Pienen kylän mahtava monitoimitalo valmistui Rovaniemellä

Ounasjoen monitoimitalossa Sinetässä aloittaa tällä viikolla koulu, päiväkoti, omatoimikirjasto ja kansalaisopisto.

koulurakennukset
Heli Moilanen ja lapset
Johanna Sarjas / Yle

Kun syrjäseutujen kouluja on viime vuosina runsaasti lakkautettu, on Sinetän monitoimitalon valmistuminen merkittävä asia. Rovaniemen kaupunki on lyhyen ajan sisällä rakentanut nyt kaksi uutta kyläkoulua.

Rovaniemen Ounasjoen monitoimitalo Sinetässä on valmis ja koululaiset aloittavat koulun keskiviikkona. Päiväkotitoiminta alkoi jo maanantaina. Oppilaita koulussa on 212 ja päiväkotilapsia 73.

Ylempänä Ounasjokivarressa, Meltauksessa, kyläkoulu valmistui jo alkuvuonna. Sinetän monitoimitalo maksoi yli seitsemän miljoonaa euroa.

Ounasjoen koulu Sinettä
Johanna Sarjas / Yle

Monitoimitalon suunnittelussa huomioitiin uudet opetusmenetelmät ja tuloksena on niin sanottu uusi oppimisympäristö. Tämä tarkoittaa entistä joustavampaa tilojen käyttämistä. Luokkatiloja voidaan yhdistää ja eristää tarpeen mukaan.

– Meitä käyttäjiä kuunneltiin erittäin herkällä korvalla, Ounasjoen koulun rehtori Harri Törmänen kiittelee.

Tiistaina koulun pihaa vielä asfaltoitiin ja kalusteita kannettiin sisälle. Kyläläinen Heli Moilanen kuuden lapsensa kanssa tutustui uuteen rakennukseen.

Moilasen perheen vanhin lapsi Lyyti aloittaa toisen luokan, Liselotte ensimmaisen luokan, Saima ja Johan sekä Matteus menevät päiväkotiin. Talvikki on vielä vauva. Lapset kertoivat odottavansa innokkaina koulun ja päiväkodin alkua.

Koululaiset ja päiväkotilapset yhdessä

Yksi uutuus Ounasjoen koulussa on 0-2 -luokka, joka koostuu sekä päiväkotilapsista sekä 1- ja 2 -luokkalaisista. Aamut aloitetaan yhdessä ja päivän kuluessa ryhmä jaetaan pienempiin ryhmiin ensisijaisesti sosiaalisten ja tunnetaitojen mukaan.

Lukemista voi olla opettelemassa samassa ryhmässä viisivuotias ja kakkosluokkalainen.

– Kun samantasoiset oppivat samassa ryhmässä iästä riippumatta opetuksesta tulee tehokasta. 0-2 -luokassa on noin 60 lasta. Ryhmässä toimii kaksi luokanopettajaa, laaja-alainen erityisopettaja sekä silloin tällöin resurssiopettaja, kaksi lastentarhanhoitajaa, yksi lastenhoitaja ja mahdollisesti avustaja, Törmänen kertoo.

Rehtori Harri Törmänen Ounasjoen koulu
Johanna Sarjas / Yle

Törmänen näkee, että erityisesti perusopetus hyötyy 0-2-luokasta, koska varhaiskasvatuksen uudet tuulet tuovat leikkiä kouluopetukseen.

Ounasjoen koulu ehti olla evakossa kolme vuotta. Sisäilmaongelmista kärsinyt vanha koulurakennus purettiin.

Monitoimitalo koko kylälle

Sinetästä kotoisin oleva Törmänen on paitsi koulun rehtori myös koko monitoimitalon johtaja. Hän toivoo talon palvelevan mahdollisimman monia. Talossa toimii koulun ja päiväkodin lisäksi nuorisotila, kansalaisopisto ja omatoimikirjasto, jonne pääsee kirjastokortilla.

– Nyt kun olemme saaneet Ounasjokivarteen toisen uuden monitoimitalo Meltauksen koulun lisäksi, toivon, että kyläyhdistys ja erilaiset harrastajat tekevät paljon tilavarauksia. Taloa voi käyttää ympäri vuorokauden.

Virallisia avajaisia vietetään lokakuussa.