Poliisi epäilee työsyrjintää toisenkin Aamulehden päätoimittajakandidaatin kohdalla – Telanne ei ole ainoa epäilty

Epäilty työsyrjintä on tapahtunut vuodenvaihteessa. Työsyrjinnästä epäillään ainakin Alma Median toimitusjohtajaa Kai Telannetta.

työsyrjintä
Aamulehden logo.
Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Poliisi epäilee työsyrjintää toisenkin Aamulehden päätoimittajakandidaatin kohdalla.

Poliisi kertoi toissa viikolla aloittaneensa esitutkinnan, joka liittyy nykyisin Valtioneuvoston viestintäjohtajana toimivan Päivi Anttikosken rekrytointiprosessiin Aamulehden päätoimittajaksi.

Nyt epäillään, että toistakin päätoimittajakandidaattia olisi syrjitty, kertoo poliisi STT:lle.

Epäilty työsyrjintä on tapahtunut vuodenvaihteessa.

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Jari Kinnunen kertoo, että epäilystä on puhuttu myös syyttäjän kanssa.

– Syyttäjän näkemyksen mukaan myöskin on syytä tässä vaiheessa pitää ne kaksi työsyrjintäepäilystä, kertoo Kinnunen.

Kinnunen: Kandidaatti ollut samankaltaisessa tilanteessa kuin Anttikoski

Kinnusen mukaan työsyrjinnästä epäillään Alma Median toimitusjohtajaa Kai Telannetta, mutta Telanne ei ole ainoa epäilty.

Telanne sanoo, ettei halua kommentoida Aamulehden päätoimittajavalintaan liittyvää uutta rikosepäilyä tai koko tapausta lainkaan.

Telanteen mukaan poliisi ei ole ollut yhteydessä häneen eikä ketään Aamulehden edustajaa ole kuultu tapaukseen liittyen.

– Emme me tunne tätä asiaa, kun poliisi ei ole kuullut meidän edustajia tähän prosessiin liittyen ollenkaan. Olen ihan lehtitietojen varassa, Telanne sanoo STT:lle.

Telanne ei myöskään kommentoi, katsooko hän toimineensa työhönottotilanteessa asianmukaisesti.

Samanlainen tilanne kuin Anttikoskella

Tutkinnajohtaja Kinnunen ei avaa tarkemmin, missä vaiheessa rekrytointiprosessia toinen päätoimittajakandidaatti on ollut, mutta hän vahvistaa, että kandidaatti on ollut samankaltaisessa tilanteessa kuin Anttikoski.

Anttikoski on kertonut, että hänen rekrytointiprosessinsa kariutui siihen, että Anttikosken puoliso ja lapsi eivät olisi muuttaneet Tampereelle Anttikosken työn mukana, vaan jääneet Helsinkiin.

Telanne oli Anttikosken mukaan sanonut, ettei kymmenvuotias lapsi pärjää ilman äitiä.

Telanne on kiistänyt, että perhesyyt olisivat vaikuttaneet rekrytointiprosessiin.

Lännen Medialle asiaa kommentoineen Telanteen mukaan yksityisasioista ei ole kysytty rekrytointihaastatteluissa, eikä Anttikoski ollut edes finalistien joukossa. Anttikosken mukaan hänelle oli puolestaan kerrottu, että hän on ykkösehdokas tehtävään.

Mistä työsyrjintäepäilyissä on kyse?

Tutkinnanjohtaja Kinnunen ei vielä tässä vaiheessa kerro, onko toisessakin tapauksessa ollut kyse perheasioista.

Päätoimittajavalinnoissa on yleistä edellyttää päätoimittajan asuvan paikkakunnalla, mutta lain mukaan työnantaja ei voi työntekijää valitessaan ilman hyväksyttävää syytä asettaa työnhakijaa epäedulliseen asemaan perhesuhteiden takia.

Epäiltynä oleva Telanne on tuomittu perhesuhteiden ja seksuaalisen suuntautumisen perusteella tapahtuneesta syrjinnästä aiemmin.

Korkein oikeus tuomitsi Telanteen vuonna 2015 sakkoihin. Tuomio liittyy siihen, että Lapin Kansan päätoimittajaksi valitun Johanna Korhosen työsuhde purettiin, kun tieto tämän naispuolisosta ja puolison poliittisesta toiminnasta tuli ilmi.

Poliisi jatkaa Alma Mediaan liittyvää tutkintaa tällä viikolla todistajien ja asianosaisten kuulemisilla. Kuultavana on Kinnusen mukaan 6–7 ihmistä.

Lue lisää:

Poliisi alkaa tutkia Aamulehden päätoimittajan valintaprosessia – poliisi kirjasi itse ilmoituksen

Alma Median Telanne Lännen Medialle: Anttikoski ei ollut finalistien joukossa Aamulehden päätoimittajaksi

Työsuojeluviranomaisella ei toimivaltaa Päivi Anttikosken mahdollisessa työsyrjinnässä – Tasa-arvovaltuutettu selvittää vain, jos Anttikoski haluaa

SK: Alma Media ei palkannut hakijaa päätoimittajaksi, koska hän on äiti – Alma: Kyseessä väärinkäsitys, Anttikoski ei koskaan ollut ykkösehdokas