1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaupungit

"Täällä minulla on varaa elää terveellisesti" – Parin sadan euron vuokrat ja kuohunta houkuttelevat nuoria aikuisia Ateenaan

Ateena vajosi kriiseihin muun Kreikan mukana. Nyt sille sovitellaan jo Euroopan uuden trendikaupungin titteliä.

kaupungit
Graffiteja Ateenassa.
Halpa ja kuohuva kaupunki houkuttelee nyt puoleensa taiteilijoita, anarkisteja ja maailmanparantajia.

AteenaAsunnon sisustus on hieman hipahtava kuten sen asukkaatkin.

Seinillä on tyylikkäitä mustavalkokuvia, huonekalut ovat löytöjä kaduilta ja kierrätyskeskuksista. Siellä täällä on asukkaiden omatekoista taidetta: kukkaruukun juurella nököttää klassinen miesfiguuri, jonka otsaan on tuunattu kolmas silmä.

Kattohuoneistossa voisi olla kuuma, mutta raikas tuulenvire käy sisään asunnon molemmin puolin sijaitsevilta parvekkeilta. Tomaatit, yrtit ja kukat voivat paksusti.

– Täällä minulla on varaa elää terveellisesti, äänitaiteilijana työskentelevä Alyssa Moxley sanoo Neapolin kaupunginosassa sijaitsevassa kodissaan.

Tästä 80 neliön boheemi-ihanuudesta Alyssa ja hänen valokuvaajamiehensä maksavat vuokraa vain 350 euroa kuussa.

Berliinissä asuvat ystävämme suunnittelevat muuttoa Ateenaan.

Ateena on yksi Euroopan halvimmista pääkaupungeista. Toista oli Alyssan edeltävässä kotikaupungissa Lontoossa, missä hänellä ei oikein ollut varaa edes kovin monipuoliseen ruokaan. Muoviin käärityt vihannekset maksoivat maltaita.

Täällä viikon perusruokatarpeet saa vihannestorilla noin 20 eurolla. Rahaa jää myös pieneen luksukseen. Ilta ystävien kanssa tavernassa useine jaettuine ruokalajeineen ja viineineen kustantaa ehkä kympin, Alyssa laskeskelee.

– Kyse on elämänlaadusta, hän sanoo.

Näkymä parvekkeelta.
Alyssa.
Alyssa tekee äänitaidetta.
Alyssa Moxley on perustanut pienen musiikkistudion olohuoneen nurkkaukseen.Sofia Papastrati

Amerikkalais-irlantilainen Alyssa ja hänen ranskalainen valokuvaajamiehensä Stéphane Charpentier eivät ole ainoita, joita Ateena vetää puoleensa.

Ateenasta puhutaan jopa "uutena Berliininä", (siirryt toiseen palveluun) vaihtoehtoväen ja luovien alojen ihmisten lemmikkikaupunkina.

Pitää paikkansa, kuusi vuotta Ateenassa asunut Charpentier nyökyttelee. Hän kertoo huomanneensa, miten kaupunkiin on viime vuosina saapunut aikaisempaa enemmän nuoria aikuisia eloisan ilmapiirin ja edullisemman elämän perässä.

– Myös Berliinissä asuvat ystävämme suunnittelevat muuttoa Ateenaan. He eivät enää tunnista kotikaupunkiaan, koska siitä on tullut niin kallis, Charpentier kertoo.

Graffiteja ja katukahvila Ateenassa.
Exarheian kaupunginosasta löytyy paljon baareja.Sofia Papastrati

Kiinteistöjen hinnat nousivat Berliinissä viime vuonna enemmän kuin missään muussa suuressa kaupungissa koko maailmassa. (siirryt toiseen palveluun)Moni ennen niin katu-uskottava kaupunginosa on keskiluokkaistunut ajat sitten.

Samalla monet juuri niistä ihmisistä, jotka ovat tehneet kaupungista vetovoimaisen, ovat ahdingossa katon läpi ampaisseiden vuokrien takia.

Jotkut protestoivat valtaamalla taloja, osa miettii Charpentierin ystävien tapaan poismuuttoa. Lue lisää tästä jutusta Berliinin tilanteesta: Valokuvataiteilija Susanna Kirschnickin vuokra nousi 300 prosenttia – Berliini keskiluokkaistuu vauhdilla, ja se "tylsistyttää kaupungin"

Alyssa ja miehensä katsovat filmejä.
Kameroita.
Stéphanen ja Alyssan kodissa yksi huone toimii pimiönä.Sofia Papastrati

Mutta hetkinen. Eiväthän pelkästään halvat hinnat tee kaupungista "seuraavaa Berliiniä". Tarvitaan innostuneita tekijöitä ja vähän vinksallaan olevia vapaita tiloja, joissa alakulttuurit ja villit ideat saavat kukoistaa.

Sellaisia Ateenasta löytyy, Alyssa sanoo. Hän kertoo kavereistaan, jotka remontoivat vanhan hylätyn talon. Nyt paikka toimii erilaisten keikkojen ja tapahtumien keskuksena.

– Täällä on vähemmän sääntelyä kuin monissa muissa kaupungeissa. Voit luoda kaduilla kaikenlaista, eikä kukaan kiellä sinua, hän vakuuttaa.

Tekemisen vapaus selittyy osin kriiseillä, joihin Kreikka vajosi kymmenisen vuotta sitten. Ensin tuli talousromahdus, joka vei työpaikat ja toi mellakat kaduille. Sitten tuli pakolaiskriisi ja yli miljoona maan läpi vaeltavaa ihmistä.

Työpaikoista tyhjentyneitä tiloja on tarjolla yllin kyllin. Ja viranomaisilla on nyky-Kreikassa muutakin tekemistä kuin valvoa taitelijoiden ja vaihtoehtoväen tempauksia.

Eläminen keskellä kuohuvaa Kreikkaa on itse asiassa inspiroivaa, Stéphane Charpentier sanoo. Hän on taltioinut valokuviinsa Ateenan mellakoita ja palavia autoja. (siirryt toiseen palveluun)

– Ne [kriisit] ovat juuri se syy, minkä takia halusin tulla tänne. Kun valtio yhtäkkiä romahtaa, ihmisten on ajateltava kaikki uusiksi. Halusin olla uusien kysymysten keskiössä, hän sanoo.

Nikolas Tongas.
Nikolas Tongas vetää opaskierroksia, joissa hän tutustuttaa matkailijoita Ateenan katutaiteeseen.Sofia Papastrati

Ateenan vetovoima näkyy myös matkailijoiden määrässä. Kaupungissa vieraili viime vuonna ennätysmäärä turisteja, kaikkiaan viisi miljoonaa. Määrä on tuplaantunut muutamassa vuodessa.

Vaikka valtaosa turisteista vaeltaa edelleen antiikin raunioille ja museoihin, osa matkailijoista tulee Ateenaan nimenomaan sen katu-uskottavuuden takia. Etenkin seinämaalaukset ja graffitit tekevät Ateenasta monelle erityisen viileän trendikaupungin. (siirryt toiseen palveluun)

Nikolas Tongasille ne ovat antaneet elinkeinon. Hän vetää Psirrin, Kerameikoksen ja Gazin kaupunginosissa turistikierroksia tunnetuimpien seinämaalausten luokse.

– Ateena on kuin avoin, maalaria odottava kangas. Tämä kiehtoo ihmisiä, Tongas sanoo Psirrissä.

Hän osoittaa kapealla kadulla seinään spreijattua lausetta Athens is the new Berlin, Ateena on uusi Berliini. Saman tekstin voi nähdä kuulemma useassa paikassa ympäri Ateenaa.

– Se viittaa uskoakseni Ateenan avoimuuteen. Että ihmiset tuntevat olevansa täällä kuin Berliinissä.

Graffiteja Ateenassa.
Graffiteja Ateenassa.
Graffiteja Ateenassa.
Katutaidetta Exarheian ja Psirrin kaupunginosissa.Sofia Papastrati

Kuvissa toistuvat usein Kreikan koettelemukset: köyhyys, talouskurimus ja poliittinen myllerrys.

– Suuri osa katutaiteesta kuvaa ongelmia, jotka koskettavat kaikkia ateenalaisia. Siksi ne ovat saaneet ihmisiltä hyväksynnän, eikä niitä ole alettu siivota pois katukuvasta, Nikolas Tongas uskoo.

Juuri nyt Kreikan romahduksen kaikkein synkimmät ajat näyttävät olevan ohi. Maa pääsee irti euromaiden ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n lainaohjelmasta tässä kuussa.

Elpyminen näkyy myös Ateenan niin kutsutussa anarkistikaupunginosassa Exarcheiassa. Täältä löytyvät kaupungin kenties kiinnostavimmat graffitit ja seinämaalaukset, mutta alueelle on viime vuosina ilmestynyt yhä enemmän gallerioita, pieniä design-kauppoja ja kahviloita. (siirryt toiseen palveluun)

Miksikään siistiytyväksi hipsterikaupunginosaksi Exarcheiaa ei silti voi hyvällä tahdollakaan kutsua. Mellakkapoliisi partioi kadunkulmassa aivan tavallisena arki-iltana, ja paikallinen mafia selvittelee alueella toisinaan välejään asein.

Uudet viherpirtelöitä ja erikoiskahveja kauppaavat paikat kertovat kuitenkin siitä, että liikkeellä on taas rahaa.

– On hienoa, jos Ateenaan on uusia tulijoita. Se tuo paikallisille yrittäjille toimeentuloa, Nikolas Tongas sanoo.

Graffiteja Ateenassa.
Kreikan talousromahdus näkyy katutaiteen teemoissa.Sofia Papastrati

Kehityksellä on kääntöpuolensa. Ateenan suosion kasvun ovat haistaneet myös sijoittajat, ja asuntojen hinnat ovat voimakkaassa nousussa. Jopa Exarcheiassa monet vuokranantajat ovat tuplanneet vuokrat sen jälkeen, kun alueella levisi tieto sata asuntoa alueelta ostaneesta kiinalaissijoittajasta.

Pienituloisille kreikkalaisille se voi tietää muuttoa kauemmas kaupungin keskustasta.

Pitäisi löytyä tasapaino niin, että paikalliset ihmiset pystyvät jatkossakin elämään vaurastuvalla alueella.

Taiteilijapari Alyssa Moxleyn ja Stéphane Charpentierin koti sijaitsee Exarcheian kulmilla. Heidän kotinsa kaltaiset asunnot runsaan 300 euron kuukausivuokralla alkavat olla jo kiven alla.

Yksi syy asumisen kallistumiseen on majoituspalvelu Airbnb:n lähes räjähdysmäinen kasvu. Asuntosijoittajille on tuottoisampaa pyytää korkeampaa vuorokausihintaa turisteilta kuin pitkäaikaisilta vuokralaisilta.

– Pitäisi löytyä tasapaino niin, että ihmiset voivat vaurastua mutta paikalliset pystyvät jatkossakin elämään alueella, Stéphane Charpentier miettii.

Hän on hyvin perillä kehityksestä Euroopan trendikaupungeissa. Esimerkiksi Barcelonassa ja useissa muissa espanjalaiskaupungeissa on järjestetty "turistit, painukaa kotiin" -protesteja. (siirryt toiseen palveluun) Lissabonissa asumisen lisäksi myös paikallisten ihmisten liikkuminen on vaikeutunut. Kaupungin kuuluisat raitiovaunut muistuttavat nykyisin lähinnä ihmisiä pursuavilta säilykerasioilta, kun ne kuskaavat turisteja pitkin jyrkkiä katuja.

Samalla kortteleiden alkuperäinen tunnelma saa väistyä turistilaumojen tieltä.

Alyssa ja Stéphane tuntevat monia Ateenaan muuttaneita ulkomaalaisia, jotka ovat saapuneet kaupunkiin vapaaehtoistöihin.
Mies kävelee graffitiseinän edessä.
Alyssan ja Stéphane kertovat, että heidän tuttavapiiriinsä kuuluu myös useita ulkomaalaisia, jotka ovat saapuneet Ateenan vapaaehtoistöihin pakolaiskriisin takia.Sofia Papastrati

Ateenan katu-uskottavia kaupunginosia turistien hyöky ei ole vielä hukuttanut.

Alyssa Moxleyn mielestä kaupungin omaleimainen viehätys piilee pitkälti siinä, että monia asioita tehdään täällä pienimuotoisesti ja vapaaehtoispohjalta. Ihmiset ovat oppineet kekseliäiksi, koska rahaa on vähän.

Hän kertoo järjestäneensä ystävänsä kanssa musiikkifestivaalin, josta kertyi yhteensä sadan euron lipputulot. Palkkio jaettiin kahtia, siitä vähennettiin verot ja maksettiin pankin siirtokulut.

– Minulle jäi käteen kahdeksan euroa.

Sillä rahalla saisi kaksi kylmäuutettua jääkahvia muodikkaasta kuppilasta, joka avautui hiljattain Alyssan ja Stéphanen kotikadulle.

Sekin kertoo Ateenan muutoksesta.

Lue lisää:

Tripsteri-matkailusivusto: Vastuullisen matkailijan opas Lissaboniin (siirryt toiseen palveluun)

"Poikani ei enää palaa Kiinaan", sanoo Ateenaan kotinsa siirtänyt miljonääri – Kiinalainen raha hurmasi Kreikan ja kääntää Euroopassa muidenkin maiden suuntaa

Podcast: Kreikkalaiset nuoret palaisivat kotiin maailmalta, jos töitä löytyisi – "Arki voisi helpottua jo kymmenen vuoden kuluttua"

The New York Times: Athens, Rising (siirryt toiseen palveluun)

Graffititaiteen tie on ollut lyhyt mutta kivikkoinen: "Spraymaali on taiteen moottorisaha"

Lue seuraavaksi