Facebook ja muut teknologiajätit poistivat amerikkalaisen valeuutissivuston sisältöjä verkosta

Salaliittoteorioita viljelevän konservatiivisen radiojuontajan Alex Jonesin sisältöjen poistamisen perusteena on vihapuhetta koskevien käyttäjäehtojen rikkominen. Päätökset ovat herättäneet kritiikkiä siitä, että teknologiayritykset eivät toimi sisältöjen sulkemisessa läpinäkyvästi.

vihapuhe
Alex Jones kovaääninen kädessään väkijoukon edessä
Radiojuontaja Alex Jones puhumassa väkijoukolle Clevelandissa Ohiossa vuonna 2016.Brian Blanco / EPA

Teknologiajätit Apple, Facebook ja YouTube ovat viime päivinä poistaneet yhdysvaltalaisen mediapersoonan Alex Jonesin sisältöjä alustoiltaan.

Jones ylläpitää Infowars-sivustoa, joka on tullut tunnetuksi valeuutisten ja salaliittoteorioiden levittäjänä.

Sivustolla on muun muassa väitetty, että Sandy Hookin kouluampumista vuonna 2012 ei oikeasti tapahtunut ja että Yhdysvaltain hallinto oli syyskuun 11. päivän terrori-iskujen takana.

Apple poisti sunnuntaina useimmat Jonesin podcasteista eli netistä ladattavista audio-ohjelmista vihapuheen ihannoinnin takia.

Facebook: "Todenperäisyys ei vaikuttanut"

Facebook poisti maanantaina neljä Jonesin sivua, perusteena käyttäjäehtojen rikkominen vihapuheen takia. Facebookin mukaan Jones oli ihannoinut väkivaltaa ja käyttänyt epäinhimillistävää kieltä transsukupuolisista, muslimeista ja maahanmuuttajista.

Facebookin mukaan Jonesin julkaisemien tietojen todenperäisyyden arviointi ei vaikuttanut sen päätökseen.

Viimeisimpänä ja voimakkaimmin reagoi YouTube, jonka omistaa Google. YouTube poisti useita Jonesin videokanavia.

Yhdellä YouTuben poistamista kanavista, Alex Jones Channelilla, oli 2,4 miljoonaa tilaajaa. Kanavan videoita oli katsottu yli 1,5 miljardia kertaa.

Jones muun muassa haastatteli presidentti Donald Trumpia YouTube-kanavalleen vuonna 2015.

Kritiikkiä läpinäkymättömyydestä

Twitter ei ole ryhtynyt toimiin Infowarsia vastaan. Jones onkin jatkanut omilla sivustoillaan olevien sisältöjen jakamista Twitterissä.

Teknologiajättien toimet ovat herättäneet kritiikkiä poisvetopäätösten läpinäkymättömyyden takia. Washington Postin mukaan Facebook, Apple ja YouTube eivät ole julkisesti kertoneet tarkkoja perusteluja sille, mitä sisältöjä ne vetivät pois ja mistä syistä.

Esimerkiksi Apple toimi Washington Postin mukaan tässä tapauksessa poikkeuksellisen nopeasti ja voimakkaasti.

Jutussa on käytetty lähteenä Washington Postin (siirryt toiseen palveluun) ja CNN:n uutisia (siirryt toiseen palveluun).