Hyppää sisältöön

Katso video: Pöllö nautiskelee kylvystä purossa – helteet eivät koukkunokkaa haittaa, mutta ruokaa on nyt vähän

Viirupöllön kylpyhetki tallentui riistakameraan. Samaisen puron äärellä on aiemmin vilvoitelleet myös ketut, mäyrät ja supikoirat.

Viirupöllö kylpee purossa
Viirupöllö kylpee purossa

Viirupöllö nautiskeli olostaan keskisuomalaisessa metsässä kesähelteillä. Pöllön kylpyhetki tallentui aamuyön tunteina Sari Virenin riistakameraan.

– Se peuhasi siinä melkein tunnin. Nousi purosta ylös, piti vartin tauon ja tuli taas kylpemään, Viren kertoo.

Virenillä on ollut kamera puron varrella muutaman vuoden ajan. Puron äärellä on ollut kylpemässä esimerkiksi kettuja, mäyriä, supikoiria ja hirviä. Ilmeisesti myös samainen viirupöllö kävi vilvoittelemassa samassa paikassa jo viime kesänä.

Pöllöt käyvät mielellään kesähelteillä kylpemässä, tietää vuosikymmeniä pöllöjä seurannut Heikki Kolunen. Kylpy puhdistaa pöllöjen höyheniä ja mahdollisesti viirupöllö yrittää kylvyn avulla pyristellä myös eroon loisista.

Pöllöt liikkuvat yöaikaan, ja siksi pahimmat helteet eivät ole juuri petolintuja haitanneet. Kuumimpaan aikaan ne pysyttelevät lehvästöissä auringolta suojassa.

Pöllöjen määrä laskussa Etelä-Suomessa

Huono myyrävuosi sen sijaan rokottaa pöllöjen oloja jonkin verran.

– Talvi oli erittäin huono näille talvehtiville myyrille, kun oli märkää ja sitten maaliskuussa tuli kovat pakkaset. Metsä- ja peltomyyrät ovat olleet vähissä nyt muutaman vuoden ajan, sanoo Kolunen.

Kolunen arvelee, että kyse on kuitenkin luonnon normaalista vaihtelusta. Hän on seurannut pöllöjen elämää Etelä-Suomessa viisikymmentä vuotta ja uskoo, että pöllöjen määrä on vähenemässä.

– Lukumäärä vähenee, ja se johtuu siitä, että metsien ja peltojen rakenteet ovat muuttuneet. Tehdään salaojia ja valtavia aukeita, joiden takia pöllöt ovat Etelä-Suomessa vähenemässä.

.
.