Sipoon henkirikoksen epäilty kävi tiedustelemassa uhrin kotona ja viipyi siellä teon aikaan alle puoli tuntia – Lue, mitä tiedämme poikkeuksellisesta surmatyöstä

Poliisi pääsi epäillyn jäljille viime viikon tiistaina. Epäilty tekijä tappoi itsensä sen jälkeen, kun poliisi yritti ottaa hänet kiinni omasta asunnostaan.

henkirikokset
Poliisin eristämä alue -nauha omakotitalon aidalla Söderkullassa Sipoossa 3. elokuuta.
Roni Rekomaa / Lehtikuva

Toissaviikolla sipoolaisesta yksityisasunnosta löytyi surmattu mies. Pian tämä paljastui menestyneeksi sijoitusammattilaiseksi.

Toista viikkoa myöhemmin rikostutkijat pääsivät epäillyn surmaajan jäljille, ja viime torstaina poliisi päätti yrittää kiinniottoa. Se kuitenkin epäonnistui: ensin epäilty ampui poliisia kohti ja sitten surmasi itsensä.

Sipoon surmatyö on suomalaisessa rikoshistoriassa epätavanomainen: uhri ja epäilty olivat hyvätuloisia ja korkeasti koulutettuja ja työskennelleet samassa, arvostetussa työpaikassa.

Tyypillisesti suomalaiset henkirikokset tapahtuvat yksityisasunnossa alkoholin vaikutuksen alaisena. Uhri ja epäilty tekijä ovat matalapalkkaisia ja vähän koulutettuja.

Yle kokosi yhteen, mitä tähän mennessä tiedämme poikkeuksellisesta surmatyöstä.

Uhri ja epäilty

Uhri ja epäilty tekijä tunsivat toisensa työn kautta. He olivat työskennelleet eläkevakuutusyhtiö Ilmarisessa yhtä aikaa parin vuoden ajan. Uhri oli ollut epäillyn esimies.

Ilmarinen on yksi Suomen suurimmista työeläkeyhtiöistä. Uhri ja epäilty tekijä työskentelivät korkean riskin sijoitustoiminnassa, jossa kertapanokset saattavat nousta jopa kymmeniin miljooniin euroihin.

Epäilty oli 34-vuotias helsinkiläismies. Hän oli saanut tekniikan alan korkeakoulutuksen ja työskennellyt Ilmarisessa salkunhoitajana. Hänen tulostavoitteensa olivat yhtiössä kovat sekä tuottojen että riskinhallinnan osalta.

Mies lähti Ilmarisesta alkuvuodesta 2016 eikä ole Ylen tietojen mukaan ollut sen jälkeen työelämässä.

Ylen haastattelemat entiset työkaverit ja muut läheiset kuvailevat miestä viisaaksi, mutta ei kovin sosiaaliseksi.

Uhri puolestaan oli 49-vuotias sipoolaismies, joka työskenteli Ilmarisessa esimiestehtävissä. Hän jätti yhtiön alkuvuodesta 2018 ja siirtyi erääseen toiseen yhtiöön operatiiviseksi johtajaksi.

Uhrin tuntevat ja hänen kanssaan työskennelleet kertovat Ylelle, että uhri oli herrasmies ja pidetty hahmo.

Kauanko surmatyö kesti?

Sipoon henkirikoksen epäilty tekijä viipyi tekopäivänä uhrin talossa alle puoli tuntia, kertoo Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen rikoskomisario Mikko Minkkinen.

Valvontakamerakuvien perusteella poliisi on pystynyt selvittämään, että epäillyn tekijän auto saapui uhrin kotiin Sipoon Söderkullaan maanantaina 23. heinäkuuta. Alle puolen tunnin kuluttua auto poistui tekopaikalta. Silminnäkijähavainnot tukevat poliisin mukaan valvontakamerakuvia.

Seuraavana päivänä uhri löytyi kotoaan ammuttuna ja sidottuna.

Poliisin tämänhetkisten tietojen mukaan epäilty oli käynyt jo aikaisemmin tiedustelemassa uhrin kotona. Minkkinen ei suostu tarkentamaan tietoa, mutta poliisi on kertonut aiemmin, että epäilty oli seurannut uhria pitkään.

Minkkisen mukaan uhrin asuntoon ei ollut murtauduttu ja epäillyllä oli surmaamistarkoitus jo hänen saapuessaan uhrin kotiin. Poliisi tutkii henkirikosta murhana.

Miten poliisi pääsi epäillyn jäljille?

Poliisilla kesti puolisentoista viikkoa päästä epäillyn tekijän jäljille. Läpimurto tapahtui viime viikon tiistaina.

Tuolloin poliisi sai käsiinsä vanhan sähköpostiviestin, jossa epäilty kertoi työpaikalta lähtönsä syyksi entisen esimiehensä eli henkirikoksen uhrin. Poliisin muu tiedonhankinta tuki sitä, että mies saattaisi olla epäilty tekijä.

Torstaina poliisi meni epäillyn asunnolle Helsingin Kasarmikadulle.

Poliisi eristi operaation vuoksi Kasarmikadun ja Kasarmitorin.
Onni Ojala / Lehtikuva

Mies ampui poliisia kohti oven läpi ja surmasi lopulta itsensä. Tutkinnanjohtaja Mikko Minkkinen vahvistaa, että epäilty tekijä löytyi asunnosta kuolleena poliisin mennessä sisään.

Mies oli aktiivinen reserviläistoiminnassa, ja hänellä oli Ylen tietojen mukaan laillinen ase.

Poliisilla oli aiemmin myös muita epäiltyjä, mutta nyt Sipoon Söderkullassa tapahtuneesta surmatyöstä ei epäillä muita kuin Kasarmikadulla itsensä surmannutta miestä. Koska mies on kuollut, häntä vastaan ei voida nostaa syytteitä.

Mikä saattoi olla motiivi?

Koska epäilty on kuollut, motiivin selvittelyssä on omat haasteensa. Poliisi ei ole tutkinnanjohtaja Mikko Minkkisen mukaan toistaiseksi löytänyt epäillyn tekijän asunnosta viestiä tai muuta tietoa, joka selittäisi hänen tekoaan.

Juuri nyt surmatyöstä ei epäillä muita, mutta tutkinta on vielä kesken.

Motiivista on liikkunut useita huhuja.

Minkkisen mukaan poliisin tietoon ei ole tullut, että tapaukseen liittyisi taloudellisia menetyksiä tai esimerkiksi mustasukkaisuutta.

Kasarmikadun asunnon ovi.
Kasarmikadun asunnon ovi kuvattuna perjantaina.Irene Stachon / Lehtikuva

Poliisin käsityksen mukaan epäillyn motiivi on ollut "lievä pettymys" uhria kohtaan. Se juontaa juurensa reilun kahden vuoden taakse, kun epäilty lähti yhteisestä työpaikasta.

Poliisi ei kerro julkisuuteen epäillyn lähettämän sähköpostin yksityiskohtia, mutta tutkinnanjohtaja Mikko Minkkisen mukaan viestistä kävi ilmi, että epäilty tekijä oli pettynyt uhrin toimintaan. Minkkisen mukaan viestin sävy oli maltillinen ja rauhallinen.

– Miten tämä asia on jäänyt niin paljon kaivelemaan? Viestien perusteella hän ei niin katkeralta vaikuttanut, vaikka pettymys paistoikin, pohtii Minkkinen.

Ylen haastattelemat, uhrin tuntevat ihmiset ovat järkyttyneitä tapahtuneesta. Heidän mielestään uhri oli aina reilu ja tasapuolinen, eivätkä he voi uskoa uhrin toimineen epäoikeudenmukaisesti alaisiaan kohtaan.

Poliisin käsityksen mukaan epäilty lähti Ilmarisesta omasta aloitteestaan.

Näin tapahtumat etenivät

Vuonna 2010 epäilty tekijä aloittaa työskentelyn eläkevakuutusyhtiö Ilmarisessa. Uhri siirtyy samaan työpaikkaan helmikuussa 2013. Hänestä tulee epäillyn esimies.

Epäilty lähtee Ilmarisesta alkuvuodesta 2016. Uhri jättää yhtiön keväällä 2018.

24. heinäkuuta 2018 hätäkeskus ilmoittaaItä-Uudenmaan poliisille, että Sipoon Söderkullassa sijaitsevasta yksityisasunnosta on löytynyt mies. Tapauksen tutkinta aloitetaan yhteistyössä keskusrikospoliisin kanssa. Poliisi pyytää yleisöltä vihjeitä.

Poliisi käyttää omia tiedonhankintamenetelmiään ja jututtaa uhrin entisiä työkavereita. Tutkintalinjoja on useita.

Poliisi saa tiistaina 31. heinäkuuta käsiinsä sähköpostiviestin, jossa epäilty tekijä kertoo samasta työpaikasta lähtönsä syyksi entisen esimiehensä eli henkirikoksen uhrin. Muut poliisin keräämät tiedot tukevat epäillyn kaunaa uhria kohtaan.

Poliisi löytää viitteitä siitä, että sähköpostin lähettänyt epäilty on seurannut uhria jo pidemmän aikaa.

Torstaina 2. elokuuta poliisi meneeHelsingin Kasarmikadulle ottamaan kiinni vaarallista henkilöä. Asunnosta ammutaan laukauksia oven läpi poliisia kohti, ja mies surmaa lopulta itsensä. Tämä mies on Sipoon henkirikoksen epäilty tekijä.

Poliisioperaatio Kasarmikadulla kestää yhteensä kolmisen tuntia.

Poliisilla on ollut kiinni otettuina kolme muuta epäiltyä, jotka poliisi vapauttaa seuraavana päivänä.

Poliisi jatkaa tapauksen tutkintaa murhana. Esitutkinta valmistunee muutaman kuukauden kuluttua.

Tutkinnassa ovat myös epäillyn poliisia kohti ampumat laukaukset. Näitä tutkitaan murhan yrityksenä.

Korjattu 8.8.2016 kello 13.17 virheellinen aikamääre elokuusta heinäkuuksi.

Lue myös:

Poliisi Sipoon henkirikoksesta: Teko oli erittäin suunnitelmallinen – uhria seurattiin pidemmän aikaa

Sipoon epäillyn murhan mahdollinen motiivi on poliisin mukaan pettymys ja katkeruus entisen työpaikan ajoilta