Turkissa tv-sarjat viranomaisten syynissä: Lyödä saa, mutta suutelusta ja kaljoittelusta voi tulla rangaistus

Tv-kanavia valvova viranomainen on huolissaan nuorten moraalista ja puuttuu muun muassa seksikohtauksiin ja alkoholin käyttöön tv-ohjelmissa.

sensuuri
Kuvakaappaus, Turkki TV-sarjat
Turkissa televisio-ohjelmia valvova viranomainen näyttää sietävän enemmän väkivaltaa kuin seksiä.Show

Turkissa tv-sarjoihin on alkanut ilmestyä entistä enemmän kohtauksia, joissa näkyy tv-kanavien itsesensuurin pitkä käsi. Viinipullo häivytetään pöydältä pikselöimällä ja parisuhteisiin kuuluu entistä vähemmän seksiä.

Turkissa ei ole tv-sarjojen ennakkosensuuria, mutta tv-kanavat, tuotantoyhtiöt ja käsikirjoittajat tietävät, mitä kannattaa jättää pois, kertoo Turkin tv- ja elokuvakäsikirjoittajien liiton puheenjohtaja İlker Barış.

Alkoholi piilotetaan katsojilta

– Itsesensuuri on hyvin yleistä. Jos esimerkiksi viinin juominen päätyy lähetykseen asti, pullot pikselöidään ja alkoholijuoman nimen kohdalla dialogissa saattaa kuulua pelkkä äänimerkki, Barış kertoo puhelimitse Istanbulista.

Turkkilaisissa illanistujaisissa suosittu anisviina raki saatetaan ongelmien välttämiseksi juoda värillisistä pikareista, jotta ei näy mitä juomaa nautitaan.

Kun tv-kanavat on pakotettu poliittisesti hallituksen linjalle, Turkin radio ja televisiotoiminnan valvontaelin RTÜK voi keskittyä entistä enemmän muihin aiheisiin.

Katsojat moraalin vartijoina

Seksi ja alkoholi ovat valvontaviranomaisten kiinnostuksen kohteina. Islamilaisuus on vahvistunut Turkin julkisessa elämässä ja vanhoilliset katsojat valittavat valvontaviranomaisille moraalittomina pitämistään ohjelmista.

Mies ja nainen suutelevat lehtikuvassa
Tv-sarjan suutelukohtauksen saama rangaistus uutisoitiin Turkin oppositiolehdissä.Kuvakaappaus BirGün lehden sivuilta.

Esimerkiksi tv-kanava Show TV:lle langetettiin vuodenvaihteessa 260 000 Turkin liiran eli yli 50 000 euron sakot tv-sarja Çukurin jaksosta.

Kuoppaa tarkoittava Çukur on pitkä polveileva tarina, jossa riittää mafiapomon kaltaisia hahmoja, väkivaltaa ja parisuhdedraamaa. Sakko tuli suutelukohtauksista, joita pidettiin moraalittomina nuorten kannalta.

Yhdestä suutelukohtauksesta rangaistus, toisesta ei

Lisäksi alkoholia käytettiin viranomaisten mielestä liikaa. Rangaistusten perustelut liittyvät usein yleisen moraalin, lasten ja perheiden suojelemiseen.

Tv-ohjelmia valvova RTÜK on myös laajentamassa toimintaansa (siirryt toiseen palveluun)nettivalvontaan, koska valvontaa on kierretty lähettämällä joitakin ohjelmia vain netissä.

– Yhtenäistä linjaa tai ohjeita ei ole, eikä kukaan tiedä missä kulkee raja. Suutelukohtaus saattaa mennä läpi yhdellä kanavalla, toinen kanava saa sitten rangaistuksen, İlker Barış selittää.

Kosteat illanistujaiset muuttuvat piknikiksi

Barış antaa muutaman esimerkin siitä miten itsesensuuri toimii.

Varmuuden vuoksi käsikirjoittaja siirtää kohtauksen olutbaarista teehuoneeseen. Illanistujaiset rakia ja turkkilaisia alkupaloja tarjoavassa ravintolassa muuttuvatkin aurinkoiseksi piknikiksi.

Väkivalta aiheuttaa harvemmin ongelmia, ellei meno ole erityisen raakaa.

– Kirjoittajat ja tuottajat eivät juuri ole huolissaan väkivallasta, vaikka verta ei saisi näyttää. Se tavallisesti häivytetään kuvasta.

Tiukka valvonta ja sensuuri eivät ole uusia ilmiöitä Turkissa. Kielletyt aiheet vain ovat vaihtuneet vuosien saatossa Barış kertoo.

– Aiemmin on ollut jopa suoranaista sensuuria. Itsesensuuri on vielä vaarallisempaa, koska tässä tekijät sensuroivat itseään, Turkin tv- ja elokuvakäsikirjoittajien liiton puheenjohtaja İlker Barış pohtii.

Lue tästä Turkin tv-sarjoista, joista on tullut tärkeä vientituote: Turkkilainen saippuaooppera valloittaa maailmaa – ja pönkittää Turkin imagoa