Saksassa joet kuivuvat ja vedenkäyttöä säännöstellään – helpotus hirmuhelteeseen jo kuitenkin tulossa

Ennusteiden mukaan loppuviikolla päästään Keski-Euroopassa jo tavanomaisiin lämpötiloihin.

helle
Kuivunut joki Dusseldorfissa.
Friedemann Vogel / EPA

Raju helle ja kuivuus ovat koetelleet Keski-Eurooppaa viime viikot. Esimerkiksi Ranskassa ilmatieteilijät sanovat, että hellejakso on kolmen pahimman joukossa, mitä maassa on koettu, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Saksassa pienet joet ovat kuivumassa sateiden puuttumisen takia. Bild-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Elbe-joekeen laskeva Schwarze Elster -joki on täysin kuivunut. Siellä missä ennen virtasi vuolas virta, on vain kuivaa hiekkaa ja kuolleita rapuja ja simpukoita.

Hessenin osavaltion kahdessa pikkukaupungissa vesihuollon kaivot ovat kuivuneet. Asukkaille on ilmoitettu vedenkulutuksen rajoittamisesta. Vettä saa ottaa vain henkilökohtaiseen käyttöön. Esimerkiksi uima-altaisiin tai autonpesuun sitä ei enää saa ottaa.

Saksassa hallitus valmistelee hätäsuunnitelmaa vesihuollon järjestämiseksi kuivuuskausina. Suunnitelma tosin ei liity nyt vallitsevaan tilanteeseen.

Etelä-Euroopassa vieläkin huippuhelle

Espanjassa ja Portugalissa lämpötilat ovat nousseet edelleen yli 40 asteen. Lounais-Espanjassa, Zoritan kaupungissa on mitattu keskiyöllä 35,1 asteen lämpötila, mikä on ajankohtaan nähden ennätyskorkea.

Portugalin eteläosassa yli tuhat palomiestä kamppailee saadakseen hallintaan laajan maastopalon. Sammutustyössä on mukana peräti 19 lentokonetta.

Palokunta kertoo maastopalon olevan 95-prosenttisesti hallinnassa, mutta kova tuuli lietsoo sitä edelleen. Palomiehet toivovat, että yölämpötilat viilenisivät, jolloin sammutustyö olisi helpompaa.

Loppuviikolla helle taittuu

Vielä tänään Saksassa voidaan mitata 39 asteen lämpötiloja, mikä lähentelee maan kaikkien aikojen ennätystä. Ennätys on 40,3 astetta, joka on mitattu kahtena päivänä vuonna 2015.

Loppuviikolla helle alkaa helpottaa ja lämpötilat painuvat keskimääräisiin elokuun lukemiin. Iberian niemimaalla tämäkin tarkoittaa noin 35 astetta.

Keskiseen Eurooppaan säätyypin muutos voi tuoda kovia ukkoskuuroja.

Uutista korjattu 8.8. klo 13.49. Hessen ei ole kaupunki, vaan osavaltio.

Lähteet: AP