1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. valtion talousarviot

Analyysi: Budjettivalmistelusta karu viesti: Talouskasvun huippu meni jo

Työllisyys on parantunut, mutta valtion ensi vuoden budjettia valmistellaan synkemmissä merkeissä kuin vielä keväällä oletettiin, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Ari Hakahuhta.

valtion talousarviot
Valtiovarainministeriön sisäiset budjettineuvottelut alkoivat valtiovarainministeri Petteri Orpon johdolla.
Valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan työttömyys on edelleen niin suurta, että valtio varautuu vielä ensi vuodenkin budjetissa velanottoon.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) puheet budjettivalmistelussa kuulostavat enemmän pyrkimykseltä pitää talouskasvu vauhdissa kuin kerätä pelivaraa valtion talouteen tulevia huonompia aikoja varten.

Joskus taas koittaviin talouden huonoihin aikoihin on vielä matkaa. Kuitenkin ennusteiden mukaan ja valtion budjetin näkökulmasta talouskasvun huippu meni jo tai se hetki on lähikuukausina käsillä.

Kenenkään työn verotuksen ei anneta kiristyä valtiovarainministerin budjettipuheiden perusteella. Inflaation vaikutus ja kilpailukykysopimuksen maksukorotukset on tarkoitus korvata veronmaksajille tuloveroalena.

Noin 300 miljoonaa euroa kuluu ensi vuonna tuloveroaleen tai verotuksen kiristymisen estämiseen, miten vaan asian haluaa ilmaista. Veroale ei ole valtaisa, mutta kyse on kuitenkin enemmästä kuin puhtaasta inflaatiotarkistuksesta.

Rahat tuloverojen keventämiseen on tarkoitus etsiä haitta- ja ympäristöveroista. Tämän vuoden budjetissa samasta syystä korotettiin alkoholiveroja sekä lämmitys-, työkone- ja voimalaitospolttoaineiden energiaveroja.

Orpon ratkaisumalli sopisi hyvin kokoomuslaisiin pitkän linjan verotavoitteisiin: kaikkien palkkatuloveroihin tulisi kevennys, kulutus- ja haittaverot nousisivat. Tulovero peritään tulojen mukaan portaittain kasvavana, välilliset verot samansuuruisina kaikilta, kulutuksen mukaan.

Valtio ottanee uutta velkaa ensi vuonna Petteri Orpon tiistain arvion mukaan noin 1,6 – 1,7 miljardia euroa.

Arvio uuden velan otosta on kuitenkin suurempi kuin viime keväänä. Hallitus arvioi huhtikuussa julkisen talouden suunnitelmassa, että uutta velkaa otettaisiin ensi vuonna 1,3 miljardia euroa.

Tosin tiistain tiedon perusteella satunnaiset erät selittävät erosta paljon.

Orpon mukaan valtion velanottotarvetta pienensi tänä vuonna valtion vientirahoitusyhtiön Finnveran ennenaikainen velanmaksu.

Ylen saaman tiedon perusteella Finnveran ennenaikainen velanmaksu merkitsee, että nuo tulot ovat pois ensi vuoden budjetin tuloarviosta. Vaikutus olisi suuruusluokaltaan noin 300 miljoonaa euroa.

Merkittävää on kuitenkin se, ettei arvio uuden velan tarpeesta ole pienentynyt suhteessa kevään arvioon. Ei vaikka esimerkiksi työllisyyden paranemisesta on kesän aikana tullut hyviä uutisia.

Keskiviikkona valtiovarainministerin budjettiehdotuksen päälinjauksissa saataneen tarkempia perusteita velan määrälle.

Talouskasvu heikkenee ensi vuonna valtiovarainministeriön ennusteissa. Valtiovarainministeriö alensi ennustettaan ensi vuoden talouskasvusta kesäkuussa.

Vielä huhtikuussa valtiovarainministeriö ennakoi, että vuoden 2019 talouskasvu olisi bruttokansantuotteessa mitattuna 2,2 prosenttia. Kesäkuussa ministeriö laski arviotaan 1,8 prosenttiin. Tälle vuodelle ennuste on 2,9 prosenttia. Muiden ennustelaitosten arviot ovat samansuuntaisia, mutta hieman korkeampia kuin valtiovarainministeriön.

Työllisyys, työllisyys, työllisyys. Ensi vuoden budjetin valmistelussa kirkkaimpana tavoitteena on työllisyyden ja talouden kasvu. Petteri Orpo sälytti vastuun uusien työllistymiskeinojen etsimisestä kolmen kansliapäällikön työryhmälle.

Työllisyyden paraneminen edelleen parantaisi heti myös valtion budjetin tasapainoa.

Kesän aikana on tullut uusia tietoja työllisyyden paranemisesta. Nämä tiedot eivät ehtineet valtiovarainministeriön kesäkuun ennusteeseen.

Keskiviikkona tai viimeistään torstaina ollaan viisaampia, miten paraneva työllisyys näkyy valtiovarainministerin ehdotuksessa esimerkiksi velanotossa. Keskiviikkona kuullaan ehdotuksen päälinjaukset ja torstaina julkistetaan tarkemmat tiedot.

Vaalibudjettiepäilyt. Valtiovarainministeri Petteri Orpo on jyrkästi kiistänyt, että hallitus tekisi lähiviikkoina vaalibudjettia ensi vuoden eduskuntavaaleja varten. Orpo on tomerasti toppuutellut ehdotuksia uusista pysyvistä menoista budjettiin.

Vielä tiistain tiedoilla tuloveroalesta ja uuden velan määrästä ei budjettia voi kuitenkaan erityisen kiristäväksi kutsua.

Suomen Pankissa on jo pohdittu kiristävää finanssipolitiikkaa, tosin ajankohtaa tarkentamatta. Tuore pääjohtaja Olli Rehn sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että korkeasuhdanteessa olisi tärkeää kiristää finanssipolitiikkaa, jotta Suomella olisi varaa elvyttää taantumassa.

Budjetti on arvio valtion taloudesta. Tänä vuonna talouden todellisuus oli ennusteita parempi.

Valtion budjetti valmistellaan varovaisuusperiaatteen mukaan. Valtiovarainministeriö on ensi vuoden tulevaisuusarvioissaan aiempaa synkempi.

Lue seuraavaksi