Marvel Comics valitsi suomalaisen Rosi Kämpen piirtämään supersankariaan – Newyorkilaistarinan ruudut syntyvät Helsingin Kalliossa

Spider-Manin tyttöystävän vaihtoehtoinen elämäntarina täydentyy kahden naisen työstämänä.

sarjakuvat
Spider-Gwen
Marvel Comics, Bengal

Supersankaria ei meistä monesta tule. Ja yhtä kaukaiselta haaveelta tuntuu ajatus päästä luomaan supersankarien maailmoja amerikkalaisen sarjakuvakustantamon palkollisena.

Itseoppinut sarjakuvapiirtäjä Rosi Kämpe ajatteli näin vielä muutama vuosi sitten. Kunnes hän luki artikkeleja lempipiirtäjiensä urapoluista.

– Haastatteluista selvisi, kuinka lempparini olivat päässeet töihin. Katselin Marvelin tarinoita ja ymmärsin, että osaisin kyllä itsekin. Sitten jo pitikin alkaa koota portfoliota.

Kämpe oli piirtänyt nettiin muun muassa omaa sarjakuvaansa Unknown Lands (siirryt toiseen palveluun)ia, ja noiden työnäytteiden kanssa hän matkusti Englantiin tapaamaan muutamia suosikkitaiteilijoitaan.

Rosi Kämpe
Rosi KämpeEva Frantz

Spider-Man ja tyttöystävä vaihtoivat rooleja

Mitä jos radioaktiivinen hämähäkki ei olisikaan purrut Peter Parkeria ja tehnyt tästä Hämähäkkimiestä (siirryt toiseen palveluun) eli Spider-Mania? Entä jos supervoimat olisikin saanut joku muu tarinan hahmoista? Kuten Gwen Stacy?

Stacy tunnetaan Peter Parkerin tyttöystävänä. Eräässä alkuperäisistä tarinoista hahmo kuolee.

Mutta vuonna 2015 Marvel Comicsin Jason Latour ja Robbi Rodriguez antoivat Gwenille vaihtoehtoisen elämäntarinan, ja hämähäkin pureman.

Spider-Gwenista (siirryt toiseen palveluun) tuli suosittu uusi hahmo, johon helsinkiläinen Rosi Kämpekin ihastui. Älykäs nainen, tyylikkäästi eikä pelkäksi seksiobjektiksi asustettu Gwen, jota ei tapeta miessankarin juonenkäänteenä.

Naiskaksikko Spider-Gwenin ohjaksiin

Kokeneiden sarjakuvapiirtäjien neuvot auttoivat Rosi Kämpeä kehittämään omaa tyyliään.

– Portfoliossa pitää olla näytteitä siitä, kuinka kuljetat tarinaa sivulla. Pelkkä hahmojen piirtäminen ei tosiaankaan riitä.

Englannin kontakteista alkoi poikia oikeita piirtäjän töitä eri kustantamoilta.

London Super Comic Con -tapahtumassa Kämpe pääsi lopulta näyttämään osaamistaan Marvelin edustajille – ja sai paikan. Nuori nainen meinasi pudota tuoliltaan.

Ihmiset ovat pukeutuvat Marvel Comicsin hahmoihin.
David Maung / EPA

– Monilla sarjakuva-alasta kiinnostuneilla vaikuttaa olevan käsitys, että tekijän pitää olla kuuluisa somessa, jotta isot firmat löytävät sinut sieltä. Mutta eihän kotona voi vain istua odottamassa löytämistä. Täytyy toimia itse.

Rosi Kämpellä on tänä vuonna käsissään unelmatehtävä.

– Lähdin tekemään tätä duunia päästäkseni piirtämään supersankareita. Ja eräs idoleistani on italialainen piirtäjä Sara Pichelli (siirryt toiseen palveluun). Siis nainen.

Työn alla on nyt uusi jatkokertomus Spider-Gwen: Ghost Spider, joka jatkaa Gwen Stacyn tarinaa. Ja sarjakuvaa tekee kaksi naista: piirtäjä Kämpe ja käsikirjoittaja Seanan McGuire. He ikäänkuin perivät tarinan sen luojilta, kahdelta mieheltä.

– Pääsemme heidän jälkeensä ensimmäisinä leikkimään hahmolla ja sen maailmalla.

Ryhmätyötä Atlantin yli

Supersankaritarinan kuvitus syntyy Helsingin Kalliossa. Heti aamulla kahvikuppi täyteen ja tietokoneelle piirtämään.

Rosi Kämpen mukaan työpäivät ovat pitkiä. Kolmessa viikossa pitäisi valmistua kaksikymmentä sivua. Työ alkaa käsikirjoituksen lukemisella, ja nykyinen työpari antaa visualisoimiseen varsin vapaat kädet – tarkoista kuvakulmista niuhottamisen sijaan.

– Ensin teen layoutit eli suunnittelen, kuinka sarjakuvaruudut etenevät sivulla. Tuon miniversion jo lähetän Yhdysvaltoihin Marvelin editorille hyväksyttäväksi. Seuraava vaihe on piirtää tarkemmin itse kuvitus.

Supersankarit eivät taiteilijaa rajoita

Seuraava unelma. Saada piirtää lisää Marvel Comicsille myös Ghost Spiderin jälkeen.

– Suositun sankarin piirtäminen on minulle iso boosti. Saan näkyvyyttä ja kutsuja sarjakuva-alan tapahtumiin. Jopa pitkäaikaiset työkaverit suhtautuvat eri tavalla. Aivan kuin he olisivat vakuuttuneet taidoistani vasta nyt.

Niin se kuitenkin sarjakuva-alalla menee. Nimekäs keikka on validation, vahvistus siitä että osaa.

Joku kriittinen taiteen tuntija voisi pitää suurten kustantamojen sarjakuvatyötä aivan muuna kuin haavetyönä. Rosi Kämpe ei kuitenkaan koe supersankarien maailmojen rajoittavan piirtäjän luovuutta. Päinvastoin.

– Olisi siistiä päästää tekemään jotain Thoriin liittyvää. Tai Captain Marvelia! Tuota urhoollista naista, joka johtaa muita.

Täydennetty 10.8.2018. Juttu pohjautuu Svenska Ylen toimittajan Eva Frantzin tekemään haastatteluun. Kämpen tapaamisesta syntyneen ruotsinkielisen artikkelin voit lukea täältä.