1. yle.fi
  2. Uutiset

"Tuko kuihtuu pois" – Perinteinen tukkuliike aloittaa yt-neuvottelut, noin 170 työsuhdetta päättymässä

Osuuskunnan jäsenyyteen perustuvat Tukon asiakkaat kaikkosivat. Tukon hallituksen mukaan liiketoiminnat joudutaan ajamaan alas.

tukkukauppa
TUKO logistictics logo.
TUKO

Logistiikkayritys Tuko Logistics Osuuskunta aloittaa liiketoimintojensa lakkaamiseen liittyvät yhteistoimintaneuvottelut.

Osuuskunnan omistaja-asiakkaita ovat viimeksi olleet Wihuri Oy, Heinon Tukku Oy ja Stockmann Oyj. Tuko aloitti toimintansa 1940-luvulla, kun pienet tukkuliikkeet yhdistyivät.

Pääluottamusmies Kim Savolainen kertoo, että ensi viikolla alkavat neuvottelut koskevat yrityksen koko jäljellä olevaa henkilöstöä. Hänen mukaansa kyse on Tukon Keravan toimipisteen alasajosta.

Jos yt-neuvotteluissa ei löydy työpaikkoja turvaavia ratkaisuja, niin noin 170 työntekijän työsuhde päättyy.

– Tämä oli odotettavissa. Kyllä tässä porukalla on silti haikeat fiilikset, että nyt se tuli eteen loppujen lopuksi, Savolainen sanoo.

Hänen mukaansa suurin huoli tilanteessa on se, kuinka yli 50-vuotiaat tukolaiset työllistyvät jatkossa. Heitä on yhteensä noin kolmisenkymmentä.

Alamäki alkoi markkinan muutoksesta

Tukon liikevaihto putosi vuosien 2016 ja 2017 aikana noin 740 miljoonasta eurosta alle 300 miljoonaan euroon vuodessa. Yritys on tehnyt merkittävästi tappiota vuodesta 2017 lähtien. Tukon jäsenet ovat kattaneet osuuskunnan tappioita.

Tukon heikentynyt tilanne johtuu päivittäistavarahankintamarkkinan muutoksesta.

Suomen Lähikauppa siirtyi Ruokakeskon omistukseen huhtikuussa 2016, Wihuri Oy rakensi oman logistiikkakeskuksen Wihuri Oy Aarniolle, Stockmannin Herkku-liiketoiminta siirtyi S-ryhmän omistukseen joulukuussa 2017 ja Heinon Tukku lopetti Tuko-hankinnat elokuussa 2018.

Wihuri Oy Aarnion hankintojen katoamisen jälkeen Tukolla ei ole enää asiakkaita, jotka perustuvat osuuskunnan jäsenyyteen.

Liiketoiminta loppuu

Tukon hallituksen mukaan liiketoiminnat joudutaan ajamaan alas, koska toimintaa ei ole mahdollista jatkaa Tukon ulkopuolisten asiakkaiden varassa.

Pääluottamusmies Kim Savolainen kertoo, että Tukon vuokrasopimus Keravan kiinteistöstä jatkuu vuoden 2020 tammikuuhun. Hänen mukaansa kiinteistöön ei jää toimintaa, jos sinne ei saada uusia asiakkaita jonkin toisen yrityksen nimissä.

– Tuko kuihtuu pois.

Lue seuraavaksi