Tänään juhlitaan kissoja: Asuuko teillä laiska löhöilijä, sähäkkä saalistaja vai taitava temppuilija?

Kissat paistattelevat huomion keskipisteenä kansainvälisenä kissapäivänä.

kissa
Kissa makaa sängyllä ja katsoo kameraan
Mari Siltanen / Yle

Kissat osaavat nauttia elämästä. Ne tekevät, mitä huvittaa.

Kissat tuntevat oman arvonsa. Ne käyvät kovaa kilpaa koirien kanssa ihmisen parhaan ystävän paikasta.

Onkin selkeästi olemassa kissaihmisiä ja koiraihmisiä. Yhtä kaikki, karvaiset ystävät ovat monille kuin perheenjäseniä.

– Kissat ovat sosiaalisia ystäviä, joka ovat kaikessa mukana. Kissat osaavat ottaa paikkansa, jos joku tarvitsee lohtua tai seuraa, Suomen kissaliiton tiedottaja Outi Vallenius kuvailee omasta mielestään kissojen parhaita ominaisuuksia.

Itsepäisyys hallitsevana piirteenä

Jokainen kissa on yksilö. Joku viihtyy paremmin itsekseen, joku omistajansa kainalossa. Tietty käytös on kissalle luontaista syntymästä lähtien, mutta kasvuympäristö voi vaikuttaa siihen, mitkä piirteet nousevat pintaan.

– Isossa laumassa kasvanut voi tottua ison lauman energiaan ja siihen, että siellä ei ryppyillä. Tällainen kissa ehkä alistuu helpommin ja antaa muille tilaa. Pienemmässä laumassa kasvanut kissa voi hakea enemmän huomiota itseensä, Outi Vallenius kuvailee.

Vallenius muistuttaa, että kissojen kanssa mitään yleistyksiä ei voi tehdä. Jos joku luonteenpiirre pitäisi nostaa muiden ylitse, olisi se itsepäisyys.

Toistoilla tuloksia

Sopivilla virikkeillä itsepäinenkin kissa oppii talon tavoille. Outi Vallenius ohjeistaa, että lähtökohtaisesti jonkin tason koulutus kissoille pitäisikin tehdä jo hyvin varhaisessa vaiheessa, mieluiten heti pentuna, jotta kukkaruukut ja pöydillä olevat tavarat saisivat olla rauhassa.

– Kissan pitää sopeutua talon tapoihin. Se oppii kyllä pysymään pois pöydiltä ja sohvilta, jos niin halutaan – ainakin silloin, kun joku on kotona. Kun kissa on yksin, tekee se silti, mitä haluaa, Vallenius naurahtaa.

Kun kissa on yksin, se tekee mitä haluaa.

Outi Vallenius

Onnistuneen koulutuksen avaimena hän pitää toistoja. Kun kissalle löytää sopivan virikkeen, kuten herkkuja tai huomiota, oppii se toistojen avulla lähes mitä vain.

Vallenius ei ole erityisemmin kouluttanut kissojaan, mutta osaavat ne tassua antaa ja palloa hakea. Hän kokee, että aktiiviset sisäkissat vaativat virikkeitä, jotta ne saavat kulutettua tarmoaan johonkin. Se hoituu leikkimälläkin, mutta esimerkiksi temppujen opettelu on erinomainen keino saada hallittua kissan käytöstä.

Pyysimme teiltä tarinoita ja kuvia kissoista. Kiitos niistä. Kommentointi on nyt päättynyt. Uusia kuvia ei enää julkaista.

Lähettämällä kuvan Ylelle joukkoistuksen yhteydessä annat oikeuden käyttää, jakaa ja tarvittaessa muokata kuvaa kaikissa Ylen palveluissa. Lähetäthän vain itse ottamiasi kuvia. Yksityistilanteissa kysy lupa kuvassa näkyviltä ihmisiltä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.