Hyppää sisältöön

Kolumbia sai uuden presidentin – Kuinka käy Farcin kanssa solmitun rauhansopimuksen?

Presidenttikaudellaan Iván Duquen odotetaan puuttuvan Farc-vasemmistosissiliikkeen kanssa solmittuun, historialliseen rauhansopimukseen.

Kolumbian senaatin puhemies Ernesto Macias (oikealla) luovutti presidentin nauhan maan uudelle presidentille Ivan Duquelle 7. 8. 2018. Kuva: EPA-EFE/Mauricio Duenas Castaneda

Kolumbian uusi presidentti, oikeistokonservatiivi Iván Duque on vannonut virkavalansa.

Virkaanastujaisjuhlallisuudet järjestettiin tiistaina Kolumbian pääkaupungissa Bogotássa, symbolisella Simón Bolívarin aukiolla.

42-vuotias Duque on Kolumbian nuorin presidentti yli 150 vuoteen. Hän keräsi kesäkuisissa presidentinvaaleissa yli puolet äänistä ja kukisti siten vasemmiston ehdokkaan Gustavo Petron.

Vaalit ovat ensimmäiset sen jälkeen, kun rauhansopimus vasemmistosissiliike Farcin kanssa saatiin aikaan kaksi vuotta sitten.

Iván Duquen pelätään presidenttikaudellaan repivän auki rauhansopimuksen. Hän on ilmoittanut aikovansa muuttaa sopimusta ja asettaa entiset sissit sotarikoksista vastuuseen.

– Aiomme ottaa käyttöön "korjaavia toimenpiteitä", joilla uhrit saavat oikeutta ja hyvitystä eivätkä toisintoa menneisyydestä, tuore presidentti sanoi puheessaan.

Rauhansopimus päätti Kolumbiaa yli viisikymmentä vuotta repineen sisällissodan ja toi edelliselle presidentille Juan Manuel Santosille Nobelin rauhanpalkinnon. Sopimus armahti entiset sissit ja mahdollisti sissijärjestön muuttumisen poliittiseksi puolueeksi.

Duque sanoi jo vaalikampanjansa aikana, ettei Farc-sisseille pidä antaa poliittista edustusta.

Mielenosoituksia eri puolilla Kolumbiaa

Tiistaisia virkaanastujaisjuhlallisuuksia Bogotássa seurasi myös tuhansien mielenosoittajien joukko. Protestipuheita pitivät muun muassa Farcin johtohahmo Rodrigo ”Timochenko” Londono sekä oppositiosenaattori Ivan Cepeda.

– Olemme valmiita vuoropuheluun, mutta olemme myös valmiita toimimaan, jos Duquen päätökset rajoittavat kansalaisten oikeuksia, Cepeda sanoi.

Tiistaina myös kymmenissä muissa Kolumbian kaupungeissa presidentin vastustajat osoittivat mieltään. Protestoijat kantoivat valkoisia lippuja sekä kylttejä, joissa he vaativat rauhansopimuksen säilyttämistä.

.
.