Trumpin neuvonantaja myöntää Foxilla: Pohjois-Korea ei ole edennyt ydinaseriisunnassa

Yhdysvallat ei halua Pohjois-Korealta enää retoriikkaa, vaan toimintaa, sanoo kansallisen turvallisuuden neuvonantaja uutiskanava Foxin haastattelussa.

ydinaseriisunta
Pohjois-Korean Kim Jong-un ja Yhdysvaltain Donald Trump
Pohjois-Korean Kim Jong-un ja Yhdysvaltain Donald Trump tapasivat kesäkuussa Singaporessa.Kevin Lim/ The Straits Times / SPH / Epa

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton myöntää uutiskanava Foxin haastattelussa, että Pohjois-Korea ei ole ottanut Yhdysvaltojen toivomia askelia luopuakseen ydinaseohjelmastaan.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un lupasi kesäkuussa Trumpille kahdenkeskisessä tapaamisessa, että Pohjois-Korea sitoutuu ydinaseriisuntaan. Yksityiskohdista ei tuolloin kuitenkaan sovittu.

Foxin toimittaja kysyi Boltonilta, onko Trumpin ja Kimin välille suunnitteilla uutta tapaamista. Boltonin mukaan Trump on valmis tapaamaan Kimin koska vain.

– Mutta se, mitä me todella tarvitsemme, ei ole lisää retoriikkaa, hän kuitenkin jatkoi.

– Me tarvitsemme Pohjois-Korealta toimia ydinaseriisunnan edistämiseksi.

Bolton korostaa, ettei Yhdysvallat aio luopua Pohjois-Korean vastaisista pakotteista ennen kuin maa todella luopuu ydinaseistaan.

Merkkejä ydinaseohjelman jatkumisesta

Trump julisti jo useita viikkoja sitten Twitterissä, ettei Pohjois-Korea enää ole ydinaseuhka.

Toissa viikolla ulkoministeri Mike Pompeo kuitenkin myönsi senaatin kuulemisessa, että pohjoiskorealaiset tehtaat tuottavat yhä ydinasekäyttöön soveltuvaa materiaalia.

Washington Post puolestaan kertoi viime viikolla nimettömiin lähteisiinsä nojaten, että yhdysvaltalaisen tiedustelutiedon mukaan Pohjois-Korea näyttää rakentavan uusia ohjuksia ja suunnittelee huijaavansa ydinaseriisunnassa.

Myös YK:n turvallisuusneuvoston tuore raportti (siirryt toiseen palveluun) kertoo, ettei Pohjois-Korea ole lopettanut ydinasekokeitaan ja on rikkonut sitä vastaan asetettuja pakotteita. Raportin mukaan Pohjois-Korea on onnistunut kiertämään sille asetettuja taloudellisia pakotteita. Maa on esimerkiksi siirtänyt öljylasteja laivalta toiselle merellä.