1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Trumpin ja Putinin huippukokous

Politicolle vuodettu asiakirja paljastaa: Putin lobbasi Helsingissä aseistariisuntaa

Venäjä haluaa jatkaa Yhdysvaltojen kanssa neuvotteluita ydinaseiden rajoittamisesta, yhdysvaltalaislehti raportoi.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Donald Trump ja Vladimir Putin kättelevät
Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit tapasivat Helsingissä 16. heinäkuuta.Alexey Nikolsky / EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin esitti uusien keskusteluiden aloittamista ydinaseriisunnasta sekä aseiden kieltämistä avaruudessa tavatessaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin viime kuussa Helsingissä.

Tiedot käyvät ilmi yhdysvaltalaislehti Politicon haltuunsa saamasta venäläisestä asiakirjasta, joka listaa Putinin ehdotuksia presidentti Trumpille. Lehden mukaan muistio on peräisin Venäjän viranomaisilta.

Tähän mennessä presidenttien kahdenkeskisten neuvottelujen sisällöstä on saatu hyvin vähän tietoa.

Nyt vuodettu asiakirja paljastaa Venäjän ja Yhdysvaltain välisten suhteiden etenevän tavanomaisella radallaan. Putinin halukkuus neuvotella historiallisten ydinaserajoitusten jatkamisesta ja uusien aserajoitusten solmimisesta kertoo maiden välisten suhteiden pitkästä jatkuvuudesta. Samankaltaisia neuvotteluita on käyty vuosikymmeniä.

Valkoinen talo ei ole kiistänyt tai vahvistanut Politicon haltuunsa saaman asiakirjan todenperäisyyttä. Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston mukaan presidentti Trump ei saanut tai vastaanottanut mitään kirjallisia ehdotuksia tavatessaan Putinin Helsingissä.

Lue lisää:

Politico: Leaked document: Putin lobbied Trump on arms control (siirryt toiseen palveluun)

Analyysi: Putin sulatti Trumpin sydämen parissa tunnissa ja sai haluamansa – Trumpin rooliksi jäi haukkua Venäjä-tutkintaa

Viikko Helsingin huippukokouksesta – Mitä jäi käteen Trumpin ja Putinin neuvottelusta?

Lue seuraavaksi