Yhtenäiskoulut monitoimikeskuksiksi Kanta-Hämeessä

Uusien koulujen rakennuttaminen on kunnille usein vanhojen koulujen korjauttamista edullisempaa.

perusopetus
Tuomelan koulun kolmasluokkalaisia
Uusitussa Hämeenlinnan Tuomelan koulussa ilmiöoppiminen on jo vauhdissa.Timo Leponiemi / Yle

Perusopetuksen toteutus etenee kohti suurehkoja yhtenäiskoulujen monitoimikeskuksia Kanta-Hämeessä. Hämeenlinnassa aloittaa nyt koulutyönsä juuri valmistunut Nummen monitoimikeskus. Keskus on muunneltavuudeltaan suunnannäyttäjä perusopetuksen uudessa koulurakentamisessa.

Hämeenlinnan läntisessä osassa toimivassa Nummikeskuksessa on yhtenäiskoulun oppilaita 900. Lisäksi Nummikeskus tarjoaa tilat sadalle päivähoidossa olevalle lapselle ja muun muassa kirjastolle ja nuorisokeskukselle.

Nummen aiempi yläaste on tontilta purettu, koska koulu osoittautui sisäilmaltaan hyvin huonokuntoiseksi, eikä olisi ollut enää korjattavissa.

Pienenevät ikäluokat ja kustannustietoisuus suosivat monitoimikeskuksia

Keskitettyjen monitoimikeskusten suuntaan perusopetus etenee kouluissa muun muassa uudistuneiden opetussuunnitelmien ja ilmiöoppimisen sovellutusten takia.

Pienentyvät oppilasikäluokat varsinkin 2020-luvulla alkavat suosia keskitettyä yhteiskoulun perusopetusta ja siihen integroituvaa varhaiskasvatusta monissa kunnissa.

Monitoimikeskukset ovat kunnille myös kustannuksina ja hankkeina usein edullisempia kuin vanhojen koulujen jatkuvat korjaukset.

Hämeenlinnan lisäksi Forssan kaupunki on siirtymässä lähivuosina keskitettyyn monitoimikeskukseen.

Janakkalaankin monitoimikeskukset

Kanta-Hämeessä myös Janakkala on keskittämässä perusopetusta kunnan päätaajamiin. Turenkiin ja Tervakoskelle on harkinnassa ja suunnittelun täsmennysvaiheessa kumpaankin taajamaan uusi monitoimikeskus.

Janakkalan kuntapäättäjät saavat tarkennetut laskelmat muun muassa monitoimikeskusten yhteyteen ajatelluista liikuntatiloista alkusyksystä.