Joka kolmas Kotkan koululainen aloittaa lukuvuoden väistötiloissa

Kouvolassa väistötiloissa opiskellaan kahdessa koulussa. Kouluverkkoselvitys on menossa molemmissa kaupungeissa.

koulut
Helilän koulu
Helilän koulu Kotkassa.Juulia Tillaeus / Yle

Kaikkiaan kahdeksan peruskoulun oppilaat aloittavat lukuvuotensa väistötiloissa Kotkassa ja Kouvolassa. Kotkassa evakossa on jopa kolmasosa oppilaista eli noin 1 700 lasta.

Koulun viereen rakennetuissa väistötiloissa opiskelevat Helilän, Rauhalan, Hakalan ja Korkeakosken koulujen oppilaat. Pihkoon koululaiset kulkevat Karhuvuoreen kouluun ja Langinkosken oppilaat käyttävät Savottaa eli ammattikorkeakoulun vanhoja tiloja.

Kotkassa tehdään parhaillaan kouluverkkoselvitystä, jossa on tarkoitus linjata koulujen yhdistämisiä, koulurakennusten korjaamista ja uusien koulujen rakentamista.

Esimerkiksi Pihkooseen on suunniteltu uutta koulua, jonka hankesuunnitelma oli jo tulossa kaupunginhallituksen käsittelyyn kesäkuussa. Hanke päätettiin kuitenkin sisällyttää koko kaupunkia koskevaan kouluverkkoselvitykseen.

Tällä hetkellä uusia kouluja rakennetaan Korkeakoskella ja Langinkoskella. Molempien pitäisi valmistua ensi vuoden aikana.

Tulevaisuuden kouluverkkoon vaikuttaa ikäluokkien koko, joka on ollut Kotkassa laskussa. Opetustoimenjohtaja Juha Henrikssonin mukaan viime vuonna Kotkassa syntyi noin 400 lasta ja tänä vuonna luku on lähes sama. Nykyinen kouluverkko on kuitenkin mitoitettu ikäluokalle, jossa 500-600 oppilasta.

– Jos tahti jatkuu tällaisena, on sillä iso merkitys, sanoo Henriksson.

Kouvolassa väistötiloissa kouluvuoden aloittavat Anjalan koulun ja Valkealan kirkonkylän koulun oppilaat. Myös Kouvolassa on menossa kouluverkkoselvitys. Kouvolassa kouluvuosi alkaa torstaina ja Kotkassa maanantaina.