Ministeri Vehviläinen sote-maakunnista: Määrän väheneminen on mahdollista

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen mukaan hallitus tavoittelee edelleen maakuntavaaleja toukokuulle 2019.

sote-uudistus
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen talousarvioesityksen käsittelyssä 7. elokuuta.Jarno Kuusinen / AOP

Maakunta- ja soteuudistuksen toteuttaminen tänä syksynä on ratkaisevaa kuntatalouden kehityksen näkökulmasta, sanoo Yle Radio 1:n Ykkösaamussa vieraillut kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.).

Sote-uudistuksen aikataulusta on ollut epävarmuutta, kun siitä päättävä sosiaali- ja terveysvaliokunta jäi myrskyisissä merkeissä kesätauolle. Osa sote-valiokunnan jäsenistä esimerkiksi kanteli puheenjohtaja Krista Kiurusta (sd.) puhemiesneuvostoon, ja syytti Kiurua uudistuksen käsittelyn viivyttelystä.

Valiokunnan on määrä jatkaa sote-lakia koskevan mietinnön työstämistä elokuun lopulla. Vehviläisen mukaan hallitus lähtee edelleen siitä, että sote- ja maakuntauudistus tulee käsitellä eduskunnassa ripeästi ja huolellisesti.

– En voi ottaa eduskunnan sisäisiin aikatauluihin kantaa, mutta siitä lähdetään, että mietintöä vietäisiin alkusyksystä eteenpäin ja perustuslakivaliokunnan toiseen käsittelyyn. Siitä sitten ripsakasti salikäsittelyyn sillä tavalla, että saataisiin tämä kokonaisuus päätettyä eduskunnassa hyvissä ajoin tänä syksynä.

– Kuten on tuotu kesä-heinäkuun vaihteessa julkisuuteen, tavoitteena on, että pystyisimme pitämään ensimmäiset maakuntavaalit ensi vuoden toukokuussa.

Vehviläinen ei halua arvioida, milloin eduskunta äänestää sote-laista.

– Mielestäni tämä paketti pitäisi saada eduskunnan salista marraskuussa päätökseen. Silloin meillä riittäisi aikataulua valmistautua myös maakuntavaaleihin.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi STT:lle kesäkuussa (siirryt toiseen palveluun), että nykyisen sote-aikataulun pitäminen vaatii sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnoksen valmistumista heinäkuun loppuun mennessä.

"Lähtökohta on se, että kaikki 18 maakuntaa pärjäävät"

Sote-uudistusta johtava alivaltiosihteeri Päivi Nerg sanoi muutama viikko sitten Maaseudun tulevaisuudessa (siirryt toiseen palveluun), että hallituksen esittämien 18 maakunnan sijaan pienempi määrä olisi parempi vaihtoehto.

Nerg epäilee, etteivät pienimmät maakunnat kykene hoitamaan tehtäviään ilman yhteistyötä, mikä johtaa maakuntien määrän pienenemiseen. Nergin mukaan "12 tai jopa viisi olisi ollut parempi vaihtoehto esimerkiksi pelastustoimen kannalta".

– Jos kävisi niin, että nämä hallituksen esittämät ja eduskunnan käsittelyssä olevat 18 maakuntaa eivät pärjäisikään taloudellisesti ja vaikeuksia tulisi jatkuvasti, on meillä maakuntien rahoituslaissa pykälät siihen mitä se tarkoittaa, eli sitten on käytettävissä arviointimenettely, Vehviläinen sanoo.

Arviointimenettelyssä (siirryt toiseen palveluun) valtio ja maakunta arvioisivat maakunnan taloudellisia edellytyksiä selvitä tehtävistään.

Vehviläinen pitää mahdollisena, että maakuntien määrä pienentyy jatkossa. Hän ei kuitenkaan usko Nergin heittämään viiden maakunnan malliin.

– Tiedän, miten hyvää työtä kaikissa 18 maakunnassa tehdään sen mukaan, että ne pystyvät hoitamaan omat asiansa ja tehtävänsä sekä pärjäämään rahoituksella, vaikka se onkin niukka.

– Jos tulee viimeisen päälle vaikea tilanne, on se [maakuntien määrän pieneneminen] mahdollista, mutta lähtökohta on se, että kaikki 18 tulevat pärjäämään.

Euro- ja maakuntavaalit samaan nippuun?

Ensi keväänä vuorossa voivat olla kolmet vaalit: eduskunta-, europarlamentti- ja maakuntavaalit. Vehviläisen mukaan eurovaalit ovat toukokuussa, kuten myös mahdollisesti maakuntavaalit.

Vehviläinen kertoo maakuntavaalien ja eurovaalien niputtamisen "olleen keskusteluissa".

– Huomasin, että jokunen päivä sitten puoluesihteereille oli tehty kysely ja useamman puolueen puoluesihteeri kannatti sitä, että maakunta- ja eurovaalit pidettäisiin samana päivänä.

Myös Vehviläinen pitää vaalien niputtamista järkevänä.

Lue lisää:

Sote-uudistuksen venyminen aiheuttaa henkilöstössä epävarmuutta – ”Väki on kauhuissaan, jatkuvatko työt”

Asiantuntija: On epärealistista ajatella, että maakuntauudistus sekä tuottaa säästöjä että parantaa palveluita

Sote-valiokunta ajautui ilmiriitaan: Työskentely "umpikujassa", tunnelma "erittäin kaoottinen" – Orpo: Rauhoittukaa

Sosiaali- ja terveysvaliokunta setvii viimeviikkoista riitaansa — päätös sote-aikatauluista huomenna

Ymmärrätkö mitä sote vaikuttaa sinuun? Kokeile Ylen pelillä

Analyysi: Kaatuiko hallituksen sote-uudistus tämänpäiväiseen aikatauluriitaan? Päivät näyttävät loppuvan kesken Sipilän hallitukselta