Kuopion terveyspalveluiden puhelinpalvelu ei toimi – vikaa selvitetään parhaillaan

Puhelinpalveluun voi yrittää soittaa, mutta sen toiminnasta ei ole vielä täyttä varmuutta.

Kuopio
Potilas terveyskeskuksen käytävällä.
Derrick Frilund / Yle

Kuopion kaupungin perusturvan ja terveydenhuollon puhelinpalvelujärjestelmät eivät toimi. Esimerkiksi terveyskeskusten ja suunterveydenhuollon ajanvaraus ei tällä hetkellä ota puheluita vastaan.

Kaupungin puhelinvaihde ja matkapuhelinliikenne toimii normaalisti, korostaa puhelupalveluesimies Marja Leena Iivanainen.

– Vikaa on selvitetty kello kahdeksasta lähtien, mutta vielä ei tiedetä, mistä vika johtuu tai milloin se saadaan korjattua, Iivanainen sanoo.

Ensin näytti siltä, että vika oli saatu korjattua kello 10:15, Iivanainen kertoo. Pian kuitenkin ilmeni, ettei puhelinpalvelujen toiminnasta edelleenkään ole täyttä varmuutta.

– Tiedotamme siitä, että vika on korjattu vasta sitten, kun asiantuntijoilta tulee asiasta varmistus. Puhelinpalveluun voi kuitenkin yrittää soittaa puhelinpalveluaikojen puitteissa, mutta sen jatkuvaa toimintaa ei voida taata.

Tilanne poikinut satoja yhteydenottoja

Kaupungille on tullut asiasta aamulla satoja soittoja. Kaupunki ohjeistaa nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että terveyspalvelujen avovastaanoton asiakkaat voivat soittaa ajanvarausasioissa vaihteen numeroon 017 182 111.

Vanhusten palveluohjauksessa järjestelmä on käytössä neuvontapuhelimessa. Yhteyden saa vaihteen kautta sekä sähköpostilla vanhustenpalveluohjaus@kuopio.fi (siirryt toiseen palveluun).

Häiriön takia puhelinvaihteen palvelin käynnistetään uudelleen, jolloin järjestelmän toimintaan tulee katko, kaupungilta kerrotaan.

Hätätilanteissa toimii numero 112 ja Kuopion yliopistollisen sairaalan päivystys.

Kuopion kaupungin kotihoidon turvapalveluissa oli viikonloppuna laaja häiriötilanne. Iivanaisen mukaan tämänhetkisellä tilanteella ei ole mitään yhteyttä viikonlopun toimintahäiriöön.

– Ei missään tapauksessa. Ne ovat kaksi täysin eri järjestelmää, Iivanainen painottaa.

Juttua täydennetty tarkennetuilla tiedoilla kello 10:52.