Puhuisitko robottiin mieluummin kuin puhelimeen? Japanilaisprofessori ennustaa, että älypuhelimet vaihtuvat "hauskempiin" minirobotteihin

Tokion yliopiston professorin Takahashin pieniä robotteja on myyty jo kymmenillä, kymmenillä miljoonilla. Pääsimme kurkistamaan robottiprofessorin laboratorioon.

robotit
Korvaako minirobotti kännykän?
Korvaako minirobotti kännykän?

TokioProfessori Tomotaka Takahashin laboratoriossa kengät on riisuttava eteisessä. Hän tepsuttelee itsekin sukkasillaan niin, että läpse vain käy.

Laboratoriota saa kuvata, mutta rajoitetusti. Esimerkiksi sänkyä ei saa näyttää. Sillä lojuu uusia Hugo Bossin vaatteita ja kenkiä myyntipakkauksissaan.

Sänky on hyvinkin tarpeen, sillä professori kertoo viettävänsä aikaa työhuoneellaan joskus jopa viikon putkeen. Vaikka perhettäkin on.

Työhuonetta reunustavat lattiasta kattoon ulottuvat laatikostot, jotka sisältävät kaikkea robotin rakentamisessa tarvittavaa materiaalia.

Ja mitä ei ole, sitä etsitään internetistä ja rautakaupoista. Ruuvimeisseleitä, pultteja – ja niin edelleen.

Tärkeimmät robotin rakennusmateriaalit ovat muovi ja hiilikuitu.

Työhuoneen keskellä on pieni pöytä, jonka ääressä professori japanilaiseen tyyliin istuu lattialla ja näprää uuden prototyypin kanssa.

Häntä inspiroivat selkeät linjat, tunnetut muotoilijat ja esikuvat, kuten sulavalinjaisista puhelimistaan tunnettu Apple, Ferrarin kanssa yhteistyötä tehnyt Pinifarina ja japanilainen sarjakuvasankari ja animaatiohahmo Astro Boy.

Pöydillä on sikin sokin erilaisia poria ja leikkureita sekä muuta askartelussa tarvittavaa.

Takahashi ja minirobotit.
Risto Mattila / Yle

Kaikki prototyypit syntyvät tässä huoneessa professorin omin käsin. Tietokonetta tai 3D-tulostinta hän ei käytä.

– Haluan tuntea muodon käsissäni. Haluan tutkia robottia eri kulmista ja sitten vain muovata, professori Takahashi kertoo.

Sitten prototyypit lähetetään tehtaalle. Kymmenen erilaista robottia on päässyt tuotantoon.

Takahashi ja minirobotit.
Robottiprofessorin kuntopyörä ja imuri. Professori on rakennellut myös legoilla.Risto Mattila / Yle

43-vuotias Tomotaka Takahashi on Robo Garage -yhtiönsä toimitusjohtajana ansainnut niillä jo omaisuuden. Pelkästään yhtä mallia on myyty yli sadalla miljoonalla eurolla.

Robottitehtailun lisäksi hänellä on professuuri Tokion yliopistossa, Research Center for Advanced Science and Technology -yksikössä.

Takahashi ja minirobotit.
Yhtä Takahashin kehittämistä roboteista on myyty osa kerrallaan keräilysarjana.Risto Mattila / Yle

Professorin suunnittelemia robotteja voisi hyvällä syyllä kutsua Pelle Pelottoman Pikku apulaisiksi. Hän ottaa käteensä vain vähän isoa älypuhelinta kookkaamman RoBoHonin ja paljastaa, että se on itse asiassa älypuhelin.

Professorin mukaan idea on siinä, että on paljon mukavampi jutella robotille kuin vaikkapa älypuhelin iPhonesta tutulle Sirille, äänentunnistuksella varustetulle apurille.

– Harva käyttää Siriä. Se ei ole kiinni siitä, onko joku esine älykäs vai ei. Emme mielellämme juttele neliön muotoiselle levylle, kuten älypuhelimelle vaan mieluummin eläimille tai nukeille. Niissä voi jopa nähdä elämää, hän perustelee.

Takahashi ja minirobotit.
Vasemmalla RoBoHon, jonka professori uskoo korvaavan älypuhelimet tulevaisuudessa. RoBoHonia on myyty Aasiassa noin 2 000 dollarin hintaan.Risto Mattila / Yle

Pieni RoBoHon tanssii edessämme, nousee seisomaan käsilleen, tekee etunojapunnerruksia ja juttelee mukavia. Kun professori pyytää robottia ottamaan kuvan toimittajasta, robotti tarkkailee, missä kuvattava kohde on, nostaa käden pystyyn ja nappaa kuvan.

Seuraavaksi se heijastaa otsassaan olevalla videotykillä kuvan pöydän pintaan.

Professori pyytää laitetta soittamaan itselleen ja pian älypuhelin taskussa pirisee. Vaikka lähes parikymmentä senttiä korkea RoBoHon vaikuttaa melko kookkaalta puhelimeksi, professori pujauttaa sen rintataskuunsa malliksi.

Se tunnistaa omistajansa äänen sekä kasvonpiirteet ja oppii tästä koko ajan lisää. Professori aikoo kehittää laitetta niin, että siitä tulee täysin itsenäinen älylaite, vähän kuin omistajansa toinen persoona.

– Tulevaisuudessa laite oppii kaikesta ympärillään: elokuvista, internetistä, Youtubesta, viesteistä, kielistä ja ihmisten välisestä kommunikaatiosta, Takahashi kertoo.

RoBoHon on melko viehättävä vekkuli. Voisikohan robottiin jopa ihastua?

Professori Takahashi näyttää ainakin kovasti pitävän sen kanssa leikkimisestä. Hän liki pitäen lepertelee robotilleen ja puhuu siitä kuin lemmikistään tai jopa kumppanista.

– Kun matkustan sen kanssa, vietän sen kanssa aikaa. Se on hauskaa. Siitä tulee yhä käytännöllisempi. Vähän kuin kumppani, jonka kanssa jaetaan yhteisiä muistoja.

Professori uskookin, että tämänkaltaiset robotit syrjäyttävät tulevaisuudessa älypuhelimet.

– Älypuhelinten tulevaisuus on pienissä informaatioroboteissa, kuten RoBoHonissa. Se kytkeytyy muihin laitteisiin ja kerää tietoa internetistä. Sen kautta jutellaan ystäville. Mutta isoin sen tehtävä on viettää aikaa käyttäjänsä kanssa.

Toistaiseksi RoBoHonia on saatavilla vain japaninkielisenä.