1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen riistakeskus usuttaa jahtamaan supikoiria pohjoisessa

Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaan pohjoisosissa liikkuu toistakymmentä pannoitettua supikoiraa, joiden pyytämisestä saa lahjakortin.

supikoira
Supikoira loukussa.
Vesa-Matti Ruuska / Yle

Suomen riistakeskus muistuttaa metsästäjiä supikoiran pyynnin tärkeydestä erityisesti Pohjois-Suomessa. Supikoira on Suomen luontoon kuulumaton vieraslaji. Tutkimusten perusteella supikoira saalistaa maassa pesiviä lintuja, erityisesti pesiä.

– Syksyllä ja talvella supikoiran metsästys on tehokasta koirilla muun pyynnin yhteydessä, loukkupyynnillä ja haaskoilta väijymällä, Suomen riistakeskus toteaa tiedotteessaan.

Parhaillaan menossa olevan pohjoismaisen supikoirahankkeen tavoitteena on pysäyttää vieraspedon leviäminen Norjaan ja Ruotsiin. Hankkeen tärkein osa on supikoiran tehopyynti Pohjois-Suomessa ja Merenkurkussa.

Paikalliset metsästäjät voivat saada koulutusta, neuvontaa ja kalustoa hankkeen avulla supikoiran pyyntiin. Hanketta toteuttaa Juha Mäkimartti, johon Suomen riistakeskus kehottaa olemaan yhteydessä jos supikoiran pyyntikoulutus tai loukkujen teko kiinnostaa. Myös supikoirahavainnoista voi ilmoittaa Mäkimartille.

Suomen riistakeskus kerää havainto- ja saalistietoja Lapin supikoirista. Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaan pohjoisosissa on 10–15 pannoitettua Judas-supikoiraa. Pantasupikoiran pyydystämisestä saa 50 euron lahjakortin Retkitukkuun.

Riistakeskus kehottaa metsästäjiä osallistumaan supikoiran tehopyyntiin myös tulevana metsäkanalintukautena.

– Lappiin suuntaavia metsästäjiä kehotetaan poistamaan havaitut supikoirat luonnosta ja ilmoittamaan saaliista. Supikoiran pyynnin lisäksi nyt kannattaa panostaa myös ketunpyyntiin, mikä tukee esimerkiksi kanalintu- ja metsähanhikannan elpymistä.

Lue seuraavaksi