1. yle.fi
  2. Uutiset

Salpausselän kisoissa palautetaan hiihto pääosaan – hiihtoseuran puheenjohtaja: Saarinen on hyvä valinta pääsihteeriksi

Tapahtumalle etsitään lisää houkuttavuutta oheisohjelman sijaan urheilusta. Tämän takia ex-hiihtäjä Aino-Kaisa Saarisen valinta pääsihteriksi on hyvä päätös, sanoo Lahden hiihtoseuran puheenjohtaja Juha Kolu.

Lahti
Salpausselän ilotulitus mäkimontussa.
LHS:n puheenjohtaja Juha Kolu näkee, että vaikka Salpausselän kisoissa keskityttäisiin enemmän urheiluun oheisohjelman sijaan, esimerkiksi ilotulitus on tärkeä osa tapahtumaa.Tomi Hänninen

Aino-Kaisa Saarisen valinta pääsihteeriksi vie Salpausselän kisojen painopisteen jälleen urheiluun, näkee Lahden hiihtoseuran puheenjohtaja Juha Kolu. Ex-huippuhiihtäjän valinta tehtävään on nostattanut paitsi kiitosta myös kovaa arvostelua siksi, että hänellä ei ole kokemusta tapahtumien järjestämisestä.

Julkisesti valinnan on kyseenalaistanut toinen hakija, Lahdessa Summer Up -festivaalin perustajana tunnettu Martin Mustonen. Hän totesi Etelä-Suomen sanomien verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun), että rekrytoinnissa tunnuttiin väheksyvän tapahtumaosaamista.

Viime vuosina Lahdessa on ponnisteltu juuri sen eteen, että kisoissa olisi entistä houkuttelevampaa oheisohjelmaa. Lahden hiihtoseuran puheenjohtajan Juha Kolun mukaan tähän on nyt selvästi tulossa käänne, sillä Aino-Kaisa Saarinen on kertonut haluavansa rakentaa Salppurin kisoja perinteiden ja urheilun ympärille.

– Varmaan niissä sirkushuveissakin on ollut parantamisen varaa: On ollut aihetta parantaa ravintolapalveluita ja oheisohjelmaa. Mutta varmaan Aino-Kaisan kritiikki osuu sikäli oikeaan, että siinä ohessa urheilupuolen kehittäminen on saattanut jäädä vähän heikolle, Kolu pohtii.

Juha Kolu
Mika Moksu / Yle

Yleisö fanittamaan voitelualueelle?

Kolu pitää Saarisen valintaa pestiin hyvänä ratkaisuna, sillä entinen hiihtäjä on varsin perillä urheilusta ja antaa kisoille kasvonsa.

Kolu ei usko, että ravintolapalveluista tai ilotulituksista luovutaan, mutta Salpausselän kisojen viihdyttävyyttä ja houkuttelevuutta on kisajärjestäjän mukaan mahdollista lisätä urheilua hyödyntäen. Tätä Aino-Kaisa Saarinen on jo korostanut.

– Nythän on keskusteltu muun muassa siitä, miten urheilijat saataisiin lähemmäs katsojia. Olisi mahdollista, että katsoja pääsisi tutustumaan esimerkiksi voitelualueisiin ja huoltoalueisiin ja katsomaan, mitä tapahtuu kulissien takia ja muutoinkin, että urheilijat olisi enemmän läsnä katsojien lähellä, Kolu selittää.

Jäävätkö esimerkiksi Salpausselän kisojen yhteydessä järjestettävät konsertit pois?

– Se on keskustelun paikka. Emme ole ehtineet uuden pääsihteerin kanssa oikein kunnolla aloittaa tätä työtä. Siitä täytyy varmaan puhua, mikä niiden asema tulevaisuudessa. Tämä on ihan avoin kysymys vielä, LHS:n puheenjohtaja Juha Kolu sanoo.

Kuuntele Juha Kolun haastattelu täältä.

Lue seuraavaksi