Poliisi paljasti valtavan nettipetosjutun – korkealaatuisia tuotteita tilattiin verkkokaupoista 18 miljoonalla eurolla

Kaakkois-Suomen poliisi on mukana tutkimassa mittavaa, kansainvälistä luottokorttipetosta. Tekijöitä asuu ympäri Eurooppaa. Suomessa epäiltyjä asuu Lappeenrannassa ja Itä-Uudenmaan alueella.

rikokset
Kuvituskuvaa nettiostoksiin liittyvistä petoksista
Jenny Huttunen / Yle

Kaakkois-Suomen talousrikosyksikkö osallistuu mittavaan kansainväliseen talousrikosvyyhdin tutkimiseen. Osa epäillyistä asuu Lappeenrannassa ja Itä-Uudenmaan alueella.

Varastetuilla luottokorttitiedoilla oli tilattu Saksassa verkkokaupoista huomattavia määriä korkealaatuisia tuotteita.

Kyse oli organisoidun rikollisryhmän toiminnasta, jossa tavara kulkeutui eri henkilöiden kautta eri puolille Eurooppaa, muun muassa Suomeen.

Kyseessä on saksalaiskaupungin Dresdenin syyttäjäviraston ja Saksin osavaltion rikospoliisin tutkima juttukokonaisuus, jossa tutkittavana on ollut 35 000 eri nettipetosta vuodesta 2012 alkaen.

Vuonna 2017 Saksan poliisilta tuli epävirallinen pyyntö Kaakkois-Suomen talousrikosyksikölle osallistua valtioiden rajat ylittävään laajaan esitutkintaan.

Yhtäaikaiset kotietsinnät ympäri Eurooppaa

Europolin ja Eurojustin koordinoima tutkintaryhmä on ollut mukana tutkinnan alkuvaiheesta lähtien.

Kesäkuussa eri puolilla Eurooppaa tehtiin samanaikaisesti 31 kotietsintää ja 15 henkilöä otettiin kiinni Kyproksella, Virossa, Liettuassa, Sveitsissä, Ukrainassa, Iso-Britanniassa ja Suomessa. Europol ja Eurojust avustivat sekä koordinoivat rajat ylittävää operaatiota.

Suomessa toteutettuun operaatioon osallistui Kaakkois-Suomen ja Itä-Uudenmaan poliiseja. Heidän lisäkseen operaatioon osallistui viisi henkilöä Saksan poliisista.

Laaja, useiden valtioiden alueella toteutettu operaatio vaati tarkkaa ja pitkäkestoista suunnittelua. Iskut tuli ajoittaa jokaisessa kohdemaassa tapahtuvaksi samaan aikaan.

Juttukokonaisuudessa on kyse mittavasta rajat ylittävästä rikollisuudesta. Alustavan arvion mukaan rikoksella aiheutettu vahinko oli noin 18 miljoonaa euroa.

Tilatut tuotteet pääosin viihde-elektroniikkaa

Suomessa epäiltyjä on viisi henkilöä. Neljä heistä asuu Lappeenrannassa ja yksi Itä-Uudellamaalla.

Epäillyt ovat ulkomaalaisia, jotka asuvat Suomessa. Rikoskomisario Lasse Hakala ei halua tässä vaiheessa kertoa epäiltyjen kansalaisuutta.

– Osa tekijöistä on asunut pidemmän ja osa lyhyemmän aikaa Suomessa, sanoo rikoskomisario Lasse Hakala Kaakkois-Suomen poliisista.

Epäillyt eivät ole ennestään poliisin tuttuja.

Suomessa rikoksesta epäillyt ovat vastaanottaneet tavaraa, jota on tilattu saksalaisista verkkokaupoista.

– Viihde-elektroniikkaa lähinnä tilattiin, muuan muassa televisioita ja tietokoneita.

Suomen epäillyt vapaalla jalalla

Rikoskomisario Lasse Hakalan mukaan kyse on erittäin mittavasta rikosvyyhdistä. Rikollisliiga oli erittäin järjestäytynyt, kaikilla organisaatioon kuuluvalla oli selvät tehtävät.

– Minun urallani vastaanvanlaista keikkaa ei ole tullut. Kyseessä oli mittava kansainvälinen yhteistyö. Loppupeleissä kaikki meni oikein mainiosti, sanoo Hakala.

Saksan viranomaiset pääsivät Suomen tekijöiden jäljille ja pyysivät apua Kaakkois-Suomen poliisilta. Kaakkoissuomalaiset poliisit vierailivat kaksi kertaa Europolissa operatiivisessa kokouksessa, jossa selvisi tarkemmat tiedot Suomessa asuvista epäillyistä.

Epäillyt on päästetty kesäkuussa vapaalle jalalle esitutkinnan jälkeen.

– Ei ollu tarvetta pitää heitä pidempää poliisin suojissa. Kun asiat saatiin selvitettyä, henkilöt päästettiin pois, kertoo Hakala.

Rikosasian tutkinta jatkuu Saksassa. Kaakkois-Suomen poliisin on nyt hoitanut oman osuutensa rikosvyyhdin parissa.

– Meillä on hallussa takavarikoitua tavaraa kotietsinnöistä. Se riittää tässä vaiheessa, ynnää rikoskomisario Hakala Kaakkois-Suomen poliisista.