1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. muutto

Muutto lähestyy ja hermot kiristyvät? Ei hätää, lue vinkit laatikoiden pakkaamiseen ja onnistuneeseen muuttopäivään

Valmistele muuttokuormaa varten pehmeitä jätesäkkejä ja mieti etukäteen, mitkä kalusteet mahtuvat kulkemaan kokonaisina rappukäytävän mutkissa.

muutto
Mies pakkaa muuttolaatikkoa.
Muuttajan perusvälineet: teippi ja sakset.Derrick Frilund / Yle

Matot rullalle, astiat kääreisiin ja tavarat laatikoihin! Muutto uuteen kotiin on osalla edessä syyskuun alussa, kun opinnot tai uusi työ on alkamassa. Elo–syyskuun vaihde asettuu tänä vuonna vieläpä sopivasti viikonloppuun, jolloin moni vuokrasopimus päättyy ja uusi alkaa.

Keräsimme liudan vinkkejä siihen, kuinka pakata omaisuus muuttokuormaan ja mitä muuta kannattaa muistaa. Jutussa on käytetty lähteinä yli yhdeksän vuotta muuttopalveluja tarjonneen SB-Palvelujen yrittäjän Henri Paatelan tietoja, muuttoja kilpailuttavan Muuttomaailman vinkkejä (siirryt toiseen palveluun) sekä arkikokemusta lukuisista muutoista.

Muuttolaatikoita pinossa.
Muoviset muuttolaatikot pinoutuvat niissä olevien pykälien varaan, jos laatikot on pakattu maltilla.Derrick Frilund / Yle

Pakkaa identtisiin laatikoihin

Muuttofirman työ käy nopeammin, jos muuttaja on pakannut kodin pientavaran yhdenmukaisiin laatikoihin.

Muuttoyritykset vuokraavat helposti pinoutuvia muovilaatikoita. Laatikkotarpeen arvioinnin lähtökohtana voi käyttää nyrkkisääntöä, jossa varataan yksi perinteinen muuttolaatikko asunnon neliötä kohden. Kuulostaa isolta määrältä laatikoita, mutta:

– Mieluummin viisi tyhjää, kuin viisi liian vähän, Paatela toteaa.

Fiksu muuttaja on ennen pakkaamista hankkiutunut turhasta tavarasta eroon. Miksi kantaisit mukanasi epämääräistä paperipinoa tai korjaamiskelvottomia vaatteita? Kierrätä, myy tai anna pois se, mitä et halua muuttaa mukanasi.

Älä sullo pakkauksia täyteen

Kukkuralleen ei kannata pakata. Silloin laatikot eivät pinoudu. Jos pakun perään kuskaa erikokoisia ja epämääräisiä pahvilaatikoita tai säkkejä, voi autoon jäädä hukkatilaa.

Edes muuttoammattilainen ei ole teräsmies. Laatikko on usein sopivan painava silloin, kun jaksat itse nostaa laatikon. Raskaan pakkauksen kantotyö vaikeutuu entisestään, jos esimerkiksi kirjoja täyteen lastatussa laatikossa ei ole lainkaan kädensijoja.

Muuttomiehet nostavat nojatuolia.
Derrick Frilund / Yle

Muuttomies tykkää pehmeistä paketeista

Sopiva määrä pehmeitä tekstiilisäkkejä on etu muutossa, muuttoyrittäjä Paatela kertoo. Esimerkiksi arkivaatteilla tai muilla tekstiileillä täytetyt jätesäkit ovat apuna, kun kuorman vitriinejä tai muita tavaroita tuetaan ja tilkitään paikoilleen.

Tässäkin malttia! Lakanoilla täpötäyteen ladattu jätesäkki ei enää sovellu tavaroiden tukemiseen, ja lisäksi se painaa kuin synti.

Pehmeän säkin ominaisuudet kuorman tukemisessa katoavat myös silloin, jos sekaan laittaa yhdenkin särkyvän esineen.

Ruuvaa sängynpääty irti

Arkijärkikin sanoo, että mikä ei ole mennyt ulko-ovesta sisään, ei myöskään tule ulos. Tämän lisäksi kannattaa pohtia, joutuuko isoimpia kalusteita kantamaan tiukissa mutkissa rappukäytävässä.

Mitä vähemmän kalusteita joutuu purkamaan osiin, usein sen parempi. Purkamisesta syntyy erilaisia irto-osia ja ruuveja, joiden kuljettaminen on hankalampaa kuin kokonaisen kalusteen.

Parisängystä kannattaa kuitenkin irrottaa pääty jo ennen muuttopäivää.

Muuttomiehet kantavat sohvaa rappukäytävässä.
Joskus isoimpien kalusteiden kanto vaatii voiman lisäksi kekseliäisyyttä ahtaiden käytävien tai ovien vuoksi.Derrick Frilund / Yle

Muovi suojaa lialta

Paatelan mukaan moni muuttaja miettii sohvien ja sänkyjen suojaamista lialta esimerkiksi kiristekalvolla eli "muuttajan kelmulla", mutta hänen mukaansa valtaosa kalusteista pärjää ilman muovipaketointia.

– Jos toteuttaa paketoinnin, se pitää tehdä viimeisen päälle hyvin. Teippiä säästelemättä, hän sanoo.

Ennen sohvan paketointia kannattaa kuitenkin ottaa irtonaiset sohvatyynyt sivuun ja pakata ne esimerkiksi jätesäkkeihin.

Muovilla voi myös kääriä esimerkiksi laatikoston laatikot kiinni kantamisen ja kuljetuksen ajaksi. Teippauksia suoraan esimerkiksi maalatuille puupinnoille kannattaa välttää, koska teippiä irrottaessa kalusteen pinta voi kärsiä.

Kääri televisio täkkiin

Iso taulutelevisio voi aiheuttaa pakkaamisessa päänvaivaa. Löytyykö häkkivarastosta television alkuperäispaketti? Onnittelut! Muussa tapauksessa kodin viihdealttarin voi kääriä kuplamuoviin tai muuhun pehmusteeseen, kuten täkkiin, hyvin teipattuna.

Muista kuitenkin jättää kantamista varten tarttumapintaa esiin.

Tavaroita muuttovalmiina.
Esimerkiksi patjat toimivat muuttokuormassa pehmusteina kovien kalusteiden välissä.Derrick Frilund / Yle

Jaottele pakatut laatikot

Kokonaisuus pysyy hallittuna, jos muuttotavaroita on jaoteltu fiksusti. Laatikoita voi esimerkiksi koota lähtöosoitteessa pinoihin sen mukaan, mihin huoneeseen esineet kuuluvat. Tiedon laatikon sisällöstä voi kirjata maalarinteipillä laatikon kylkeen.

Heti muuttoiltana uudessa kodissa tarvittavat tavarat sekä tärkeimmät esineet kannattaa pakata helposti löydettävästi. Pitkän päivän päätteeksi on ikävää etsiä hammasharjaa, puhtaita lakanoita ja puhelimen laturia.

Muista fillari

Pyörävarastossa seisova pyörä voi unohtua helposti kaiken muuttotohinan keskellä.

– Ei ole liiottelua laittaa lappua pyörästä keittiön pöydälle, Paatela sanoo.

Varminta on tuoda pyörä muuttoauton lähelle muistuttamaan olemassaolostaan. Kannattaa myös etsiä pyörän avain talteen hyvissä ajoin ennen muuttopäivää, vinkkaa laskelmiensa mukaan pari sataa muuttoa vuodessa tekevä muuttoyrittäjä Paatela.

Muuttoauto.
Varmista, että käytössäsi ovat kaikki tarvittavat muuttovälineet kuten nokkakärryt ja kuormaliinat.Derrick Frilund / Yle

Varmista ihmiset paikalle ja eläimet pois

Huolehdi, että reippaat muuttoapurit ovat tulossa paikalle oikeassa aikataulussa. Tehokas ja muuttoa nopeuttava apu voi pienentää työn loppulaskua esimerkiksi silloin, jos muutosta vastaa tuntitaksalla työskentelevä muuttofirma.

Entä kuuluuko perheeseen lemmikkejä? Jos mahdollista, kissat ja koirat kannattaa järjestää pois muuton jaloista. Tavaroiden keskellä on hankalaa, jos karvaista kaveria on siirreltävä huoneesta toiseen.

Huolehdi aikataulusta ja verensokerista

Paatelan mukaan muuttajat kertovat stressin rauhoittuvan jo silloin, kun muuttofirma on saatu varattua muuttopäiväksi. Älä siis vitkuttele, jos aiot varata muuttoauton tai -firman avuksi!

Muuton h-hetkellä on syytä huolehtia omasta ja muuttoporukan jaksamisesta. Aikatauluta pakkaustyö mahdollisuuksien mukaan sopiviin eriin, ja varaa riittävästi aikaa levolle ja nukkumiselle.

Paatelan vinkki on syödä hyvä, runsas ateria muuttoa edeltävänä iltana.

– Kun silloin vetää kunnon tukevan aterian, ei tunnu muuttopäivänä raskaalta.

Myös muuttopäiväksi kannattaa varata riittävästi eväitä ja juotavaa. Urakka on paljon mukavampi kaikille, jos verensokerit eivät pääse laskemaan liikaa.

Noutopizza pöydällä.
Muuttopizza on kaikille tuttu roudauspäivän eväs.Derrick Frilund / Yle

Muut muistettavat

Kaikenlaisen roudaamisen lisäksi muutossa on paljon muutakin muistettavaa. Loppusiivous, asunnon luovutus, uuden vuokra-asunnon kuntotarkastus. Lisää muistilistaa voit tarkistaa täältä.

Kannattaa myös tehdä sähkösopimus ajoissa. Jos nurkkaan kannettuun jalkalamppuun ei saa katkaisijasta virtaa, voi ensimmäinen ilta uudessa kodissa olla hämärä.

Lue myös:

Muutto on hirveä stressi, mutta siitä selviää – kunhan ei unohda muuttopizzaa

Muutto ensimmäiseen omaan kotiin edessä? – Kokosimme vinkkejä yksin muuttaville nuorille

Lue seuraavaksi