1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. onnettomuustutkinta

Otkes tutkii tšekkiläiskoneen tapahtumia vakavana vaaratilanteena – "Ei mennyt ollenkaan niin kuin Strömsössä"

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan koneen evakuointi sujui epäjärjestelmällisesti, etenkin matkatavaroiden suhteen.

onnettomuustutkinta
Czech Airlinesin lentokone Helsinki-Vantaan lentokentällä.
Czech Airlinesin lentokone Helsinki-Vantaan lentokentällä perjantaina.Miikka Leskinen

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) käynnistää tutkinnan vakavasta vaaratilanteesta koskien viimeviikkoista tšekkiläiskoneen evakuointia. Johtaja Veli-Pekka Nurmi Otkesista sanoo STT:lle, että koneen evakuointi sujui epäjärjestelmällisesti, etenkin matkatavaroiden suhteen. Kaikki matkustajat eivät jättäneet käsimatkatavaroita paikoilleen.

– Lentokenttäalueella kävi taas ilmi, että vartiointiliikkeellä, pelastajilla tai poliisilla ei ollut lupia liikkua kiitotiellä, mikä toi viivettä. Jos koneessa olisi ollut oikea tulipalo, tilanne olisi ollut erittäin hankala. Ei mennyt ollenkaan niin kuin Strömsössä, hän sanoi.

Czech Airlinesin lentokone tyhjennettiin koneen liukumäkien kautta matkustajien ilmoitettua savuhavainnoista matkustamossa. Koneessa oli 140 ihmistä.

Otkes tiedotti aiemmin tällä viikolla, että savuttaneen koneen vika löytyi ilmastointilaitteesta. Tutkinnan johtaja on ilmailuonnettomuuksien johtava tutkija Ismo Aaltonen.

Nurmi arvioi, että tutkinnan valmistumiseen menee kuukausia. Otkes valmistaa sen pohjalta suositukset turvallisuuden parantamiseksi.

Lue seuraavaksi