1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tuhohyönteiset

Kuusia tuhoavien kirjanpainajien määrä noussut uhkaavaksi Keski-Suomen metsissä

Luonnonvarakeskus suosittaa Keski-Suomen metsänomistajia varautumaan kirjanpainajien tekemiin metsätuhoihin.

Kirjapainaja tekee selvää jälkeä kuusen kuoren alla. Kuva: Mari Lukkari / Yle

Tuholaisseuranta paljastaa, että kirjanpainajan epidemiaraja on tänä kesänä ylitetty reilusti molemmissa Keski-Suomen mittauspisteissä Muuratjärvellä Jyväskylässä Muuratjärvellä sekä Saaren kylällä Jämsässä.

Epidemiaraja on 15 000 yksilöä kesän aikana. Luonnonvarakeskus toteuttaa seurantaa yhdessä metsänhoitoyhdistysten kanssa. 

Niiden joukkovoima alkaa tappaa terveitä kuusia.

Heli Viiri

Kirjanpainaja on noin puolen sentin mittainen tumma kaarnakuoriainen. Se on taloudellisesti merkittävin kuusta vioittava runkotuholainen. Kirjanpainaja iskeytyy varttuneiden kuusten paksun kuoren alle. Runsaslukuisena se voi tehdä merkittäviä tuhoja terveissäkin kuusikoissa.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että se kirjanpainajan käyttäytyminen muuttuu. Ne voivat iskeytyä eläviin, täysin terveisiin kuusiin, jotka ovat hyvässä kasvussa. Kun hyönteisiä on riittävästi, niiden joukkovoima alkaa tappaa terveitä kuusia. Tämä ominaisuus tekee kirjanpainajasta pelätyn tuhohyönteisen kuusella, kertoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Heli Viiri.

Puuhun iskeytyessään kirjanpainajat pilaavat puun arvon jo muutamassa viikossa. Harvinaisen lämpimänä kesänä olosuhteet ovat olleet otolliset kirjanpainajalle. Normaalisti kirjapainajariski on vain keväisin.

– Tänä kesänä ilmasto ollut sellainen kuin on ollut. Se tarkoittaa sitä, että nyt on riski päällä koko kesän. Kirjanpainajakannan kasvaminen kesällä lisää tuhoriskiä myös ensi talvena, Heli Viiri toteaa.

Kirjanpainaja on taloudellisesti merkittävin kuusta vioittava runkotuholainen Kuva: Petri Lassheikki / Yle