1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Viikonloppukooste

Kuusi huippujuttua lauantai-iltaan: Lue Jasper Pääkkösen ja Spike Leen kohtaamisesta ja katso millainen suomalainen koulu oli, kun sinä sen aloitit

Viikonloppukooste
Spike Lee
Spike LeeUPI Media

Spike Leen leffan rasisti Jasper Pääkkönen: USA:ssa olin mustien koulukaverieni mukaan erilainen valkoinen, koska en ymmärrä ihonväriä

BlacKkKlansman-elokuva kertoo afroamerikkalaisesta poliisista, joka soluttautuu rasistiseen Ku Klux Klan -äärijärjestöön. Perjantaina ensi-iltansa saaneen elokuvan ohjaaja Spike Lee ja näyttelijä Jasper Pääkkönen kertovat Ylen haastattelussa, mitä eroa on amerikkalaisella ja eurooppalaisella rasismilla.

Grafiikka
Johanna Aulén / Yle

Konkaritaloustieteilijöiden vuosikymmeniä vanha ennuste tämän päivän Suomesta osuu lähes nappiin

Taloustieteilijät Pentti Vartia ja Pekka Ylä-Anttila kirjoittivat vuonna 1992 kirjan Kansantalous 2017. Kirja pyrki ennakoimaan Suomen vahvuuksia ja heikkouksia 25 vuoden aikajänteellä kansantalouden näkökulmasta. Kun kirja kirjoitettiin, Suomi oli syöksymässä laman syvimpään kurimukseen ja Eurooppaa ravisteli Itä-Euroopan rimpuilu irti kommunismista. Kuinkas sitten kävikään?

Oppilaita pulpeteissaan.
Kun koulun valvontajärjestelmästä kerrottiin ensimmäistä kertaa julkisuudessa, nousi asiasta somekohu.Jenny Matikainen / Yle

Kuka viittaa, kuka nuokkuu? Kiinalaislukiossa kasvoja tunnistavat kamerat valvovat oppilaiden jokaista ilmettä ja asentoa

Kasvojentunnistuksen tuominen kouluun sai Kiinan somekansan hermostumaan. Rehtorin mukaan se on turhaa.

Johanna Juopperi ja Tiina Huovinen
Vajaakuntoiset työttömät Johanna Juopperi ja Tiina Huovinen Närreen kierrätyksessä Nurmeksessa.Heikki Haapalainen / Yle

Vajaakuntoisilla Johanna Juopperilla ja Tiina Huovisella olisi sairauksista huolimatta työhaluja – Miksi työttömyyden kivikova ydin ei vain sula?

Osatyökykyisten työllistäminen kuuluu hallituksen kärkihankkeisiin. Pohjoiskarjalalaiset naiset Juopperi ja Huovinen kertovat, miten vaikeaa työllistyminen arjessa on.

Ruoka-annos Retrobottega-ravintolassa.
Ruoka-annos Retrobottega-ravintolassa.Petri Burtsov / Yle

Saisiko olla naurista ja nokkosta? Rooman nuoret kokit nousivat kapinaan, sillä "kukaan ei jaksa vetää samaa pastaa joka päivä"

Nuoret roomalaiskokit ovat laittaneet ruokalistat ja ravintoloiden aukioloajat uusiksi.

Koulu eri vuosikymmeninä

Muistatko, millaista oli olla ekaluokkalainen? Näin suomalainen koulu on muuttunut 60-luvulta aina 2010-luvulle

Koulu on aina ollut yhteiskunnan trendien mukainen. Katso, millainen paikka oli suomalainen koulu, kun sinä menit ensimmäiselle luokalle.

Lue seuraavaksi