"Puolikas talo" nosti tsunamissa kotinsa menettäneen chileläisperheen jaloilleen – Itse laajennettavat talot voivat olla yksi vastaus kaupungistumisen ongelmiin

Palkittu chileläinen arkkitehtitoimisto taistelee köyhyyttä vastaan puolikkailla taloilla, joita asukkaat voivat itse laajentaa helposti, edullisesti ja turvallisesti.

kaupungistuminen
Chilen talot
Constituciónin asukkaiden on helppo laajentaa alun perin puolikasta taloa omien tarpeidensa mukaan.Erkka Mikkonen / Yle

CONSTITUCIÓN Kotiäiti Marisol Valdés, 49, hymyilee valloittavasti kirkkaankeltaiseksi maalatussa olohuoneessaan, mutta katseen syvyys kertoo, ettei elämä ole päästänyt häntä helpolla.

Päällimmäisenä tunteena on kuitenkin kiitollisuus.

– Saimme valtavan mahdollisuuden elää uudestaan. Nyt olen tyytyväinen elämään ja värikkääseen kotiimme, Valdés sanoo silmät kosteina.

Alun perin hieman vastentahtoisesti sovittu haastattelu on osoittanut, että aika on tullut kypsäksi piinaavien muistojen käsittelyyn. Valdés kertoo saavuttaneensa vihdoin sisäisen rauhan.

Chilessä koettiin helmikuussa 2010 yksi maan nykyhistorian voimakkaimmista maanjäristyksistä. Järistystä seurasi valtava tsunami (siirryt toiseen palveluun), joka iski pahiten Keski-Chilessä sijaitsevaan Constitucióniin.

Metsäteollisuudesta elävä pikkukaupunki koki valtavia tuhoja. Yli viisikymmentä ihmistä kuoli tai katosi.

Valdésin perheen jokirannassa seissyt omakotitalo tuhoutui täysin.

Seuraavat neljä vuotta kuusihenkinen perhe eli vajaan 20 neliömetrin kokoisessa hätämajoituksessa. Sähköä tai juoksevaa vettä ei ollut.

– Kukaan ei voi tajuta, millaista elämämme oli, ennen kuin kokee sen itse, Marisol Valdés sanoo.

Hän kuitenkin lisää samalla, että rankka kokemus yhdisti perhettä.

Chilen talot Villa Verde.
Villa Verden asuinalueelle Constituciónin kaupunkiin on rakennettu 484 puolikasta taloa.Erkka Mikkonen / Yle

Pitkän odotuksen jälkeen perhe pääsi muuttamaan ilmaiseksi luovutettuun taloon. Se on yksi lähes viidestäsadasta kylki kylkeen rakennetusta pientalosta, jotka sijaitsevat kaupungin laidalla uudessa Villa Verden asuinlähiössä.

Uusi koti poikkeaa kuitenkin paljon tavanomaisesta. Puolikkaiksi taloiksi ristityissä rakennuksissa on valmiina vain toinen puoli, jossa sijaitsee kaikki tarpeellinen elämistä varten.

Harjakaton alle jäävä toinen puoli on sen sijaan tyhjä. Asukkaat voivat rakentaa myöhemmin tyhjään tilaan lisähuoneita omien tarpeidensa mukaan.

Lennin ja Marisol.
Tsunamissa talonsa menettänyt Marisol Valdés kertoo olleensa pitkään vihainen koko maailmalle, mutta saavuttaneensa nyt sisäisen rauhan. Pöydän ääressä myös poika Lennin Gallardo.Erkka Mikkonen / Yle

Keittiön, kylpyhuoneen ja kaksi pientä makuuhuonetta sisältävä talonpuolikas oli aluksi shokki nelilapsiselle perheenäidille.

– Kun ensi kerran näin uuden kotimme, en voinut lopettaa itkemistä, Valdés muistelee.

Nyt Marisol Valdés esittelee ylpeänä laajennettua kotiaan poikansa Lennin Gallardon kanssa. Aiemmin vajaan 60 neliömetrin talonpuolikas on nyt yli 80-neliöinen kokonainen talo.

Perheen isän Reinaldo Gallardon johdolla alakertaan on rakennettu isohko olohuone. Yläkertaan on ilmestynyt kaksi uutta makuuhuonetta ja pieni parveke.

Chilen talot LENNIN JA MARISOL.
Marisol Valdés ja hänen poikansa Lennin Gallardo ovat tyytyväisiä omakätisesti remontoituun taloonsa.Erkka Mikkonen / Yle

Takapihan katettu terassi on vielä keskeneräinen. Erityisen ylpeä perhe on ulkoseinien puisesta verhoilusta ja jykevästä kiviaidasta, jotka erottavat talon valkoisista naapuritaloista.

Lähes kaikki muutkin Villa Verden asuinalueen 484:stä, alun perin puolikkaasta talosta on rakennettu umpeen. Valtaosa talojen asukkaista menetti vanhan kotinsa vuoden 2010 luonnonmullistuksessa Valdésin perheen tapaan.

Villa Verden asukasyhdistyksen puheenjohtaja Marcela Espinosa kertoo asukkaiden olevan tyytyväisiä itselleen sopiviksi kunnostamiin taloihinsa. Moni on myös mielissään siitä, että talot ovat saaneet paljon julkisuutta.

– Täällä on käynyt paljon toimittajia tutustumassa asuinalueeseemme. Se on mahtavaa! Espinosa huudahtaa.

Puolikkaat talot saivat maailmanlaajuista julkisuutta vuonna 2016. Silloin niitä suunnitelleelle Alejandro Aravenalle ojennettiin maailman arvostetuimpana arkkitehtuuripalkintona pidetty Pritzker.

Laajennettavat pientalot helpottavat äkillistä asuntopulaa, jonka luonnonkatastrofit voivat synnyttää. Ne auttavat myös kotinsa menettäneitä nousemaan takaisin jaloilleen.

Vielä suurempi haaste on köyhyys ja slummiutuminen, jota maalta kaupunkiin suuntautuva voimakas muuttovirta aiheuttaa.

Arkkitehtitoimisto Elementalin puolikkaat talot on valmistettu kunnollisista materiaaleista.

Chilen talot JUAN IGNACIO.
Chileläisen arkkitehtitoimisto Elementalin Juan Ignacio Cerda uskoo, että puolikkaiden talojen avulla pystytään ratkaisemaan kaupungistumisen aiheuttamat haasteet ja nostamaan ihmisiä köyhyydestä keskiluokkaan.Erkka Mikkonen / Yle

Niihin on myös osoitettu valmiiksi paikka laajennusta varten. Asukkaat voivat helposti, edullisesti ja turvallisesti lähes kaksinkertaistaa kotinsa asuinpinta-alan. Tämä nostaa talon arvoa.

– Yleensä ihmisten omakätisesti laajentamat asumukset nähdään uhkana, joka alentaa koko asuinalueen arvoa. Me suunnittelemme talot jo alun perin niin, että laajennus tapahtuu hallitusti, Elementalin arkkitehti Juan Ignacio Cerda sanoo.

Cerdan mukaan rakentamalla puolikas talo kokonaiseksi perhe voi moninkertaistaa sen arvon vajaasta 9 000 eurosta jopa 50 000 euroon asti.

Arvoaan kasvattanut talo on sen asukkaille pääoma, jota voidaan käyttää vakuutena lainalle esimerkiksi lasten koulutusta tai yrityksen perustamista varten. Siten perhe voi nousta köyhyydestä ja tulla osaksi keskiluokkaa.

Sosiaalisesti kestävä arkkitehtuuri vastaa kaupungistumisen tuomiin ongelmiin, mutta haaste on valtava.

Arviolta jo kaksi kolmasosaa koko maailman väestöstä asuu kaupungeissa vuoteen 2030 mennessä.

Kaupungistuminen on nopeinta kehitysmaissa, joissa se myös aiheuttaa suurimmat ongelmat kasvattamalla kaupunkien laidoille valtavia hökkelikyliä.

Lennin ja Marisol.
Marisol Valdés ja hänen poikansa Lennin Gallardo talonsa sisäänkäynnin edessä.Erkka Mikkonen / Yle

– Maalta kaupunkiin suuntautuva muuttoliike vaatii, että rakennamme maailmassa miljoonan asukkaan kaupungin joka viikko käyttäen 10 000 dollaria yhtä perhettä kohti, arkkitehti Juan Ignacio Cerda havainnollistaa kaupungistumisen mittasuhteita.

Arkkitehtitoimisto Elementalissa uskotaan, että puolikkaat talot voisivat olla tärkeä osa ratkaisua. Lisäksi itse loppuun rakennettu talo tuo asukkailleen sellaista kiintymystä ja ylpeyttä, jota ei voi rahalla ostaa.

Tämän kuulee myös Marisol Valdésin äänestä hänen esitellessään omakätisesti laajennettua kotiaan.

– Tiesin, että taloa voi laajentaa, mutta en osannut kuvitellakaan, että siitä tulisi tällainen. Rakastan kotiamme, Valdés huokaa tyytyväisenä.