Kristiinankaupunki käynnisti neuvottelut sote-ulkoistamisesta

Kaupunki aikoo ulkoistaa muun muassa terveyskeskuksen ja hammashuollon.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Sote-loppuraportti työpöydällä
Niklas Joki / Yle

Kristiinankaupunki on aloittanut neuvottelut yksityisten sosiaali- ja terveyspalveluntuottajien kanssa. Kaupunki pelkäsi menettävänsä palveluita sote-uudistuksen myötä ja aloitti keskustelut yksityistämisestä. Tällä viikolla alkaneissa neuvotteluissa ovat mukana Pihlajalinna, Terveystalo, Mehiläinen ja Attendo.

Kaupungin aikomuksena on ulkoistaa sote-palveluistaan 30 prosenttia, esimerkiksi terveyskeskus- ja perhekeskustoiminnat, hammashuollon, sosiaalipuolen ja fysioterapian. Palveluasuminen ja kotihoito ovat jäämässä kilpailutuksen ulkopuolelle.

– Jos tämä toteutuu, niin uskon että Kristiinan avopuolen palvelut säilyvät melko samanlaisina kuin ne ovat tällä hetkellä. Meillä on täällä nyt samanlainen malli kuin mitä hallitus on esittänyt tulevaisuuden sote-keskukseksi, sanoo Kristiinankaupungin perusturvajohtaja Christian Lindedahl.

Yksityistämisaikeet Kristiinankaupungissa saivat alkunsa kevättalvella 2017, kun valtiovalta julkaisi sote-loppuraportin. Kaupungissa sijaitsevan Selkämeren sairaalan palveluita olisi raportin mukaan karkaamassa muille paikkakunnille.

– Siitä kävi ilmi, ettei Kristiinankaupunkiin tulisi sote-keskusta ja esimerkiksi kuntoutuksen taso laskisi merkittävästi. Kuntoutuksessa vuodepaikkojen määrä putoaisi 18:sta noin kymmenellä. Palvelut keskitettäisisin Vaasaan, Pietarsaareen ja Närpiöön, kertoo Lindedahl.

Salainen käsittely hämmensi

Kaupunki päätti käsitellä yksityistämistä alkuun salassa. Tuleva palveluiden kilpailuttaminen salattiin kokousten esityslistoissa ja pöytäkirjoissa. Asia tuli yllätyksenä esimerkiksi Vaasan sairaanhoitopiirille, jonka palveluita oli mukana suunnitellussa kilpailutuksessa.

– Halusimme turvata prosessin, jotta saisimme tarpeellisen faktan ja informaation kasaan päätöksentekoa varten. Nämähän olivat kuitenkin vain alustavia päätöksiä, joita teimme, Lindedahl toteaa.

Sairaanhoitopiirin palveluista mukana kilpailutuksessa oli laboratoriopalvelut, dialyysi ja röntgen. Kaupungin edustajat tapasivat sairaanhoitopiirin väen ja Lindedahlin mukaan sopu on saavutettu.

– Toki Kristiinankaupunki on aina halunnut, että sairaanhoitopiiri ylläpitää näitä toimintoja täällä. Se oli epäselvää meille, onko näin tulevaisuudessa ja halusimme turvata palvelut jatkossakin. Sairaanhoitopiiri haluaa jatkaa näitä palveluita täällä ja toivon mukaan jatkossa niin haluaa myös maakunta.

Dialyysi päädyttiin poistamaan kilpailutuksesta, mutta röntgen ja laboratoriopalvelut pidettiin edelleen mukana.

Päätöksiä loppuvuodesta

Samalla kun kaupunki neuvottelee yksityisten sote-palveluntuottajien kanssa, se seuraa tiiviisti sote- ja maakuntauudistusten etenemistä. Jos uudistukset kaatuisivat, voitaisiin osittaista yksityistämistä silti harkita.

– Joko se säilyy nykyisellään tai sitten se voidaan toteuttaa kilpailutuksen avulla. Pääasia, että lähipalvelut säilyvät täällä. Jos sote-uudistus venyy, niin uskon, että yksityisellä avustuksella ylläpidettävä toiminta siirtyy myös.

Päätökset sote-palveluiden osittaisesta ulkoistamisesta viedään vielä kaupunginvaltuustoon. Tavoitteena on saada sopimukset valmiiksi palveluntuottajien kanssa ja viedä ne poliitikkojen päätettäväksi loppuvuodesta.