Loma loppuu, koulu alkaa – miten arki muuttuu? Viisi koululaista vastaa

Kysyimme koulunpenkille palaavilta nuorilta, miten heidän arkirutiininsa muuttuvat loman loppuessa. Moni pitää normaaliin unirytmiin palaamista vaikeana.

koulut

1

Netta Tykkälä
Juulia Tillaeus / Yle

Netta Tykkälä, 9.lk, Kouvola

Ysiluokan alkaminen on aika iso muutos, koska pitää alkaa panostamaan enemmän kouluun. Nyt kun menee kouluun, niin pitää alkaa miettimään monelta käy nukkumaan. Olen yrittänyt parin päivän ajan käydä aikaisemmin nukkumaan, ja se on onnistunut ihan hyvin. Minulla menee yleensä suunnilleen viikko, että pääsen kouluarkeen kiinni.

2

Alina Viljaranta
Juulia Tillaeus / Yle

Alina Viljaranta, 6.lk, Valkeala

Koulun alkamisessa on vähän ärsyttävää, kun joutuu heräämään niin aikaisin. Lomalla olen tottunut nukkumaan tosi pitkään ja olen saattanut herätä vasta kahdeltatoista. Kouluun pitää mennä kahdeksaksi. Olen yrittänyt totuttautua uuteen rytmiin, mutta se ei ole onnistunut kovin hyvin. Olen saattanut jäädä nukkumaan, kun olen vain laittanut herätyksen pois.

3

Nea Ranta
Juulia Tillaeus / Yle

Nea Ranta, 9.lk, Kouvola

Tuntuu ihan kivalta palata kouluun, kun peruskoulun viimeinen vuosi alkaa. Unirytmi pitää korjata, eli käydä nukkumaan ja herätä kaksi tai kolme tuntia aikaisemmin kuin lomalla. Se onnistuu minulta aika hyvin. Ysiluokalla ajattelin lukea aiempaa enemmän kokeisiin ja tehdä läksyt huolellisemmin.

4

Ranya Ahlfors
Juulia Tillaeus / Yle

Ranya Ahlfors, 9.lk, Kouvola

Isoin haaste koulun alkamisessa on se, kun joutuu heräämään kuudelta. Koulu alkaa kahdeksalta, ja matkaan menee puoli tuntia taksilla. Kouluarkeen tottumiseen menee yleensä viikko tai kaksi. Palaan kouluun ihan hyvällä mielellä.

5

Ville Tamminen
Juulia Tillaeus / Yle

Ville Tamminen, 7.lk, Kouvola

Lomalla olen mennyt nukkumaan joskus yhden-kahdentoista aikaan ja herännyt kymmeneltä. Kun koulu alkaa, menen nukkumaan yhdeksän jälkeen ja herään seitsemältä. Unirytmiin tottuu menemällä aikaisin nukkumaan. Olen saanut siitä jo vähän kiinni.