Oppositiolta kovaa kritiikkiä Orpon budjettia kohtaan – "Sellaista markkinointia, että totuus hämärtyy"

Opposition edustajat kantoivat huolta pienituloisten asemasta. Erityisesti kritiikin kohteeksi joutuivat perusturvan indeksien jäädytykset.

budjetit
Niinistö Andersson Meri
Leena Meri, Li Andersson, Ville Niinistö.AOP

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) esitteli keskiviikkona tiedotustilaisuudessa ministeriön esityksen ensi vuoden talousarviosta.

Orpo kertoi talouskasvun olevan vahvaa ja ennusti ensi vuodelle kahden prosentin kasvua. Valtiovarainministeri kehui hallitusta työllisyystavoitteensa, eli 110 000 uuden työpaikan, saavuttamisesta.

Orpon mukaan Suomen talouden kasvun jatkuminen loppuvuodesta 2016 tähän päivään asti ei johdu pelkästään maailmantalouden vedosta. Hänen mukaansa kiky, hallituksen työllisyystoimet ja tiukka talouskuri ovat myös vaikuttaneet myönteisesti Suomen talouteen.

Orpo sanoi, että ansiotuloverotusta tullaan alentamaan ensi vuonna 300 miljoonalla eurolla, mutta vastaavasti ympäristö- ja haittaveroja korotetaan.

Ensi vuoden budjetti on 1,7 miljardia euroa alijäämäinen. Valtionvelka nousee ensi vuonna arviolta 109 miljardiin euroon.

VM arvioi budjettiehdotuksessaan (siirryt toiseen palveluun) työttömyysturvamenojen alenevan 308 miljoonalla eurolla työllisyyden kasvun jatkumisen ja työttömyyden alenemisen myötä.

Vihreät: Valtiovarainministerin tapa esitellä budjettiaan kyseenalainen

Opposition edustajat ovat kritisoineet tuttuun tapaan kovin sanoin hallituksen toimia. Vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö arvosteli Twitterissä Orpon tapaa esitellä budjettiehdotustaan. Niinistö kritisoi Orpoa erityisesti perusturvan indeksijäädytyksistä.

– Hallitus jatkaa perusturvan jäädyttämistä eli leikkaa köyhiltä 300 miljoonaa euroa, sitten kompensoi 30 miljoonaa. Eli tämä on 270 miljoonan leikkaus. Eriarvoisuuden ehkäisemiseksi korotetaan vähimmäismääräisiä päivärahoja ja takuueläkettä. Korotuksiin 30 miljoonaa euroa, Niinistö kirjoitti.

– Valtiovarainministerin tapa esitellä budjettiaan on sellaista markkinointia, että siinä totuus hämärtyy. Olisi tärkeää, että rehellisesti esitellään kaikki muutokset tästä vuodesta seuraavaan, vaikka leikkaus olisi aiemmin päätetty. Nyt se vasta kirpaisee, hän jatkoi.

Vasemmistoliitto: Hallitus hoitanut työvoimapolitiikkaa huonosti

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kommentoi myös budjettiehdotusta Twitterissä. Andersson pohti todellista syytä työllisten määrän hitaaseen vähentymiseen ja kritisoi esitettyjä veronalennuksia.

– Syy sille, että työttömien määrä ei ole vähentynyt samaa tahtia kuin työllisyys on parantunut, on huonosti hoidetussa työvoimapolitiikassa, Andersson sanoi.

Anderssonin mukaan palkansaajat joutuvat edelleen maksamaan kilpailukykysopimuksesta eli kikystä kovaa hintaa. Hänen mukaansa summa, jolla tuloveroja ollaan nyt alentamassa, riittäisi perusturvan indeksijäädytyksen poistoon.

– Veroalennuksia perustellaan kikysopimuksella, eli palkanalennusten paikkaamiseksi hallitus alentaa veroja, mikä lisää painetta leikata koulutuksesta, sotesta ja muista palkansaajille tärkeistä palveluista, Andersson sanoi.

Perussuomalaiset: Veronalennukset pelkkää bluffia, osuvat pienituloisiin

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri kuvaili hallituksen veronalennuspuheita bluffiksi. Hänen mukaansa budjetti iskee kovimmin pieni- ja keskituloisiin.

– Hallitus ja Orpo ovat ilmoittaneet alentavansa tuloverotusta kiky-sopimuksen mukaisesti, mutta samalla kiristävänsä ”haittaveroja” eli suomeksi sanottuna muuan muassa autoilun, energian ja asumisen verotusta. Nämä verot ovat tasaveroja ja ne iskevät kovimmin keski- ja pienituloisiin. Veronalennuslupaukset ovat siis pelkkä bluffi, Meri sanoi Suomen Uutisten jutussa.

Sosiaalidemokraatit: Näköalaton ja eriarvoistumista vahvistava esitys

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kommentoi Valtionvarainministeriön budjettiehdotusta STT:lle kriittisin sanankääntein. Rinteen mukaan ehdotus on näköalaton sekä puhditon, ja siitä puuttuvat tulevaisuusinvestoinnit.

Demarijohtaja näkee VM:n esityksen vahvistavan eriarvoistumista, sillä siinä olivat edelleen voimassa sosiaalietuuksiin tehdyt indeksileikkaukset.

– Nämä pienet karkkirahat, joita laitettiin liikkeelle esimerkiksi varhaiskasvatukseen, niillä ei ole mitään mittasuhdetta siihen, mitä tämä hallitus on leikannut. Ei ole mitään viitteitä siitä, että tulevaisuusinvestointeja lähdettäisiin viemään eteenpäin, Rinne sanoo STT:lle.

Juttua muokattu 8.8. kello 18:36. Lisätty Antti Rinteen kommentit.

Lue lisää:

Orpo: Lisää rahaa TE-toimistoille ja poliisille, tupakkaveroa kiristetään, autoveroa kevennetään – Yle seurasi budjetti-infoa hetki hetkeltä (siirryt toiseen palveluun)