Trumpin hanke Yhdysvaltain omista avaruusjoukoista etenee – uusi puolustushaara olisi tasavertainen ilmavoimien kanssa

Puolustusministeriö Pentagonin odotetaan julkistavan yhteenvedon avaruusjoukkojen tarpeellisuudesta, koostumuksesta ja kustannuksista.

Avaruusohjelmat
Yhdysvaltain ilmavoimat laukaisevat raketin  2015.
Avaruusvoimista tulisi Yhdysvaltain kuudes puolustushaara.USAF / AOP

Presidentti Donald Trump puskee eteenpäin Yhdysvaltain avaruushankkeita. Vuonna 2011 lakkautettiin Yhdysvaltain omia avaruuslentoja koskeva ohjelma. Se on jo käynnistetty uudelleen.

Torstaina odotetaan uutta tietoa kokonaan uuden, avaruuteen liittyvän puolustushaaran perustamisesta Yhdysvaltoihin.

Varapresidentti Mike Pence vierailee puolustusministeriössä, jossa on valmisteltu kartoitusta ”Space Forcen” eli avaruusvoimien perustamisesta.

Kartoituksessa tarkastellaan avaruuteen keskittyvän uuden yksikön tarpeellisuutta, sen käytännön koostumusta ja kustannuksia. Kartoitus piti julkistaa jo viime viikolla, mutta julkistamista lykättiin.

Tärkeä osa uutta maanpuolustusta

Mikäli hanke etenee, Yhdysvallat voi saada kuudennen puolustushaaran maa- ja ilmavoimien, laivaston, merijalkaväen ja rannikkovartioston rinnalle. Suunnitelmien mukaan avaruusvoimat saisi tasavertaisen aseman ilmavoimien kanssa, eli siitä tulisi merkittävä osa Yhdysvaltain puolustusvoimia.

Trump paljasti suunnitelmia hivenen kesäkuussa. Uuden puolustushaaran perustaminen tapahtuisi Trumpin mukaan Yhdysvaltain aselajineuvoston puheenjohtajan, kenraali Joseph F. Dunford Jr.:n valvonnassa. Dunfordin virka-asema vastaa puolustusvoimien komentajaa Suomessa.

– Ei riitä, että olemme läsnä avaruudessa. Meidän on myös hallittava sitä. En halua, että Kiina ja muut valtiot johtavat meitä, Trump sanoi.

Pitkästä aikaa oma avaruuslento

Tällä hetkellä Kiina, Venäjä ja Eurooppa johtavat maailman avaruushankkeita. Yhdysvallat on ollut muiden vietävissä sen jälkeen, kun julkisella rahoituksella tehdyt avaruuslennot loppuivat 2011 maan avaruusohjelmasta.

Avaruushallinto Nasa esitteli viime perjantaina Houstonissa astronautteja, jotka lähetetään ensi vuoden puolella Yhdysvalloista kansainväliselle avaruusasemalle. Viime vuodet amerikkalaiset ovat päässeet sinne vain venäläisten vieminä.

– Elämme jännittäviä aikoja. Ensimmäistä kertaa vuoden 2011 jälkeen olemme lähettämässä amerikkalaisia astronautteja amerikkalaisella raketilla Amerikan maaperältä, Nasan johtaja Jim Bridenstine iloitsi.

Kongressin hyväksyttävä suunnitelma

Nasan avaruuslennot keskittyvät avaruuden tutkimukseen. Uudet avaruusjoukot torjuisivat ulko- ja kyberavaruudesta tulevia sotilaallisia uhkia. Pentagonin mukaan ne kasvavat kaiken aikaa

– Avaruus on sotatanner. On välttämätöntä, että sotavoimiemme johtoasemaa ja kilpailuetua myös sillä saralla pidetään yllä, kenraali Dunford sanoi tiedotteessaan kesäkuussa.

Trumpin on kartoituksen valmistuttua vakuutettava vielä kongressi hankkeen tarpeellisuudesta. Se voi olla vaikeaa, sillä avaruusjoukkojen kustannusten pelätään nousevan tähtitieteellisiksi.

korjattu klo 20.17. Julkisella rahoituksella tehdyt Yhdysvaltain avaruuslennot loppuivat 2011, mutta eivät Barack Obaman hallinnon toimesta.