1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. virustaudit

THL: Aivokalvontulehdusta aiheuttava enterovirus leviää Euroopassa – Suomessa ei tiettävästi ole tartuntoja

THL:n mukaan eniten tapauksia on ollut 0–3 kuukauden ikäisillä lapsilla ja 26–45 vuoden ikäisillä aikuisilla.

THL:n mukaan Euroopassa kiertää tällä hetkellä useita eri enterovirustyyppejä, myös aikaisemmin harvoin esiintyneitä enteroviruksia. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Monet Euroopan maat ovat raportoineet enteroviruksiin kuuluvan echovirus 30:n aiheuttamien aivokalvontulehdusten määrän lisääntyneen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL (siirryt toiseen palveluun).

Isossa-Britanniassa löydösten määrä kasvoi helmikuussa 2018. Norjassa, Tanskassa, Ruotsissa ja Alankomaissa tapausmäärät lisääntyivät kesäkuussa 2018. Eniten tapauksia on ollut 0–3 kuukauden ikäisillä lapsilla ja 26–45 vuoden ikäisillä aikuisilla.

Echovirus 30 on merkittävin aivokalvontulehdusta aiheuttavista enteroviruksista. Se aiheuttaa tyypillisesti epidemioita 5–10 vuoden välein.

THL:n mukaan Suomessa ei tiettävästi ole echo 30:n aiheuttamia aivokalvontulehduksia.

Suomessa enteroviruskausi painottuu syksyyn

Suomessa enteroviruskausi alkaa loppukesällä ja painottuu syyskuukausille. Virustartuntojen määrä ei ole muuttunut erityisemmin viime vuodesta.

Elokuun alussa tartuntatautirekisterissä (siirryt toiseen palveluun) tapauksia oli 88, vuonna 2017 samaan aikaan 94. Tapausten odotetaan lisääntyvän syksyä kohti.

Kaikkiaan vuonna 2017 tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 283 enterovirustapausta, mikä on vähemmän kuin vuonna 2016 (336) mutta enemmän kuin vuonna 2015 (119). Tapaukset keskittyivät syksyyn, mikä on enteroviruksille tyypillistä. Suurin osa sairastuneista oli lapsia.

Enterovirukset aiheuttavat ylähengitystieinfektioiden lisäksi muun muassa aivokalvontulehdusta, sydänlihastulehdusta, enterorokkoa ja muita ihottumatauteja.