Lehti: Laosin uudet patohankkeet keskeytetty – heinäkuun patoturman uhrit paossa maamiinojen keskellä

Eri ministeriöiden edustajista sekä kansainvälisistä asiantuntijoista koostuvan komitean on määrä tarkastaa padot mahdollisten suunnittelu- tai rakennusvirheiden osalta.

Murtunut pato aiheutti laajat tulvat Kaakkois-Laosissa heinäkuussa. Kuva: AOP

Laosin hallitus on päättänyt keskeyttää kaikki maan uudet patohankkeet siksi aikaa, kunnes asiantuntijakomitea on tarkastanut niiden turvallisuuden.

Ilmoitus tuli reilu kaksi viikkoa maan kaakkoisosissa sattuneen tuhoisan patoturman jälkeen, joka vaati useita kuolonuhreja.

The Laotian Times -lehti (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että hallitus on asettanut asiantuntijakomitean, joka koostuu muun muassa ympäristö-, luonnonvara- ja tiedeministeriön edustajista. Lisäksi vesivoimaloiden ja patohankkeiden tarkastuksiin osallistuu kansainvälisiä asiantuntijoita.

Komitean on määrä tarkastaa valmiit sekä rakenteilla olevat padot mahdollisten suunnittelu- tai rakennusvirheiden osalta.

Sodanaikaiset miinat liikkuvat tulvavesissä

Heinäkuun 23. päivänä sattuneen patoturman kuolonuhrien määräksi on vahvistettu 34, mutta uhriluvun pelätään nousevan, sillä ainakin 130 ihmistä on yhä kateissa.

Attapeun maakunnassa sijaitsevan padon murtuminen vapautti yli viiden miljardin kuutiometrin vesimassan, joka jätti alleen lukuisia kyliä. Ainakin 6000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa onnettomuuden seurauksena.

YK:n mukaan kotinsa jättäneet ihmiset ovat nyt uudenlaisessa vaarassa, sillä alueen maastoon kylvetyt lukuisat, räjähtämättömät miinat ovat liikkuneet tulvavesien mukana.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Laos on maailman pommitetuin maa ja räjähtämättömiä pommeja sekä miinoja on vielä runsain määrin maastossa Vietnamin sodan jäljiltä. Tuolloin Yhdysvallat kylvi Laosiin yli kaksi miljoonaa tonnia pommeja tuhotakseen pohjoisvietnamilaisten huoltoreitit.

Patohankkeet ovat köyhän Laosin yritys vaurastua

Heinäkuussa murtunut pato oli osa vesivoimahanketta, jossa on ollut mukana yrityksiä useista Aasian maista. Sen rakennustyöt olivat kesken ja voimalan oli määrä avautua ensi vuonna.

Pato oli eteläkorealaisen yrityksen rakennuttama.

Aasian köyhimpiin maihin kuuluva Laos on yrittänyt vaurastua vesivoimahankkeilla, joista se myy energiaa alueen maille.

Monet järjestöt ovat ilmaisseet jo vuosien ajan huolensa hankkeiden vaikutuksista ympäristölle ja paikallisille yhteisöille.