1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kolumbia

AFP: Kolumbia tunnusti Palestiinan itsenäiseksi valtioksi – Netanjahu perui vierailunsa

Edellinen presidentti tunnusti Palestiinan juuri ennen virkakautensa päättymistä.

Kolumbia
Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos
Kolumbian ex-presidentti Juan Manuel Santos päätti 3.8.2018 tunnustaa Palestiinan valtion.GIAN EHRENZELLER / EPA

Kolumbia on tunnustanut Palestiinan itsenäiseksi valtioksi, kertoo Kolumbian ulkoministeriö kirjeessä uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kirjeen mukaan edellinen presidentti Juan Manuel Santos tunnusti Palestiinan valtioksi juuri ennen virkakautensa päättymistä. Uusi presidentti Ivan Duque astui virkaan eilen.

Ulkoministeriön kirje tuli julkisuuteen tänään. Uusi ulkoministeri Carlos Holmes sanoo selvittävänsä edellisen hallinnon päätöksen seurauksia ottaen huomioon kansainväliset sopimukset ja diplomatian käytännöt.

– Nykyhallinnon prioriteetti on pitää yllä yhteistyösuhteita liittolaisiin ja ystäviin ja tehdä oma osansa kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden eteen, Holmes sanoi.

Kolumbia on perinteisesti ollut läheinen sekä Yhdysvaltojen että Israelin kanssa, eikä se tunnustanut Palestiinan itsenäisyyttä vuosikymmenen alussa, kun useimmat Etelä-Amerikan maat tekivät niin.

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun oli määrä saapua vierailulle Kolumbiaan maanantaina, mutta hän perui matkansa viime tipassa.

Pesäeroa Yhdysvaltoihin

Foreign Policy arvioi tuolloin, että Brasilian esimerkillä oli merkittävä vaikutus useimpien Etelä-Amerikan maiden päätökseen. Ennen Brasiliaa ainoastaan Uruguay oli tunnustanut Palestiinan.

Etelä-Amerikan maille Palestiinan tunnustaminen merkitsi pesäeron tekemistä Yhdysvaltoihin. Lehti tulkitsi tilanteen kertovan Brasilian paikallisen vaikutusvallan kasvusta.

Lehti piti tuolloin erityisen kiinnostavana sitä, liittyisikö perinteisesti Yhdysvaltojen kanssa läheinen Kolumbia muiden Etelä-Amerikan maiden joukkoon.

Se huomautti, että presidentti Santos on ollut edeltäjiään kiinnostuneempi parantamaan suhteita muihin Latinalaisen Amerikan maihin.

Kolumbia sai uuden presidentin – Kuinka käy Farcin kanssa solmitun rauhansopimuksen?

Päivitetty klo 4.28 tiedoilla, jonka mukaan Israelin pääministeri perui matkansa Kolumbiaan.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi