Indonesian maanjäristyksen uhriluku noussut yli 300:aan – voimakas jälkijäristys aiheutti paniikkia

Sortuneet tiet ovat vaikeuttaneet poikkeuksellisen tuhoisan maanjäristyksen pelastustöitä Lombokin saarella.

maanjäristykset
Avustustyöntekijöitä romahtaneen moskeijan raunioilla Lombokilla.
Avustustyöntekijöitä romahtaneen moskeijan raunioilla Lombokilla.Adi Weda / EPA

Indonesian Lombokin saarella sunnuntaina tapahtuneen maanjäristyksen jäljiltä on löydetty jo yli 300 kuolonuhria, kertoo maan turvallisuuministeri uutistoimisto AP:lle.

Pelastusviranomaiset ovat vedonneet lääkkeiden, ruoan ja puhtaan veden saamiseksi tuhoalueelle.

Ainakin 1 400 ihmistä loukkaantui ja yli 150 000 ihmistä joutui lähtemään kodeistaan sunnuntaina tapahtuneen pääjäristyksen seurauksena. Järistyksen voimakkuus oli 6,9.

Torstaina Lombokilla mitattiin voimakkuudeltaan 5,9:n jälkijäristys, joka aiheutti paniikkia ja lisävahinkoja. Kaikkiaan pienempiö jälkijäristyksiä on mitattu yli 300.

Maanjäristyksen uhrimääristä on liikkunut ristiriitaista tietoa. Paikalliset pelastusviranomaiset ilmoittivat aikaisemmin ainakin 400 ihmisen saaneen surmansa maanjäristyksessä. Tulloin hallituksen luvut kertoivat alle sadasta kuolonuhrista.

Pelastajia raunioissa.
Pelastajat etsivät eloonjääneitä romahtaneen moskeijan raunioista Bangsalin kylässä Lombokin saaren pohjoisosissa keskiviikkona.AOP

Pelastustöitä Lombokilla vaikeuttavat sortuneet tiet, jonka vuoksi viranomaisten on ollut vaikeaa päästä saaren vuoristoiseen pohjoisosaan. Osa sunnuntain järistyksestä selviytyneistä odottaa edelleen apua.

– Erityisesti saaren länsi- ja pohjoisosissa on edelleen ihmisiä, joita avustustoimet eivät ole vielä tavoittaneet, kirjoitti Indonesian kansallisen katastrofinhallintaviraston tiedottaja Sutopo Purwo Nugroho.

Punainen Risti arvioi, että 75 prosenttia asuinrakennuksista vaurioitui Lombokin itä- ja pohjoisosien kylissä. Järjestön avustustoimia alueella johtava Christopher Rassi kuvaili maanjäristystä poikkeuksellisen tuhoisaksi.

– Vierailin eilen kylissä, jotka ovat täysin luhistuneet, Rassi sanoo.

Turistikohteet tyhjenivät aavepaikoiksi

Lombok on suosittu lomasaari ja se sijaitsee Indonesian nimekkäimmän matkakohteen Balin vieressä.

Maanjäristyksen jälkeen monet Lombokilla sijaitsevat tavallisesti vilkkaat turistialueet ovat tyhjentyneet kuin aavekaupungeiksi.

Viranomaisten mukaan järistyksestä pahimmin kärsineillä alueilla paikallisia asukkaita on pitkäaikaisen ruoka- ja lääkeavun tarpeessa.

Osa evakkoon joutuneista ihmisistä kertoo uutistoimisto AFP:lle, että väliaikaisen suojan ja avustusten tarjoaminen on puuttunut tyystin.

Juttua päivitetty 9.8. klo 12:44: Kerrottu uusin tieto uhriluvusta.

Lähteet: AFP, AP