Yhdysvaltojen kongressiin valitaan ensi kertaa musliminainen

Demokraattien esivaalit voittaneella Rashida Tlaibilla ei ole syksyn vaaleissa vastaehdokkaita.

uskonnot
Yhdysvaltain kongressi kokoontuu Capitol-rakennuksessa Washingtonissa.
Yhdysvaltain kongressi kokoontuu Capitol-rakennuksessa Washingtonissa.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltojen kongressiin valitaan ensi syksynä lähes varmasti ensimmäistä kertaa musliminainen.

Demokraattipuolueen esivaaleissa ehdokkuuden saaneella palestiinalaistaustaisella Rashida Tlaibilla ei ole syksyn vaaleissa vastaehdokkaita, joten hänen paikkansa edustajainhuoneessa on käytännössä varma.

Esivaaleissa Tlaib kamppaili ehdokkuudesta viiden muun ehdokkaan kanssa.

Tällä hetkellä kongressissa on kaksi muslimia, molemmat edustajainhuoneessa. Ensimmäistä kertaa kongressiin valittiin muslimi 12 vuotta sitten.

Demokraattien esivaaleissa on ollut tänä vuonna ehdolla poikkeuksellisen paljon sekä naisia että muslimeita. Presidentti Donald Trumpin herättämän vastustuksen uskotaan olleen tähän yksi merkittävä syy.

Michiganin osavaltiota edustava Tlaib ei välttämättä ole ainoa musliminainen, joka valitaan syksyllä kongressiin. Kolme muutakin musliminaista on vielä mukana vaalikilvassa omissa osavaltioissaan.

Agendalla Trumpin ja islamofobian vastustaminen

Vuonna 2016 Tlaib sai julkisuutta osoittamalla mieltään Trumpin puheen aikana, kun tämä vieraili Tlaibin kotikaupungissa Detroitissa.

Washington Postin mukaan paikallislehti julkaisi Tlaibin mielipidekirjoituksen, jossa hän kertoi kokevansa, että Trumpin vastustaminen oli isänmaallisinta ja rohkeinta, mitä hän voisi tehdä. Tunne kumpusi hänen mukaansa siitä, että hän identifioituu amerikkalaiseksi, vanhemmaksi, muslimiksi, arabiamerikkalaiseksi ja naiseksi.

Ehdolle asettumisen taustalla hän on sanonut olevan hänen poikansa ahdistus islamofobian yleistymisestä Yhdysvalloissa.

Islam on Yhdysvaltain kolmanneksi suurin uskonto kristinuskon ja juutalaisuuden jälkeen. Noin 3,4 miljoonaa yhdysvaltalaista on islaminuskoisia.

Lähteet: AFP