Venezuelassa kahta oppositiopoliitikkoa epäillään osuudesta lennokki-iskuun – edustajilta vietiin syytesuoja

Venezuelassa opposition edustajien asema käy yhä tukalammaksi lauantaisen lennokki-iskun jälkeen. Presidentti Nicolas Maduron mukaan hänet yritettiin murhata.

Venezuela
Venezuelan presidentti Nicolas Maduro pitää puhetta armeijatapahtumassa Caracasissa 5.8.2018.
Venezuelan presidentti Nicolas Maduro piti puhetta sotilasseremoniassa Caracasissa. Puhe keskeytyi kun lennokin kuljettama räjähde laukesi lähellä puhujalavaa.EPA

Venezuelassa presidentti Nicolas Madurolle uskollinen lainsäädäntöelin on poistanut syytesuojan kahdelta oppositiota edustavalta lainsäätäjältä.

Syytesuoja on poistettu siksi, että opposition edustajat voitaisiin haastaa oikeuteen, sillä heitä epäillään osallisuudesta Maduroon kohdistuneeseen lennokki-iskuun.

Maduron mukaan hänet yritettiin murhata lauantaina, kun hän oli pitämässä puhetta sotilasseremoniassa. Venezuelan hallitus kertoo, että useita räjähteitä kantaneita lennokkeja räjähti puhetta pitäneen presidentin lähellä lauantaina.

Syytetyt opposition kärkihahmoja

Toinen syytetyistä on maanpaossa elävä oppositiohahmo Julio Borges ja toinen Juan Requesens. Requesens on otettu kiinni ja Borges on määrätty pidätettäväksi.

Borges kutsuu presidentti Maduron syytöksiä häntä kohtaan farssiksi.

– Me kaikki tiedämme, että hyökkäys oli lavastettu, jotta voisit vainota ja painostaa diktatuurisi vastustajia, Borges kirjoitti Twitterissä.

Kolumbiassa maanpaossa elävä Borges on Venezuelan kansalliskokouksen entinen puhemies ja yksi Venezuelan opposition näkyvimpiä hahmoja.

Iskun tekijäksi on ilmoittautunut siviileistä ja sotilaista koostuva ennestään tuntematon kapinallisryhmä. Venezuelan hallitus on kuitenkin syyttänyt Kolumbian sekä Borgesin ja muun opposition juonineen yhdessä.

Julio Borges on Venezuelan näkyvimpiä oppositiopoliitikkoja.
Julio Borges on Venezuelan näkyvimpiä oppositiopoliitikkoja.Alejandro Bolivar / EPA

Lue lisää:

Venezuelan presidentin tapahtumaan iskettiin räjähteillä lastatuilla drooneilla – sotilaat pakenivat paraatista

Tutkija: Venezuelan iskun tekijöitä ei tiedetä, mutta isku palvelee mainiosti maan johtoa

Venezuela sensuroi Ylen Ulkolinja-dokumentin, nyt se leviää netissä kulovalkean tavoin