Argentiina ei laillistanut aborttia – senaatti väitteli 15 tuntia ennen äänestystä

Argentiinan senaatti hylkäsi parlamentin jo hyväksymät höllennykset maan tiukkaan aborttilainsäädäntöön äänin 38–31.

Tuhannet argentiinalaiset olivat kokoontuneet kongressitalon ulkopuolelle odottamaan senaatin päätöstä, joka venyi myöhään aamuyölle. Kuva: David Fernandez / EPA

Argentiinan senaatti on hylännyt lakiesityksen, joka höllentäisi maan nykyistä tiukkaa aborttilainsäädäntöä. Esitys olisi sallinut abortin 14. raskausviikkoon asti.

Abortin laillistaminen kaatui äänin 38–31. Lainsäätäjät väittelivät esityksestä 15 tuntia ennen äänestystä.

Argentiinassa on nykyisin konservatiivinen aborttilaki, jonka mukaan abortin tekeminen on laitonta muulloin kuin raiskaustapauksissa tai naisen terveyden ollessa vaarassa.

Aikaisemmin tänä kesänä Argentiinan parlamentti hyväksyi lakiesityksen uudesta aborttilaista. Myös presidentti Mauricio Macri on kertonut hyväksyvänsä lain, jos saa sen eteensä.

Abortti jakaa kansaa katolilaisuuden sydänmailla

Abortti jakaa mielipiteitä Argentiinassa, jossa katolisen kirkon vaikutus on edelleen suuri. Esimerkiksi paavi Fransiscus on kotoisin Argentiinasta.

Suuri joukko aborttilakiesitystä tukeneita ja vastustaneita kansalaisia seurasi väittelyä suurilta näytöiltä kongressin ulkopuolella torstaina.

– Olen edelleen optimistinen. Lakia ei hyväksytty tänään, mutta se hyväksytään vielä. Tämä ei ole ohi, sanoi naisten oikeutta aborttiin tukeva Natalia Carol Reutersille.

– Tämä äänestys osoitti, että Argentiina puolustaa edelleen perhearvoja, kommentoi abortin vastustaja Victoria Osuna.

Aborttia kannattavia ihmisiä mielenosoituksessa Argentiinassa. Kuva: David Fernandez / EPA-EFE

Juttua muokattu 9.8. klo 10:00: Selkiytetty otsikkoa ja ingressiä.

Lue lisää: