Vaarallinen asbesti tekee paluun Yhdysvalloissa – "vastavirrassa kaikkien ponnistusten kanssa, joita työsuojelussa haluttaisiin nähdä"

Yhdysvallat aikoo sallia syöpävaaraa aiheuttavan asbestin käyttämisen rakennusmateriaaleissa. Työterveyshuollon professori Kari Reijula pitää asiaa huolestuttavana.

asbesti
Varoitus asbestista rakennustyömaalla.
Asbestille voi altistua purkutyömailla.Jyrki Lyytikkä / Yle

Yhdysvaltain ympäristönsuojeluviraston EPAn aikeet höllentää asbestin käyttöä koskevia rajoituksia kuulostavat perin huolestuttavilta, kommentoi Helsingin yliopiston työterveydenhuollon professori, Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Kari Reijula.

Reijula muistuttaa, että kymmenien vuosien ajan on tehty kansainvälistä yhteistyötä asbestin käytön kieltämiseen, mutta nyt Yhdysvallat on kulkemassa vastavirtaan.

EPA aikoo sallia asbestia sisältävien rakennusmateriaalien, kuten lattialaattojen, tarrojen, teippien ja liimojen valmistuksen.

– Meillä on tieto, että EPA tulee huomenna (perjantaina) esittelemään säädösten höllentämistä siltä osin, että Yhdysvalloissa valmistettavissa uusissa tuotteissa tullaan hyväksymään asbestin käyttö EPAn puolelta. Tietenkin rajoitetusti, mutta periaatteessa tullaan hyväksymään ja se on vastavirrassa kaikkien niiden ponnistusten kanssa, joita työsuojelussa haluttaisiin nähdä, Reijula sanoi torstaina Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa.

Reijula toteaa, että kansainvälinen työterveysjärjestö on huolestunut myös EPAn asenneilmapiiristä.

– EPA on ollut yksi niistä, jotka pohjaavat toimintansa tieteelliseen tutkimukseen. Nyt tämä EPAn kannanotto, joka realisoituu perjantaina, on kannanotto myös siiihen, onko EPAn asenne tutkittuun tietoon muuttumassa.

Asbesti tappaa Suomessa vuosittain kymmeniä

Reijulan mukaan presidentti Donald Trumpin hallinnon aikana EPAn johtoon on tehty muutoksia ja ainakin terveysasiantuntijoiden mielestä asenneilmapiiri teollisuutta kohtaan on muuttunut myönteisemmäksi.

Yhdysvaltain asbestilinjauksista tarvitsee tuskin kuitenkaan huolestua Suomessa.

– Nyt meidän tulee olla surullisia ensisijaisesti Yhdysvaltojen tilanteesta. Euroopan ja Suomen lainsäädäntö on niin tiukka, että itse luotan vahvasti siihen, että meidän lainsäädäntömme, säädökset ja viranomaistoiminta sekä kansalaisten tietoisuus johtavat siihen, ettemme törmää asbestin aiheuttamiin ongelmiin siinä määrin kuin huomisen (perjantain) uutisen perusteella saattaisi ajatella. Tilanne Suomessa on mielestäni turvallinen.

Nyt meidän tulee olla surullisia ensisijaisesti Yhdysvaltojen tilanteesta. Tilanne Suomessa on mielestäni turvallinen.

Kari Reijula, työterveydenhuollon professori, Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori

Asbesti on voimakas karsinogeeni, joka aiheuttaa keuhkosyöpää, asbestoosia ja muita keuhkopussin sairauksia. Elimistöön päästyään asbesti ei poistu sieltä, ja sairaudet voivat puhjeta vasta kymmenien vuosien jälkeen altistuksesta.

Jo lyhytaikainen altistuminen riittää sairastumiseen. Reijulan mukaan Suomessa kuolee yhä vuosittain noin 100 ihmistä asbestin takia. Suomessa asbestin käyttö on ollut kiellettyä vuodesta 1994 alkaen.