Tupakoinnista kalliimpaa ja vähävaraisille oppikirjatukea – hallitukselta odotetaan budjettipäätöksiä keskiviikkona

Ylen Mun budjetti -kone kertoo, miten valtiovarainministeriön budjettiehdotus näkyisi lapsiperheiden, opiskelijoiden ja eläkeläisten lompakossa. Hallituksen kaksipäiväinen budjettiriihen on määrä tehdä ehdotuksista päätöksiä keskiviikkoiltaan mennessä.

budjetit
Poika isänsä kanssa ostamassa jäätelöä kioskista.
AOP

Monet viisivuotiaiden vanhemmat säästävät päiväkotimaksuissa, tupakointi kallistuu, autovero kevenee ja takuueläke paranee. Mikäli valtiovarainministeriön elokuun alussa julkistama vuoden 2019 budjettiehdotus menee läpi, voittajia ovat muun muassa palkansaajat ja minimipäivärahan varassa elävät suomalaiset.

Vuoden 2019 budjetissa näyttää olevan enemmän voittajia kuin edellisinä vuosina. Juha Sipilän (kesk.) hallitus päätti monista leikkauksista ja säästöistä nelivuotisen hallituskautensa alussa. Parantuneen taloustilanteen ansiosta hallitus voinee hieman löysätä valtion kukkaron nyöriä ensi vuonna eli hallituskauden lopussa.

Yle kokosi Mun budjetti -koneeseen valtiovarainministeriön budjettiehdotuksesta kohtia, jotka vaikuttavat suoraan suomalaisten lompakkoon.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Mun budjetti -koneessa näkyvät vain suoraan tuloihisi ja menoihisi vaikuttavat toimet, joita valtiovarainministeriö ehdottaa. Seuraavaksi eri ministeriöt esittävät toiveita menolisäyksistä. Elokuun lopussa hallitus neuvottelee lopullisesta budjettiesityksestään kaksipäiväisessä budjettiriihessä.

Koneesta puuttuvat valtiovarainministeriön esittämät säästöt ja menolisäykset, jotka näkyvät esimerkiksi palveluiden paranemisena tai huonontumisena. Valtiovarainministeriö jätti myös yhden ison aihealueen, työttömiä koskevat porkkanat ja kepit, kansliapäällikköryhmän puitavaksi.

Mukana on paljon muutoksia, jotka hallitus kertoi jo kevään kehysriihessä. Moni ehdotus taas tarkentuu budjettiriihessä elokuun lopussa. Yle on tehnyt laskelmia yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Osa lompakkovaikutuksista voi muuttua, kun hallitus elokuun lopssa kertoo tarkempia yksityiskohtia.

Grafiikka korjattu 13.8. klo 9.59: Asuntolainan korkovähennyksen muutos vaikuttaa vuosi-, eikä kuukausitasolla.

Lue lisää:

Näin päätetään, mitä veroja maksat ja etuuksia saat

Lue valtiovarainministeriön budjettiehdotuksen pääkohdat

Analyysi: Petteri Orpon poliittinen kädenjälki näkyy budjettiehdotuksessa

Lähteet: Valtiovarainministeriö, Kansaneläkelaitos, Adoptioperheet ry, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Tieliikenteen Tietokeskus ja Autoalan Tiedotuskeskus, Suomen Kuntaliitto, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Vero.fi, Trafi.fi, Veronmaksajat, Eläketurvakeskus, Sosiaali- ja terveysministeriö.