OAJ:n asiamies: Pohjalaiskunnissa on pulaa erityisopettajista – "Monet kokevat, että eivät pysty auttamaan niin paljon kuin haluaisivat"

Erityisopettajien puute työllistää luokanopettajia.

erityisopettajat
Luokkahuone Konalan alakoulussa
Elise Tykkyläinen / Yle

Pohjalaiskunnissa on pulaa erityisopettajista, erityisluokanopettajista ja lastentarhanopettajista, kerrotaan opetusalan ammattijärjestö OAJ:stä. Kolmen pohjalaismaakunnan alueella toimiva OAJ:n alueasiamies Tuula Ala-Lantela arvioi, että erityisopettajista on pulaa etenkin pienissä kunnissa. Pula lastentarhanopettajista taas näkyy erityisesti rannikkoseudulla.

– Pula on erittäin huolestuttava. Alueellamme on integroitu aika paljon erityisopetuksen oppilaita yleisopetuksen luokkiin. Niissä tarvittaisiin erityisopettajaa tukemaan luokanopettajaa ja oppilaan selviytymistä muun luokan mukana, Ala-Lantela sanoo.

– Erityisopettajien rooli on erittäin merkittävä. Heidän puutteensa työllistää ja rasittaa luokanopettajia sekä luokkien toimintaa.

Ala-Lantela nostaa yhdeksi erityisopettajapulan syyksi työn raskauden. Työ on vaativaa ja Ala-Lantelan arvion mukaan oppimishaasteiden määrät ovat kasvamassa.

– Monet kokevat, että eivät pysty auttamaan niin paljon kuin haluaisivat. Esimerkiksi monet ystäväni ovat siirtyneet luokanopettajiksi, koska he kokevat pystyvänsä siinä roolissa toteuttamaan paremmin omaa opettajuuttaan ja auttamaan lapsia.

Ala-Lantelan mukaan pysyviin luokanopettajan virkoihin alueellamme on ollut hyvin hakijoita. Määräaikaisille paikoille ei tosin välttämättä ole löytynyt päteviä opettajia.