USA:n pakotteet saivat aikaan kaaoksen Venäjän taloudessa – ruplan arvo ja pörssikurssit romahtivat

Pakotteiden laatua ei vielä tiedetä, mutta jo niiden pelko on saanut aikaan rajuja pörssireaktioita.

Venäjä
Tsaari Aleksanteri I:n muistomerkkiä, Aleksanterin pylvästä puhdistetaan Pietarissa
Tsaari Aleksanteri I:n muistomerkkiä, Aleksanterin pylvästä puhdistetaan PietarissaAnatoly Maltsev / EPA

Yhdysvaltain ulkoministeriö ilmoitti eilen keskiviikkona asettavansa Venäjälle pakotteita keväällä tapahtuneen myrkytystapauksen takia. Yhdysvallat katsoo, että Venäjä yritti myrkyttää entisen vakoojan Sergei Skripalin hermomyrkyllä.

Pakotteet astuvat voimaan elokuun 22. päivän tienoilla, ulkoministeriö kertoo. Ensi vaiheessa niillä estetään viemästä Yhdysvalloista Venäjälle tuotteita, joita voitaisiin käyttää sotilaallisiin tarkoituksiin. Aikaisemmin näiden ns. kaksikäyttötuotteiden vientiluvat on hyväksytty tapauskohtaisesti, kertovat USA:n tiedotusvälineet, muiden muassa uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun).

Venäjä on kaiken aikaa kiistänyt osallisuutensa Skripalin tapaukseen. Venäjä sanoo haluavansa osallistua tutkimuksiin.

Torstaina Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi, että uudet pakotteet ovat laittomia ja "ehdottoman epäystävällisiä". Vastapakotteista on kuitenkin Peskovin mukaan vielä liian aikaista puhua, koska pakotteiden laatu ei ole virallisesti selvillä.

Yhdysvallat seuraa Venäjän toimintaa kolmen kuukauden ajan, pystyykö se vakuuttamaan Yhdysvallat, ettei se enää tule käyttämään kemiallisia aseita. Jos vakuuttaminen ei onnistu, pakotteet kiristyvät.

Ehdotuksia lisäpakotteiksi

Uhka pakotteiden toisesta vaiheesta sai aikaan paniikin Venäjän talousmarkkinoilla.

Yhdysvallat ei ole vielä päättänyt, minkälaisia toisen vaiheen pakotteet ovat, mutta ehdotuksia on monenlaisia. Ehdotuksissa on mainittu vientikielto kaikelle venäläiselle öljylle, lentoyhtiö Aeroflotiin kohdistuva lentokielto Yhdysvaltoihin, kaikkien tuotteiden ja teknologian vientikielto Venäjälle ja pankkien lainansaannin rajoittaminen, kertoo talousuutistoimisto Bloomberg (siirryt toiseen palveluun).

Varsinkin pankkeihin kohdistuvat pakotteet olisivat myrkkyä Venäjän taloudelle, kertoo Bloomberg toisessa artikkelissaan (siirryt toiseen palveluun).

Lisäksi Yhdysvallat rajoittaisi maiden välisiä diplomaattisia suhteita.

On hyvin epätodennäköistä, että Yhdysvallat menisi pakotepolitiikassa näin pitkälle, mutta Venäjän ulkomaankauppaa käyvät yritykset ovat reagoineet voimakkaasti.

Kaaos pörssissä

Venäjän ruplan arvo lähti torstaina jyrkkään laskuun. Kun aamulla yhdestä dollarista piti maksaa 63,5 ruplaa, kello kymmeneltä hintaa oli tullut kolme ruplaa lisää. Iltapäivällä lasku tasoittui ja ruplan arvo ei enää heikentynyt.

Rupla arvo dollaria vastaan on ollut yhtä alhaalla marraskuussa 2016.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Pörssissä Aeroflotin kurssi putosi aamulla peräti 12 prosenttia. VTB-pankin osakkeet halpenivat 7,4 prosenttia ja Sberbankin 5,6 prosenttia.

Venäläinen RTS-pörssi-indeksi laski aamupäivän aikana 3,2 prosenttia.

Myös venäläisen öljyn hinta on laskenut.

Päivitetty ruplan uusi arvo klo. 14:57.

Lähteet: AP, Reuter, Tass