Analyysi: Pääministerikisa kolmen kauppa – Petteri Orpo ja Juha Sipilä etsivät keinoja Antti Rinteen pysäyttämiseksi

SDP:n Antti Rinne lähtee politiikan syksyyn ja tulevaan pääministerikisaan kärkipaikalta. Kokoomuksen Petteri Orpo ja keskustan Juha Sipilä ovat joutuneet haastajan asemaan.

puolueiden kannatus
Antti Rinne
Antti RinneJarno Kuusinen / AOP

Puolueiden kisassa on näkynyt kevään 2015 eduskuntavaalien jälkeen mielenkiintoisia käänteitä.

Juha Sipilän keskusta voitti eduskuntavaalit ja pääministeripuolueena keskusta pysyi kannatusmittausten kärkipaikalla marraskuuhun 2015 saakka.

Nopeita muutoksia kolmen kärjessä

Syksyn 2015 politiikan myrskyt, joissa Sipilän hallitus joutui törmäyskurssille SAK:n ja muiden palkansaajajärjestöjen kanssa, nostivat eduskuntavaaleissa neljänneksi pudonneen ja oppositioon joutuneen SDP:n suosituimmaksi puolueeksi joulukuussa 2015.

Antti Rinteen riemua kesti kevääseen 2016, jolloin keskusta palasi ykköseksi. Elokuussa 2016 demarit nousivat keskustan rinnalle ja porhalsivat syksyllä taas ohi.

Petteri Orpo ja Juha Sipilä
Petteri Orpo ja Juha Sipilä ovat haastajan asemassa.Jarno Kuusinen / AOP

Kokoomus nousi uuden puheenjohtajan Petteri Orpon johdolla kärkipaikalle ensimmäisen kerran maaliskuussa 2017. Huhtikuun kuntavaaleissa kokoomus oli ykkönen, SDP kakkonen ja keskusta pettyi kolmoseksi.

Kuntavaalien jälkeen kokoomus pysyi suosituimpana puolueena viime talveen saakka, jolloin SDP nousi haastamaan kärkipaikkaa. Suurimman oppositiopuolueen johtoasema vahvistui toukokuussa, kun kokoomuksen kannatus tipahti alle 20 prosentin.

Rinne, Orpo ja Sipilä ajavat asemiin

Näyttää siltä, että tällä hetkellä SDP:n kärkipaikkaa selittää enemmän kokoomuksen ja keskustan kannatuksen alavire kuin SDP:n kannatuksen selkeä nousu. Kesän aikana SDP on vahvistanut asemaansa myös muiden oppositiopuolueiden kustannuksella.

Politiikan syksystä on tulossa jännittävä. Valtiovarainministerinä Petteri Orpo hallitsee politiikan keskikenttää elokuussa. Pääministeri Juha Sipilä tukee valtiovarainministeriä, mutta yrittää samalla erottua kokoomuksesta.

Antti Rinne ja koko oppositio pääsee haastamaan hallitusta täysillä taas syyskuun alussa, kun eduskunta palaa kesätauolta. Budjetin lisäksi keskustelua riittää ainakin hallituksen maakunta-sotesta.

Tasainen kisa ratkeaa vaalipiireissä

Syksyn aikana puolueet virittelevät eduskuntavaalitaistelua. Tasainen kisa ratkeaa lopulta Manner-Suomen 12 vaalipiirissä, missä viimeisistä paikoista käydään ankaraa taistelua.

Puolueiden suuruusjärjestys ratkaistaan eduskuntapaikoilla. Kevään 2015 vaaleissa kokoomus keräsi enemmän ääniä kuin perussuomalaiset, mutta perussuomalaiset sai yhden paikan enemmän ja marssi hallitukseen keskustan jälkeen kakkosena.

Keskusta onnistui keräämään hyvin vaalipiirien viimeisiä paikkoja ja 21 prosentin ääniosuus toi 49 kansanedustajan paikkaa. Kokoomuksen 18 prosentin ääniosuus riitti 37 kansanedustajan tuoliin.

Vaalipiireissä puuolueen menestykseen vaikuttaa vahvasti, miten se onnistuu löytämään listalleen äänestäjiä innostavia ehdokkaita. Ehdokaskuviot selviävät hyvin pitkälle jo syksyn aikana.

Antti Rinteen viimeinen taisto

SDP:n johtopaikan toukokuussa 2014 vallannut Antti Rinne on eduskuntavaaleissa kovan paikan edessä. Vain voitto ja ykkössija kelpaavat.

Rinne epäonnistui kevään 2015 eduskuntavaaleissa, eikä kuntavaalien kakkossija hieman yli 19 prosentin ääniosuudella vielä riemua nostattanut.

Kesällä 2017 Rinteen ja SDP:n tilanne oli tukala, kun vihreät pomppasi SDP:n ohi ja nousi opposition ykköseksi.

Viime syksyn ja talven aikana eduskunnassa Rinne ja SDP onnistuivat kuitenkin paremmin haastamaan hallitusta, eikä vihreiden Touko Aallosta ollut enää vastusta.

Riitaisa kokoomus pudotti Orpoa

Kokoomusjohtaja Petteri Orpon tilanne on hieman helpompi kuin Antti Rinteen.

Orpo palautti jo kokoomusväen luottamuksen puoluejohtoon. Kuntavaalien kärkisija oli vahva näyttö kokoomusjoukkueen yhtenäisyydestä.

Kuntavaalien jälkeen kokoomus oli jo etenemässä riemumarssia kohti eduskuntavaaleja. Orpo nousi pääministerikisan ennakkosuosikiksi, talous kasvoi ja työllisyys parani.

Kokoomuksen riemumarssi katkesi kuitenkin puolueen sisäisiin riitoihin. Elina Lepomäki ja Jan Vapaavuori kaatoivat maakunta-sotea ja Harry Harkimo lähti omille teilleen.

Tulevan syksyn ja ensi talven aikana Orpon pitäisi palauttaa kokoomuksen yhtenäisyys. Pääministerikisassa tulee muuten vaikeuksia ja kokoomus on silloin vaarassa pudota myös hallituksesta.

Juha Sipilä tarvitsee uuden ihmeen

Keskustan Juha Sipilä hakee toista pääministerikautta. Lähtötilanne on vaikea, sillä keskusta sai siipeensä kevään 2017 kuntavaaleissa, ja Ylen mittauksissa keskustan kannatus on sen jälkeen jumittunut 17 prosentin tuntumaan.

Viime eduskuntavaaleissa keskustan voittoa vauhditti Sipilä-ilmiö. Politiikan uusi kasvo hurmasi äänestäjiä.

Tänään kaikki on toisin. Pääministerikausi on kuluttanut kasvoja, eikä talouden kasvu tai työllisyyden paraneminen vielä riitä turvaamaan jatkovaltakirjaa.

Politiikan kovan lain mukaan äänestäjät eivät palkitse menneistä teoista vaan odottavat uutta ihmettä.

Vaalitaistelussa pääministeri voi kuitenkin yllättää. Sipilän taustavaikuttajiin lukeutuva Esko Aho kävi keväällä 1995 hyvän vaalitaistelun, vaikka SDP:n Paavo Lipposen voittokulkua oli silloin mahdoton voittaa.

Sipilän lähtökohdat ensi kevään eduskuntavaalitaisteluun ovat paljon paremmat kuin Esko Aholla keväällä 1995. Tällä hetkellä näyttää siltä, että ratkaisevaa on, pystyykö Sipilä vai Orpo nousemaan Rinteen ykkösvastustajaksi.

Lue myös: Ylen kannatusmittaus: Demareista selkeästi suosituin puolue, sinisten tulevaisuus näyttää entistä synkemmältä