1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sote-palvelujen valinnanvapaus

Jyväskylän soten valinnanvapausmalli ontuu – yksityisten toiminta ei ole ollut kannattavaa

Jyväskylän alueen valinnanvapauskokeilussa mukana olevien yksityisen palvelujentuottajan toiminta on ollut toistaiseksi tappiollista. Yksityiset kritisoivat asiakkaasta maksettavaa vuosikorvausta liian alhaiseksi.

Jyväskylän valinnanvapauskokeilussa ovat jäljellä Mehiläinen, Terveystalo ja Medics24. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Viidestä käynnissä olevasta sote-uudistuksen valinnanvapauskokeilusta Jyväskylän alueen malli yskii pahasti. Vajaan vuoden mukana ollut Pihlajalinna irtisanoutui kokeilusta tappioiden vuoksi kaksi kuukautta etuajassa.

Myös muiden mukana olevien yksityisten terveyspalvelutuottajien mukaan Jyväskylän alueella asiakkaasta maksettava vuosikorvaus on liian pieni. Mehiläisen mielestä korvauksen pitäisi olla 300–400 euroa aktiivisesti palveluja käyttävältä asukkaalta.

Keskiarvo julkisissa palveluissa esimerkiksi 2016 kustannuksilla on ollut noin 380 euroa. Nyt Jyväskylässä se on 140 euron luokkaa, sanoo Mehiläisen julkisten terveyspalvelujen liiketoimintajohtaja Markku Näreneva.

Pihlajalinnan jäädessä pois Jyväskylän alueella valinnanvapauskokeilussa on mukana edelleen Mehiläinen, Terveystalo ja Medics24. Kaikkien neljän yksityisen terveyspalvelujen tuottajien toiminta on ollut alueella tappiollista. Mehiläisen on kokeilussa valinnut 3 300 asukasta Keski-Suomessa .

– Yksikkö ei ole ollut Jyväskylän alueella kannattava, mutta me haluamme olla kokeilussa edelleen mukana. Näemme, että mukana olo on investointi tulevaan malliin, kertoo Markku Näreneva.

Terveystalo liittyi mukaan kokeiluun vasta viime keväänä ja heillä on Jyväskylän alueella 1 600 asukasta listautuneena. Asiakasmäärä kasvaa koko ajan.

– Se on päivän selvää, että näin lyhyessä ajassa toiminta ei voi olla kannattavaa. Pitkällä aikavälillä kerätään lisää asiakkaita käyttämään palveluita ja tasaamaan kustannuksia, sanoo Terveystalon liiketoimintajohtaja Laura Räty.

Terveyspalvelujen käyttömäärät kuormittavat yksityistä

Yksityisten terveyspalvelujen tuottajien mielestä kokeilussa pitäisi myös paremmin huomioida kunkin asukkaan terveyspalvelujen käyttömäärä. Jyväskylän alueella kapitaatiokorvaukseen on laskettu alueen asukkaiden palvelujen käyttömäärän keskiarvo. Kapitaatiokorvauksella eli kiinteällä korvauksella tarkoitetaan sitä rahamäärää, jonka maakunta maksaa sote-keskukselle ja suunhoidon yksikölle kustakin niiden asiakkaaksi listautuneesta henkilöstä.

Mehiläisen liiketoimintajohtaja Markku Näreneva toivoo, että korvaus laskettaisiin käyttäjien mukaan.

– Jyväskylän laskutavassa on virhe, mitä ei pitäisi ottaa käyttöön tulevassa valinnanvapausmallissa. Oppi ehkä tästä Jyväskylän mallista on se, että miten kapitaatiohintaa ei pidä laskea.

Yksityisten palveluntuottajien mielestä julkiselta yksityiselle puolelle ovat vaihtaneet kokeilussa juuri palvelua eniten käyttävät.

– Liki kaikille yksityisille on hakeutunut asiakaskuntaa, ketkä käyttävät palveluita paljon ja se on ihan luontaista. Jos lääkärin saatavuus on ollut ongelma, niin siihen haetaan ratkaisua, sanoo Medics24 toimitusjohtaja Tero Nyman.

Jyväskylän valinnanvapauskokeilun projektipäällikkö Riitta Pylvänen ei ole asiasta samaa mieltä. Jyväskylän kaupungin selvitysten mukaan yksityiselle puolelle on vaihtanut hyvin monenlaisia palvelun käyttäjiä. Pylvänen kyllä myöntää lääkäripalvelutarpeen olleen patoutunutta.

– Siellä selvästi näkyy, että asiakkailla on kertynyt tarvetta päästä lääkärin vastaanotolle, mutta ajan myötä se varmasti tasoittuu.

Tuotetaanko palveluja liian kalliisti?

Projektipäällikkö Riitta Pylvänen haluaisi herättää keskustelua terveyspalvelujen hinnasta. Hänen mielestä Suomessa mennään liian herkästi lääkärin vastaanotolle. Hän toivoisi, että yhdessä pohdittaisiin mahdollisuuksia tuottaa terveyspalveluja edullisemmin.

– Toivoisin, että kansalaisetkin miettisivät mitä he odottavat palveluilta. Lääkärikäyntejä, terveyden seurantaa, digipalveluita vai etävastaanottoja? Maksetaanko me tuottajalle hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä vai lääkärikäynneistä, pohtii Pylvänen.

Medics24 on erikoistunut nettilääkäripalveluihinja heillä kokeilussa on vaihtanut reilu 200 asiakasta. Etäpalvelut ja videovastaanotot ovat houkutelleet nuorempia asiakkaita, esimerkiksi lapsiperheitä ja yrittäjiä, mutta silti toiminta ei kokeilussa ole ollut kannattavaa.

– Vuosikorvaus vaatii vielä viilausta, mutta muuten liputan kapitaatiokorvauksen puolesta. Se on äärimmäisen hyvä malli, jossa maksetaan asiakkaan terveyden ylläpidosta ja kehittämisestä. Sitä pitää vaan ehdottomasti vielä kehittää, toteaa Tero Nyman.