Ei mennyt niin kuin Helsingissä – Oulun kauppahallin yrittäjät jäämässä tyhjän päälle: "poliitikot halusivat hoitaa tämän näin"

Yrittäjät ovat jäämässä ilman liiketiloja, kun kauppahallin remontti alkaa. Väistötiloja ei ainakaan vielä ole tiedossa, eikä vanhaa kauppapaikkaa välttämättä saa edes remontin jälkeen.

kauppahallit
Oulun Kauppahalli.
Oulun kauppahallin remontti alkaa vuoden vaihteessa.Timi Kärki / Yle

Oulun kauppahalli suljetaan remontin ajaksi vuoden vaihteessa. Remontti tulee kestämään noin vuoden. Kauppahallissa toimii tällä hetkellä 11 yrittäjää. Se, miten heille käy remontin ajaksi ja sen jälkeen, on vielä pimennossa.

Oulun kaupunki aikoo kilpailuttaa kauppahallin kauppapaikat remontin jälkeen. Osa yrittäjistä on ollut kauppahallissa vuosikymmenien ajan. Epävarmuus tulevaisuudesta kaihertaa.

– Se, millä tyylillä remontin eteneminen on hoidettu, on kyllä erittäin vaikeaa yrittäjän näkökulmasta. Ei ole mitään takeita, että pääsisimme tänne takaisin. Se ajaa melko ahtaaseen rakoon tulevaisuuden kannalta, Torin Lihamestarin omistaja Juha Riihijärvi kertoo.

Kauppahallissa 38 vuotta toimineen Vassuskan yrittäjä Riikka Laukkanen ei vielä tiedä, miten hänen yrityksensä käy muutaman kuukauden päästä. Hän kuitenkin toivoo, että saisi jatkaa toimintaansa kauppahallissa vielä remontin jälkeenkin.

– Toivon, että kaupunki voisi auttaa, että vanhat yrittäjät pääsisivät tänne takaisin.

Tulevasta vuokratasosta ei myöskään ole vielä tietoa. TT-neuleen yrittäjä Tuula Tuomaala ei soisi vuokrien ainakaan nousevan.

– Meillä on ihan riittävän kokoiset vuokrat. Kovinkaan paljon niihin ei kestä tulla lisää.

Myös Tuomaala odottaa väistötilojen löytymistä.

– Oulun kaupunki ei ala millekään meidän kanssa. Kaupunki vain remontoi tämän ja kilpailuttaa paikat. Kuka meistä sitten pääsee takaisin tänne?

Oulun talousjohtaja Jukka Weisell arvio, että kilpailutuksen ajankohta olisi vuoden 2019 syksy. Vasta silloin kauppahallin yrittäjät saavat tietää, pääsevätkö he takaisin entisille kauppapaikoilleen.

– Menee siis ensi vuoden puolelle ennen kuin remottikustannukset ja ylipäätään remontti saadaan johonkin vaiheeseen, Weisell kertoo.

Poliitikot eivät myöntäneet varoja väistötiloihin

Yrityksille ei ole ainakaan vielä minkäänlaisia väistötiloja remontin ajaksi. Ainakin yksi yritys, Kalaliike Jussi Haanpää, on ilmoittanut lopettavansa toimintansa 11 vuoden jälkeen tilojen uupumisen vuoksi.

Haanpää kommentoi aiemmin Ylelle, että yritystoiminnan keskeyttäminen remontin ajaksi ei olisi ollut taloudellisesti mahdollista.

Oulun Liikekeskus ry:n toiminnanjohtaja ja Narikka Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Hagelberg arvioi, että väistötilat unohtuivat hankesuunnitelmasta, eikä siihen osattu varata rahaa. Kun asiaa jälkikäteen selviteltiin, oli väistötilojen kustannusten kalleus tullut Hagelbergin mukaan kaupungille yllätyksenä.

Oulun Kauppahalli.
Timi Kärki / Yle

Jukka Weisellin mukaan kaupunginhallitus tosiaan aikoinaan torppasi ajatuksen väistötilojen tarjoamisesta yrittäjille liian kalliina.

– Oulussa poliitikot halusivat hoitaa tämän näin, eivätkä myöntäneet varoja väistötilaan.

Esimerkiksi Helsingissä kaupunki järjestää Hakaniemen kauppahallin remontin ajaksi yrittäjille väistötilat.

– Helsingillä on varaa ja halua ja he pystyvät satsaamaan siihen, Weisell sanoo.

Väistötiloja ei hankita kauppahallin yrittäjille myöskään sen takia, että kaupunki haluaa olla yrittäjille tasapuolinen. Weisell kertoo, että Oulun kaupunki on hakenut asian tiimoilta "rajapintaa" liittyen siihen, mitä kaupunki tarjoaa yrittäjille.

– Eli, mitä muille yrittäjille tarjottaisiin sellaisessa tilanteessa, jossa joku joutuu etsimään tiloja.

Tilojen etsiminen jatkuu

Oulun Liikekeskus kuitenkin jatkaa väistötilojen kartoittamista yrityksille. Yhtenäisen tilan löytyminen on kuitenkin epätodennäköistä.

Kauppahalli on kokonaisuus, jossa liha-, kala-, ja vihannesmyyjien olisi Hagelbergin mielestä hyvä olla yhdessä. Nyt sitä ei saada toteutettua.

– Ei ole tarjolla sellaista, että kauppahallikokonaisuus olisi jossain väistötilassa, vaan tämän hetkinen vaihtoehto on erillistilat yrittäjille.

Ongelmia väistötilojen löytymiseen aiheuttaa Hagelbergin mukaan myös se, että liiketilan vuokraaminen noin vuoden ajaksi arveluttaa, koska sillä välin saattaisikin olla tulossa joku pidempiaikainen vuokralainen.

– Se on tietysti vuokraajalle mieluisampi vaihtoehto, Hagelberg toteaa.

Korjaus 10.8. kello 11.49. Korjattu Oulun talousjohtaja Jukka Weisellin nimi oikein. Nimi oli kirjoitettu aiemmin Jukka Weissell.