Ohjukset osuivat Jemenissä koulubussiin, kymmeniä kuolleita – Saudi-Arabia: Kansainvälisen lain mukainen isku

Saudi-Arabian mukaan alueelta ammuttiin ohjuksia.

Jemen
Ilmaiskun kohteeksi joutunutta uhria hoidetaan klinikalla.
Sairaalassa hoidetaan Saadan ilmaiskun uhriksi joutunutta jemeniläislasta.AFP / Lehtikuva

Jemenissä Saudi-Arabian johtaman liittouman ilmaisku on surmannut kymmeniä siviileitä, joista suurin osa oli lapsia.

Isku tehtiin Dahyanin kaupungin torille Saadan maakunnassa, joka rajautuu Saudi-Arabiaan.

Lentokoneen ohjus osui koulubussiin, joka oli viemässä koululaisia koraanikoulun kesäkurssille.

Tarkkoja lukuja uhrien määrästä on vaikea saada. Paikallinen terveydenhoitopäällikkö kertoo uutistoimisto Reutersille, että kuolleita on ainakin 43 ja haavoittuneita 61.

Kuolonuhrien määrä todennäköisesti nousee, sillä Saadan alueen heikkotasoinen terveydenhoito ei selviä noin suuresta loukkaantuneiden määrästä.

Kartta
Yle Uutisgrafiikka

"Tähtäimessä ohjusten laukaisualustat"

Saudi-Arabian tiedotusvälineet ovat julkaisseet liittouman tiedotteen, jossa kerrotaan, että ohjusisku oli tarkoitettu tuhoamaan aluetta hallussaan pitävien huthi-kapinallisten ohjukset.

Liittouman mukaan huthit ovat ampuneet seudulta ohjuksia Saudi-Arabian puolelle, Jizanin teollisuuskaupunkiin.

Tiedotteen mukaan liittouman isku oli "kansainvälisten ja ihmisoikeuslakien mukainen". Lisäksi tiedotteessa syytettiin hutheja ihmiskilpien käyttämisestä.

Uutiskanava al-Jazeeran (siirryt toiseen palveluun) haastattelema paikallinen toimittaja ei hyväksy liittouman selitystä. Hänen mukaansa ohjusten kohteena oli tori, jonka luona ei ollut minkäänlaisia sotilaallisia laitteita, ja saudit tiesivät sen.

Jemenin sota, joka alkoi vuonna 2015 on YK:n arvion mukaan maailman tämän hetken suurin humanitaarinen katastrofi. Miljoonat siviilit ovat uhanalaisia paitsi sotatoimien, myös maan köyhyyden ja puutteellisten avustustoimien takia. Sota aiheuttaa siviiliuhreja jatkuvasti.

Saadaan tehtiin ohjusisku myös elokuussa 2016, kertoo The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun). Tuolloin ohjukset osuivat kouluun, jossa kuoli kymmenen alle 15-vuotiasta lasta.