Päätös Länsi-Pohjan synnytysten poikkeusluvasta lähiviikkoina – "Käsittämätöntä, jos jatkolupaa ei saada"

Sairaanhoitopiirin alueella pitäisi syntyä vähintään tuhat lasta, jotta synnytykset voisivat jatkua ilman poikkeuslupaa. Nykyisin Meri-Lapissa syntyy vuosittain noin 550 lasta.

synnytyssairaalat
vastasyntynyt, Länsi-Pohjan keskussairaala, synnytys

Sosiaali- ja terveysministeriö päättää lähiviikkoina, jatkaako se poikkeuslupaa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin synnytystoiminnalle.

Synnytystoiminta Länsi-Pohjan keskussairaalassa uhkaa loppua, mikäli vuoden vaihteessa päättyvälle poikkeusluvalle ei myönnetä jatkoa.

Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytysosastoon keskiviikkona tutustuneen perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon mukaan Meri-Lapin sote-yhteisyrityksen perustamisella ei ole vaikutusta päätökseen, vaan ratkaisevia asioita ovat syntyvien lasten lukumäärä sekä raha.

– Kysymys on totta kai siitä, että mitkä toiminnot kannattaa olla kuinka monessa paikassa Suomessa ja sitä kautta eurojen riittävyydestä peruspalveluissa.

– Ministeriön näkökulmasta huomiota kiinnittää, että myös Rovaniemellä ollaan jäämässä alle tuhanteen synnytykseen eli koko ison laajan Lapin alueella päädytään todennäköisesti tänä vuonna vain noin 1500 synnytykseen ja se on joka tapauksessa tulevaisuutta katsoen pieni luku, perhe- ja peruspalveluministeri, keskustan Annika Saarikko sanoo.

Saarikon mukaan synnytysmatka Meri-Lapin ulkopuolelle ei ole ongelma.

– Riippumatta Meri-Lapin ja Länsi-Pohjan sairaalan synnytysten luvasta tälläkin alueella välimatkat säilyvät vielä kohtuullisina. Synnyttämässä Suomessa käydään enää vain noin alle kaksi kertaa per nainen ja siltä osin se ei ole lähipalvelukysymys, Saarikko toteaa.

" Laitetaan peliin kaikki mitä on"

Torniolainen keskustan kansanedustaja Katri Kulmuni muistuttaa, mitä synnytystoiminnan lakkauttaminen tarkoittaisi sekä alueen elinvoimalle että sairaalan muulle toiminnalle.

– Totta kai se olisi aika katastrofaalista. Meillä on naistentaudit, vauvala ja synnytysosasto joissa on noin neljäkymmentä työntekijää, ja kerrannaisvaikutukset tietenkin muihin osastoihin olisivat erittäin suuria. Jos tällainen määrä työpaikkoja olisi lähdössä muualta, niin olisihan se erittäin kohtalokasta, Kulmuni sanoo.

Paikalliset vaikuttajat taistelevat synnytysosaston puolesta.

– Laitetaan peliin kaikki mitä on ja tehdään työtä kotiseudun puolesta. Olisi käsittämätöntä, jos jatkolupaa ei saada, Kulmuni sanoo.

Mikäli poikkeuslupaa ei myönnetä, voi edessä olla vuosien oikeustaisto.