Hunajasato korjattu Pohjois-Savossa: "Neljään vuoteen paras sato"

Karhuista ei ole ollut kiusaa mehiläistarhaajille, mutta ampiaisista on tullut soittoja, kertoo Kuopion seudun mehiläishoitajien puheenjohtaja.

hunaja
Erilaisia hunajapurkkeja pöydällä.
Tero Ylioja / Yle

Hunajasato on pääosin korjattu Pohjois-Savossa. Sato on maakunnassa hieman keskimääräistä parempi ja kolmen huonon hunajavuoden jälkeen siihen voi olla tyytyväinen, kiteyttää Kuopion seudun mehiläishoitajien puheenjohtaja Kari Lappi.

– Vuonna 2014 oli huippusato, mutta sitten 2015, 2016 ja 2017 olivat huonoja. Voidaan sanoa, että nyt saatiin neljään vuoteen paras sato.

Pohjois-Savossa saatiin Lapin mukaan vettä sen verran, että sadosta tuli hyvä. Etelässä kuivuus verotti (siirryt toiseen palveluun) paikoin satoa.

– Huippusatoon olisi tarvittu hieman enemmän vettä. Mutta kyllähän se on niin, että kun on kuiva kesä, niin laadultaan hunaja on hyvää. Kosteuspitoisuus jää alhaiseksi.

– Meillä hunajan satokasvit ovat metsän kasveja, vadelmaa, horsmaa ja apilaa, ja muualla on kehuttu, että Pohjois-Savosta saa hyvänmakuista hunajaa, Lappi kuvailee.

Karhut pysytelleet loitolla

Karhujen aiheuttamista vahingoista ei ole tullut tietoa Kuopion seudun mehiläishoitajien yhdistykseen. Karhuaidat pitävät mesikämmenet loitolla.

– Karhuaidat suojaavat ja karhunkaatolupiakin on saatu, mikä on hyvä asia. Haluan tähdentää, että mehiläishoitajat eivät missään nimessä halua kaataa kaikkia karhuja, ne kuuluvat Suomen luontoon. Toivomme kuitenkin, että ongelmakarhuista päästäisiin eroon.

Lapin mukaan kaikki karhut eivät ole niin sanottuja hunajakarhuja. Karhu voi tulla lähellekin mehiläistarhaa, mutta ei välttämättä pyri apajille, jos se ei ole ennen maistanut hunajaa.

– Se on tuurista kiinni. Jos se on kerran päässyt hunajan makuun, niin siitä ei pääse eroon ennen kuin se lopetetaan tai häädetään, mutta sitten siinä voi käydä niin, että se päätyy jonkun toisen mehiläistarhaajan alueelle.

Puhelinsoittoja ampiaisista

Ampiaisia on ollut tänä kesänä paljon. Esimerkiksi Yle ja Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) ovat uutisoineet ampiaisten poikkeuksellisen suuresta määrästä.

Lapinkin puhelin soi yhteen aikaan monta kertaa päivässä, kun ihmiset kyselivät, miten pääsisivät ampiaisista eroon.

– Meillä oli silloin kiireisin aika emmekä voineet ihmisiä auttaa, mutta ohjasimme heidät soittamaan tuholaistorjujille.

Ampiaisista ei yleensä ole Lapin mukaan haittaa mehiläisille.

– Jos mehiläispesä on kunnossa, siellä on kymmeniä tuhansia mehiläisiä eivätkä ampiaiset pysty sitä valtaamaan.