Herätys: Suurimmat puolueet lisäsivät kannatustaan, tulvat uhkaavat kaupunkeja, tukalaa hellettä luvassa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Antti Rinne
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.Roni Rekomaa / Lehtikuva

SDP on vahvistanut asemaansa suosituimpana puolueena

Ylen heinä-elokuun mittauksessa SDP:tä äänestäisi 21,2 prosenttia kyselyyn vastanneista. Kokoomuksen kannatus jäi niukasti alle 20 prosentin, ja keskustan suosio palasi lähes 18 prosentin lukemiin. Oppositiopuolueista vihreiden, perussuomalaisten ja vasemmistoliiton suosio on laskussa. Hallituspuolue sinisten kannatus on kutistunut alle yhden prosentin.

Puoluekannatus graafi 8/2018
Yle Uutisgrafiikka

Autoliikkeet väittävät nyt kilvan mullistavansa autokaupan

Ruotsin kaksi suurinta käytettyjen autojen myyjää ovat huutokauppoja. Suomessa on toistaiseksi vain yksi autoihin keskittynyt huutokauppa. Parin vuoden päästä niitä saattaa kuitenkin olla useita. Suomessa myydään noin 600 000 käytettyä autoa vuodessa. Pian käytettyjä saa myös leasing-sopimuksilla.

Näkymä autokaupasta.
Ismo Pekkarinen / AOP

Mitä poliitikko voi sanoa haastattelussa – tapaus Boris Johnson ja burkat

Britannian entinen ulkoministeri, konservatiivien Boris Johnson on tunnettu epäkorrekteista letkautuksistaan. Maanantaina julkaistussa haastattelussa hän saattoi kuitenkin astua sallitun rajan yli puheillaan hunnutetuista naisista. Joukko Johnsonin puoluetovereita uhkaa erolla, ja puolue selvittää hänen käytöstään.

Boris Johnson
Boris Johnson saattaa ääritapauksessa joutua eroamaan konservatiivipuolueesta burka-kommenttiensa takia.Andy Rain / EPA

Kaupunkitulviin on syytä tottua: Ilmastonmuutos tuonee mukanaan yhä rankempia sadekuuroja

Kaupunkilaisten on syytä pitää kumisaappaansa kunnossa, sillä kaupunkien sadevesiviemärit eivät niele rankimpien kuurojen sateita. Hulevesiä pyritään hallitsemaan esimerkiksi viherrakentamisen keinoin, mutta täysin kuivia katuja niiden avulla tuskin saadaan.

Hämeenlinnassa tulvi elokuun alussa
Voimakas sadekuuro sai Hämeenlinnan tulvimaan elokuun alussa.Yle

YK tuomitsi koulubussiin kohdistuneen iskun Jemenissä – kymmeniä lapsia saanut surmansa

YK:n pääsihteeri António Guterres on tuominnut Saudi-Arabian johtaman liittouman ilmaiskun Jemeniin. Torstaina tehdyssä iskussa kuoli kymmeniä siiviileitä, joista suurin osa oli lapsia. Guterres vaatii iskusta riippumatonta ja pikaista tutkintaa. Ilmaiskun kohteeksi joutunut koulubussi oli viemässä koululaisia koraanikoulun kesäkurssille.

Iskussa haavoittunut lapsi sairaalassa Jemenissä 9. elokuuta.
Iskussa haavoittunut lapsi sairaalassa Jemenissä 9. elokuuta.STR / EPA

Mäkelä loikkii finaalissa – saako Suomi tänään ensimmäisen mitalin?

Tänään jännitetään, avaako Suomi mitalitilin Berliinin yleisurheilun EM-kisoissa, kun kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä kisaa perjantai-illan finaalissa. Illan finaaleissa nähdään myös keihäänheittäjä Jenni Kangas. Suomalaisia kisaa tänään myös mm. miesten 110 metrin aitojen välierissä, kun Elmo Lakka kamppailee finaalipaikasta. Lue lisää Yle Urheilun verkkosivuilta.

Kristiina Mäkelä.
Kristiina Mäkelä.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Perjantaina päivällä tukalaa hellettä – myöhemmin mahdollisesti rajuja ukkosia

Lämpimin ilmamassa väistyy Suomen yltä loppuviikolla, kertoo Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi. Tänään lämpötila kohoaa kuitenkin vielä paikoin 30 asteen vaiheille. Päivällä on aurinkoista, ja sade- ja ukkoskuurot ovat yksittäisiä. Pohjoisessa sää on selvästi etelää viileämpää. Illan ja yön aikana säärintama liikkuu lännestä Suomen yli itään ja sen yhteydessä voi myös esiintyä voimakkaitakin ukkosia. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Perjantain sääkartta
Yle